Gümüş tel işleme sanatı olarak kültürümüzde önemli bir yeri bulunan telkari, ince tel haline getirilmiş olan gümüşün küçük motifler ile birleştirilmesi işlemidir. Bütünüyle el sanatı olan telkari kullanılarak yapılan takılar ve eşyalar, çok eski yıllardan beri yaygın olarak tercih edilir.
Anadolu'da yaygın olarak kullanılan Telkari sanatı neredeyse tükenme noktasına geldi. Telkari nedir konusuna deyinecek olursak; sözlük olarak kısaca tel işleme sanatı şeklinde yorumlayabiliriz. Bu sanat çok eski tarihlerden beri vardı. Fakat özellikle Osmanlı zamanında müthiş bir yükseliş yaşadı.
Kısaca gümüş tel işleme sanatı anlamına gelen “telkari”, ince tel haline dökülen gümüşün bükülmesiyle oluşturulan küçük motiflerin bir araya getirilmesi olarak tanınır. Tümüyle el işçiliğine dayalı bir sanattır.
Telkari / Gümüş İşlemeciliği - Mardin
Gümüş işlemeciliği manasına gelen telkari sanatı ham gümüşün eritilerek tel haline getirilmesi ve daha sonra tel halindeki gümüşün işlenerek ziynet eşyası yapılması işidir.
Telkari, ince gümüş tellerin birleştirilmesinden ibaret olan bir gümüş işleme sanatıdır. Bir altın veya gümüş tel ya da levhadan, özel bir alet ile, elde edilmiş tane veya kürelerden ibaret olan telkari'deki aynı optik etki aynı kalınlıktaki 2 ya da daha fazla telin örülmesi ile elde edilebilir.
İlgili 44 soru bulundu
Gümüş tel işleme sanatı olarak kültürümüzde önemli bir yeri bulunan telkari, ince tel haline getirilmiş olan gümüşün küçük motifler ile birleştirilmesi işlemidir. Bütünüyle el sanatı olan telkari kullanılarak yapılan takılar ve eşyalar, çok eski yıllardan beri yaygın olarak tercih edilir.
TELKARİ YAPIMINDA KULLANILAN ARAÇLAR
vb) ,ergitme ocağı, pota, tel ve astar şideleri,yağdanlık,maşalar. 2-Dökülen kalın metal çubukların ve astar plakaların astar ve tel haline getirilmesinde; tel ve astar silindir makinesi,haddeler, mengene, tel pensesi ve mikrometre.
2000'li yıllardan itibaren İlçede çekilen Dizi Film ve Sinema Prodüksiyonları sayesinde unutulmakta olan Midyat'ta yaşayan tüm toplulukların ortak değeri olan Telkari (Gümüş İşleme) sanatında büyük gelişme yaşanarak bu sanat tekrar canlanmakta olup endüstri haline getirilmeye çalışılmaktadır.
Midyat'la özdeşleşmiş olan telkâri, burada çoğunlukla Süryaniler tarafından yapılan bir sanattır. 22 Mikrona varan tel inceliği ile son derece zarif ve göze hitap eden bir takı tekniği olan Midyat telkârisi kadim bir geçmişe sahiptir.
Telkari, eski Türklerden beri kullanılan bir el sanatıdır. Gümüş veya altın gibi değerli metaller kullanılarak yapılan telkari ürünleri, ince teller ve örgü teknikleri kullanılarak yapılır. El işçiliği ile yapılması nedeniyle, her ürünün benzersiz bir yapısı vardır.
Hasır telkari; Trabzon yöresinde uygulanan ve örgü işi veya Trabzon işi olarak adlandırılan, altın ve gümüş tellerin örülmesi ile ortaya çıkan, örüldükten sonra silindirden geçirilen şerit örgülerdir.
Geleneksel el sanatlarından biri olan telkâri sanatı, kültürel miras anlamında Mardin'in en önemli el sanatlarından biridir. İlk olarak Mezopotamya topraklarında işlenen ve daha sonradan dünyaya bu topraklardan yayılan telkâri sanatının, Süryani toplumunun ana sanatlarından biri olduğu görülmektedir.
Gümüş, takılar, mücevherler belli bir zaman geçtikten sonra kararma ve renginde koyulaşma meydana gelir. Bu kararmanın esas nedeni, kükürt elementidir. Dünya üzerinde çok miktarda bulunan kükürt elementinin en az miktarı bile, gümüş madeni üzerinde kararmaya yol açacaktır.
Osmanlılar da kuyumcu için zerger (Far. “altın işleyen”) ve kuyumculuk için zergerî kelimelerini kullanmışlardır.
Telkari Nedir? Telkari Kısaca gümüş tel işleme sanatı anlamına gelen "telkari”, ince tel halinde çekilen gümüşün bükülmesiyle oluşturulan, çok küçük motiflerin kaynak yardımıyla bir araya getirilmesidir.
Telkari, gümüşün el ile özel olarak işlenerek süsleme sanatıdır. Ülkemizde en çok Mardin'in Midyat ilçesi ve Ankara'nın Beypazarı ilçesinde günümüzde yaygın olarak yapılmaktadır. Bu süsleme sanatı Beypazarına ahilik ile kazandırılmıştır.
Telkari İşlemeli Gümüş El Yapımı Tesbih 101
Ürünümüz telkari ustalarımız tarafınca, saf gümüşün ince bir tel haline getirildikten sonra sadece el teknikleri ve el aletleri ile şekillendirilmesi sonucu işlenmektedir.
"Kâğıt Telkari" de denir. Rengarenk, düz ve uzun kesilmiş şeritlerin bir alet yardımıyla sarılarak şekil verilmesidir. Yapımı oldukça kolaydır. Kartlar, ayraçlar, defterler, kutular gibi birçok nesneler süslenebilir.
Gümüş Üzerine Rodyum Kaplama
Rodyum kaplama gümüş takı kararmaz. Ancak kaplama yapılmamış gümüş takı, zaman içinde kararır. Sümer Telkari markası olarak; takı sanatına gönül vermiş, deneyimli kadromuzla en güzel takılarımızı sizlere sunmayı birincil amaç edindik.
Telkari kolye ince teller haline getirilmiş gümüşün farklı bir el sanatı ile icra ediliş şeklidir. Gümüş ve altının tel forma getirilerek özel bir araç yardımı ile taneler ve kürelerden oluşan bir yapıya sahiptir. Oldukça şık ve nezih görünen takıların işçiliği çok büyüktür.
Telkari teli; has gümüşten elde edilen tellerin bükülüp silindirden geçirilmesiyle oluşturulan yassı ince tele denir.
Telkâri Kelimesinin Güncel TDK Sözlük Anlamı Ne Demektir? Gümüş Veya Altını İnce Teller Durumuna Getirip Örerek Yapılan (Takı Vb.)
Kısaca gümüş tel işleme sanatı anlamına gelen “telkari”, ince tel haline dökülen gümüşün bükülmesiyle oluşturulan küçük motiflerin bir araya getirilmesi olarak tanınır. Tümüyle el işçiliğine dayalı bir sanattır.
Quiling veya kağıt telkari, dekoratif tasarımlar oluşturmak için haddelenmiş, şekillendirilmiş ve yapıştırılmış kağıt şeritlerinin kullanımını içeren bir sanat biçimidir. Kelime anlamı olarak quiling nedir dediğimizde kağıt kıvırma sanatı olarak ifade edilmektedir. Son yılların en gözde sanatlarından biridir.
Quilling sıklıkla 3 mm genişliğinde kağıt şeritleriyle yapılır. Yeni başlayanlar, 6 mm genişliğinde şeritlerin kullanımı daha kolaydır. Çocukların uygulaması için12-25 mm genişlikte şeritler kullanılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri