Ciltten temaslı/temassız kızılötesi ateş ölçerler ile ölçüm çok güvenli değildir, bunu da önermiyorum. Kulaktan ölçerler hem klinikte hem de evde en rahat kullanılabilecek ve güvenilir sonuç veren yöntemdir. Bunda evde kullanımdaki handikap ise dış kulak yolu ve orta kulak yolu enfeksiyonunun değerlendirilememesidir.
Alından ateş ölçmek nazik bir ölçüm yöntemidir. Alından ateş ölçerler cilt tarafından yayılan kızılötesi enerjiyi ölçer. Bu enerji lens tarafından toplanır ve bir sıcaklık değerine dönüştürülür. En iyi sonuçlar için daima kullanım kılavuzunu takip edin.
Çalıştırıldıktan sonra alına 10 cm kadar mesafeyle tutulan temassız ateş ölçerin anında vücut ısısını dijital ekranına aktardığı öğrenilmektedir. "Alından ateş ölçer kaç derece olmalı?” için ise 36-37,4 derece aralığının normal kabul edildiği not edilmektedir.
Temassız Ateş Ölçer İle Ölçüm yapıyorsunuz ve vücudunuzun başka bölgelerinde farklı değerler görüyorsunuz. Peki hangisine güveneceksiniz? Vücudumuzun farklı bölgelerinin sıcaklıkları farklıdır. Bu nedenle vücudun fizyolojisi gereği farklı değerler elde etmeniz normaldir.
Ağızdan ve koltuk altı ölçümü makattan ölçüme göre düşüktür (0.5-1 derece). Kulaktan ölçüm ise makattan ölçüme yakındır. Ateş ölçümü günde 6-8 kez yapılabilir. Sık ölçüm çocuklarda huzursuzluğa neden olur.
İlgili 36 soru bulundu
Yüksek ateş nedeniyle oluşan havale ise 6 ay-6 yaş arası çocuklarda kasılmalarla görülen bir nöbet durumudur; herhangi bir ateşli hastalık sonucu vücut sıcaklığının 38 derecenin üstüne çıkmasıyla meydana gelir. Özellikle ateşi çıkmaya duyarlı ve ailesel yatkınlığı olan çocuklarda meydana gelir.
Vücudun öz sıcaklığını en iyi yansıtan ölçüm makattan bakılan rektal ısıdır.
Kulaktan, koltukaltından ve makattan ölçümler birbirine yakın sonuçlar verir. O nedenle yenidoğan dönemi dışında kulaktan ölçüm daha çok tercih edilir. Sonuç 37.3 derecenin üzerindeyse ateşin varlığı kabul edilir. Yenidoğanlarda ve 5-6 haftalık bebeklerde koltukaltı ve kulaktan ölçüm daha çok tercih edilir.
Sonuç olarak: Vücut ısısını en doğru ölçümü makattan dijital ateş ölçerler ile yapılabilir. Ancak makattan ve ağızdan ölçüm, hem çocuğun uyumu hem de hijyenik çekinceler nedeniyle çok önerdiğim bir yol değildir. Ciltten temaslı/temassız kızılötesi ateş ölçerler ile ölçüm çok güvenli değildir, bunu da önermiyorum.
Dijital çok amaçlı termometre
Çocuğun alt rektal bölgesindeki, ağzındaki veya koltuk altındaki sıcaklığı ölçer. Çocuk 4 yaş ve üstü olana kadar ağızdan kullanım tavsiye edilmez.
Vücut ısısının normal değeri gün boyunca değişiklik gösterir. Sabahları daha düşük değerlerden öğleden sonra ve akşamları daha yüksek değerlere doğru kayar. Normal şartlar altında 37 °C ortalama değer olarak kabul edilse dahi, 36.1 dereceden 37.2 dereceye kadar değişen değerler de normal kabul edilebilir.
Alından ölçülen ateş 36,6 ile 37,8 arasında normal 37,9 üstüne çıkması yüksek ateş sayılmaktadır. Ağızdan ölçülen ateş 35,5 ile 37,5 arası normal 37,6 üstü yüksek ateş sayılmaktadır.
Bebeklerde ve çocuklarda normal ateş 36,4 °C'dir. Çocuktan çocuğa hafif değişiklik olabilir. Yüksek ateş 38 °C ve üstü olarak tanımlanır.
Vücut ısısı 37,5 derecenin üzerinde ise çocuğun kıyafetleri hemen çıkarılmalı ve yarım saat sonra yeniden ateşi ölçülmelidir. Çocuklarda ateş 38,5 derecenin üzerine çıkarsa ılık duş aldırılmalı ya da ılık uygulama yapılmalıdır. Çocuğun başı dahil tüm vücudu 30 derece sıcaklıkta su ile yıkanmalıdır.
38 -38,5 derece ateş normal olarak kabul edilmekte. Çocuğun ateşi 39 dereceyi buluyorsa, ateşe öksürük, kusma ve ishal de ekleniyorsa, hemen doktora başvurmalısınız. İçine aspirin ezilmiş soğuk ve sirkeli suya batırılmış bezlerle alnına, koltuk altlarına baskı uygulamayın.
Koltuk altı ölçümlerde 37,2C ye kadar kulaktan ölçümlerde 37,8C ye kadar rektal ölçümlerde 38,2C kadar değerler normal kabul edilir. Ortam sıcaklığının ve kalın giyinmenin de vücut ısısını arttırdığı unutulmamalıdır.
Temassız ateş ölçer nasıl kullanılır sorusuna yanıt arayan kullanıcılara alın bölgesine cihaz tutularak ölçüm gerçekleştirilir cevabı verilebilir. Son dönemlerde oldukça rağbet gören en iyi temassız ateş ölçer markaları arasında Xiaomi, Braun ve Wee Baby yer alır.
Bebeklerde Ateş Ölçümü
3 yaşına kadar bebekler ve küçük çocuklar için, bebeğin ateşini makattan ölçmek en iyisidir. Bu yöntem doğrudur ve bebeğinizin iç sıcaklığının hızlı bir şekilde okunmasını sağlar. Koltuk altı sıcaklık ölçümleri 3 aylık ve daha büyük bebekler için kullanılabilir.
Ateşin hızlı yükseldiği veya çok yüksek olduğu durumlarda eller-ayaklar çok soğuyabilir; bu vücudun bir savunma mekanizmasıdır.
Çocuklarda kaç derece ateş tehlikeli? Koltuk altından 37, kulaktan 37.3 ve makattan ise 38 derecenin üzerindeki ateşlerde yüksek ateşin varlığından bahsetmek gerekiyor. Yapılan deneysel çalışmalara göre 39 dereceye kadar olan ateşte kişinin mikroplara karşı savunma işlevi artıyor ve mikrop üremesi baskılanıyor.
Bir bebeğin normal vücut sıcaklığı yetişkin bir bireye oranla daha yüksektir. Bu noktada normal kabul edilen 35- 37 derece iken bir bebeğin vücut sıcaklığı ise 35-37,5 arasında değişmektedir. 38 derece ise bebekler için önemli bir sınırdır ve hafif derecede ateş olarak kabul edilir.
Ateşli çocuğa ne yapılmalıdır? Çocuklarla ateş genellikle elleri-ayakları soğuk başı sıcak olarak hissedilir. Böyle durumlarda üşümesin diye kalı giysiler giydirmek doğru olmaz, ancak ellerini ellerimizle ısıtıp, ayaklarına çorap giydirebilirsiniz. Ancak üstünü ince giysisiyle bırakmanız gerekir.
Yüksek ateşi olan bir kişinin öncelikle üstündeki kalın kıyafetler çıkarılmalı. Yüksek ateş terlemeye neden olduğu için kalın kıyafetler yerine tişört ve şort gibi ince kıyafetler tercih edilmeli. Ayrıca yüksek ateşi olan kişi yorgan veya battaniye altına girmemeli yani üzeri örtülmez.
Eğer ateş çok yüksek değilse ve çocuğunuz kendini kötü hissetmiyorsa, ilaç vermeden önce ılık bir duş (29-32 °C) aldırın. Bulunduğu odayı serin tutun (21-22 °C civarında olmalı), mümkün olduğunca ince ve pamuklu giysiler giydirin. Üzerini soyup; el ve ayaklarını sıcak tutun. Yaygın olarak ateş düşürücüler verilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri