Disiplinlerarası tematik öğrenme yaklaşımı, kendi içinde her konuya uygulanabilecek, yetenek ve ilgi merkezli grupla öğrenmeye dayalı bir yöntem olarak sunulmaktadır.
Tematik yaklaşım farklı disiplinleri bir tema ya da konu etrafında ilişkilendirilerek kavramları bir bütünün içinde ele alır. Örneğin “taş” teması alındığında bütün dersler bu temayla ilişkilendirilerek işlenir.
Sanat eğitiminde disiplinlerarası - tematik yaklaşım birden fazla konu alanının birbirleriyle ilişkilendirilerek önceden belirlenen geniş içerikli genel bir tema ile bütünleştirildiği bir programdır.
Tematik tasarımlar; sanatsal bakış açıları ile peyzaj öğelerinin buluştuğu ayrıcalıklı peyzaj alanlarıdır. Siz de otel, konut, iş merkezi gibi fark yaratmak isterseniz tematik tasarımlarımızı tercih edebilirsiniz.
Tematiklik, konuların alan içi, alanlar arası ve günlük yaşam ile ilişkilendirme yapılarak öğretilmesidir.
İlgili 24 soru bulundu
Tematik kelimesi köken olarak Fransızca kökenlidir. Dilimize Fransızca dilinden gelen tematik kelimesi Türkçede sık sık kullanılır. Tematik, belli bir tema etrafında oluşan demektir.
Tematik ise eserdeki ya da yazarın yaratışındaki konuların (temaların) bütünüdür. Bunlar belli bir ifade veya makale içinde, ya da bir sanat eserinde -ôzellikle sanatsal edebiyatta- yansıtılan ya~am görüntüleridir'v'. kadarıyla tema, daha çok şiirde görilen bir teknik yapıdır.
Yapılan bu çalışmalarda disiplinlerarası-tematik öğretim yaklaşımı” özetle; birçok farklı konu alanını birbirleriyle ilişkilendirerek önceden belirlenen kapsamlı ve genel bir tema ile bütünleştirme işlemi olarak tanımlanmaktadır.
Tematik Öğrenme (T-MAYA) Tema merkezli öğretimde, öğrenciler kendi öğrenme stilleriyle çalışmaya yönlendirilirler. Böylece, öğrencilerin kendi ilgilerini çeken konuları araştırmaları ve ekip çalışması yapmaları için fırsatlar sağlanmış olur.
Tematik eğitim, öğrencilerin belirli bir tema üzerinde etraflıca çalışmasını öngören bir eğitim modeli olarak ortaya çıkmıştır.
Tematik atölye çalışması, sanata ve resme dair malzemeler kullanarak yürütülen terapötik bir çalışmadır. Eğitime veya estetiğe yönelik bir yaklaşım olmaksızın, boya, su, fırça, kalem ve kâğıt kullanımı ile çocuğun kendisini ifade edebilmesi için yeni bir ortam yaratmayı hedefler.
Modüler programlama: “Öğrenme-öğretme etkinliklerinin kendi kendine öğrenme olanağı sağlayacak tarzda kendi içinde bütünlüğü olan ve birbirlerini işlevsel olarak tamamlayacak biçimde bağımsız öğrenme elemanları şeklinde düzenlenmesidir.
Kuantum öğrenme yaklaşımı belirsizlik, olasılık ve bütünsellik ilkelerine dayanmaktadır. Kuantum öğrenme, sonuçları kesin ve net ifadeler yerine olasılıklar ile ortaya koyar. Olaylara holistik bir bakış ile yaklaşarak olayların birbirini etkilediğini ve birbirinden ayrılmayacağını vurgulamaktadır.
temel amacı, ürünlerin özelliklerini ve taşıdıkları risk oranlarını dikkate alarak uygunluk değerlendirme yöntemleri belirleyen program. eğitim bilimlerinde, program geliştirme alanında karşımıza çıkar modüler yaklaşım. 8 içerik yaklaşımından biridir, lev vigotski tarafından ortaya atılmıştır.
AKTİF ÖĞRENME YAKLAŞIMLARI. Bireyin öğrenme sürecine etkin olarak katılımını sağlamayı amaçlayan bu yaklaşımda öğrenciler pasif alıcı olmaktan çıkıp yaparak yaşayarak öğrenen boyutuna geçerler. Bu metotla karar verme, sorumluluk alma ve öğrenmeyi öğrenme olanağına kavuşurlar.
Öğrenme merkezleri sınıf içinde özelliklerine göre yerleştirilmelidir. Örneğin, hareketli oyunlar oynanabilen blok merkezinin kitap merkezinden mümkün olduğunca uzak bir yerde düzenlenmesi farklı ilgi alanlarında bulunan çocuklara rahatlık sağlayacak, sınıf düzeninin sağlanmasına da doğal yoldan yardımcı olacaktır.
Öğrenme merkezleri ile çocukların farklı deneyimleri etkin bir şekilde yaşamalarına, daha küçük gruplarda birbirleriyle doğal ilişkiler kurmalarına, oyun esnasında karşılaştıkları problemleri çözmelerine, karar ve sorumluluk almalarına, kendilerini ifade etmelerine ve birbirlerinden öğrenmelerine fırsat tanınmış olur.
Şiir içerisinde bulunan temada ise eserde yer alan ana düşünce ve aktarılmak istenen mesaja verilen ad olarak bilinir. Şiirde genellikle duygu ve hayal gibi soyut kavramlar işlenir. Bir şiirde yoğun halde işlenen hayal ve duygular şiirin temasını meydana getirmektedir.
Disiplinler arası yaklaşım, birden fazla disiplinin bilgi ve yöntemlerinin kullanılarak bir kavramın, konunun ya da problemin incelenmesidir.
Disipline dayalı sanat eğitimi yaklaşımı sanat tarihi, sanat eleştirisi, estetik ve uygulama olmak üzere dört temel sanat disiplinin öğretimsel içeriğinden faydalanan kapsamlı bir sanat eğitimi yaklaşımıdır (Dobbs, 1992).
Tematik atölye çalışması, sanata ve resme dair malzemeler kullanarak yürütülen terapötik bir çalışmadır. Eğitime veya estetiğe yönelik bir yaklaşım olmaksızın, boya, su, fırça, kalem ve kâğıt kullanımı ile çocuğun kendisini ifade edebilmesi için yeni bir ortam yaratmayı hedefler.
Spesifik sözcüğü; özellikli, sadece bir çeşide, bireye, olaya has olan ve o çeşidin kendine has yanlarını oluşturan veya özel, özgül, ayrıt edici manalarını taşımaktadır.
Lejant (işaret tablosu), haritada kullanılan özel işaretlerin (simge, sembol, görsellerin) ne anlama geldiğini gösteren bölümdür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri