Zamir çeşitleri; şahıs zamirleri, dönüşlülük zamiri, işaret zamirleri, belgisiz zamirler, soru zamirleri, ilgi zamiri, iyelik zamiri'dir. Yapı bakımından ise basit zamirler, birleşik zamirler, öbekleşmiş zamirler, ek halindeki zamirler şeklinde çeşitlere ayrılır.
Ayrıca adların yerine getirdiği bütün fonksiyonları yerine getirebilir. Zamir isim soylu kelime olarak kullanılırken ben, sen, o, biz, siz, onlar; kendim, kendin, kendi, kendimiz, kendiniz, kendileri; bu, şu, o; kim, ne ve biri gibi kelimeler de sıklıkla zamir olarak kullanılır.
Türlerine ve yapılarına göre çeşitlere ayrılırlar. Türlerine zamir çeşitleri; şahıs, dönüşlülük, işaret, belgisiz, soru, ilgi ve iyelik şeklinde sıralanabilir.
Arapçada 12 kişi zamiri vardır. İkince ve üçüncü şahısların tekil ve çoğul hallerinde eril ve dişil haller mevcuttur.
İlgili 30 soru bulundu
Sıfırdan Arapça derslerinin bu dersinde zamir konusunu işleyeceğiz. Zamirler, ismin yerini tutan kelimelerdir. Arapça dilinde munfasıl zamirler ve muttasıl zamirler olarak ikiye ayrılırlar.
Kur'an Öğreniyorum 2. Sezon 15.Bölüm | Ha Harfi (Zamir) - YouTube. Ders 14: Ha Harfi (Zamir) Kelimelerin sonuna eklenen “ha” harfi zamir olarak isimlendirilir. Zamir, kendinden önceki ve sonraki harfin harekesine göre uzatılır veya uzatılmaz.
Soru zarfı
Fiilleri ve fiilimsileri soru yönünden etkileyen zarflardır: neden, niye, niçin, nasıl, ne zaman, ne kadar vb.
Tümünü kelimesi belgisiz zamirdir. Tümü derken ne olduğu ve miktarı belli değildir. Bu sebeple belgisiz zamirdir.
"Bazıları, kimisi, biri, başkaları, birçoğu, birkaçı, çoğu, hepsi, herkes, birazı, şey, hiçbiri, kimse" sözcükleri belgisiz zamir olarak kullanılmaktadır.
Kişi zamirleri, insanın yerini tutmakta olan zamirler şeklinde nitelendirilir. Kişi zamirleri ben, sen, o şeklinde tekil ve biz, siz, onlar şeklinde çoğul zamirlerdir.
1- Onlar doğum günü partisine biraz geç geleceklermiş. 2- Onları bana uzatır mısın? Cümle içerisindeki kişi zamirlerini bulmak için yükleme ''kim'' ya da ''kimi'' soruları sorulmalıdır.
Eğer sözcük ismin önüne geliyorsa işaret sıfatı; yalnız kullanılıyorsa işaret zamiri olarak kullanılmaktadır.
Zamirler sözcük ve ek durumunda olmak üzere ikiye ayrılır. Sözcük durumundaki adıllar da kendi aralarında şahıs, gösterme, belgisiz ve soru olmak üzere dörde ayrılır. Sadece insan isimlerinin yerini tutan zamirlerdir. Bu zamirler; “ben, sen, o, biz, siz, onlar” dır.
Belgisiz Zamirler
Belgisiz zamirler şunlardır: “biri, birisi, hepsi, kimi, kimisi, hepsi, tamamı, herkes, kimse, hiç kimse, çoğu, bazısı, birkaçı, birazı, birçoğu, başkası, her biri, öteberi, şey...”
İnsan isimlerinin yerine kullanılabilen zamir türlerine kişi zamirleri denir. Bir diğer adı şahıs zamirleri olan bu zamirler, ismin hâl eklerini alabilirler. Ayrıca tamlayan işlevini yerine getirerek isim tamlaması kurabilirler.
Asıl şahıs zamirlerinden daha kuvvetli bir ifadeye sahip ve anlam bakımından berkitilmiş olan şahıs zamirlerine “dönüşlülük zamirleri” denir. Bugünkü Türkiye Türkçesinde dönüşlülük zamiri kendi'dir.
Muharrem Ergin, -ki sıfat ve zamir yapma eki ile oluşturulan öteki, beriki, deminki, alttaki, dağdaki gibi sözcüklerin belirsizlik zamiri (belgisiz zamir) olduğunu belirtir.
Cümle içindeki varlıkları, kavramları ve kişileri belli belirsiz karşılayan, tam olarak neyi ve kaç varlığı temsil ettiği belli olmayan sözcüklere belgisiz zamir adı verilmektedir. Cümlelerin içinde yer alan asıl belgisiz zamirler adam, insan, kimse, herkes, falan, filan ve şey gibi sözcüklerden oluşmaktadır.
Zeynep Korkmaz, “hiç”, “hiç mi hiç” yapılarını durum bildiren zarflar içinde kesinlik pekiştirme işleviyle (Korkmaz 2003: 507), azlık-çokluk zarfları içinde aşırılık derecesi gösterme işleviyle (s. 521) ele alır. “Hiç olmazsa”, “hiç değilse”, “hiç yoksa”, “hiç şüphesiz” yapılarını bağlaç olarak değerlendirir (s.1095).
Sıfatlar daima isimden önce gelir ve. onları niteler ya da belirtir. İsmin olmadığı yerde ismin. yerini tutan sözcüklere ise zamir denir.
Zamirler ismin yerini tutar; sıfatlar isimle birlikte kullanılır.
Ha-i kinaye: Müfred müzekker gaib zamiri olan ha ( -ﮫ ) dır. Hafs, Kur'an'da bu zamiri iki yerde diğer kıraat imamlarından farklı olarak zamme ile, bir yerde de umumi kural dışında sıla ile (uzatarak) okur.
2. Yuvarlak Te ( ة ) ise, He ( ه ) harfine dönüşür ve cezimli gibi durulur. Kelimenin son harfi Yuvarlak Te ( ة ) ise, harekesi ne olursa olsun He ( ه ) harfine dönüşerek cezimli He ( ه ) gibi okunur ve durulur.
ZAMİR OLAN “HE”NİN OKUNUŞUNU ÖĞRENELİM. Kur'an alfabesinde “he”nin okunuşu önceki harfin durumuna göre bazen uzatılarak bazen de uzatılmadan okunur. “He” den önceki harf harekeli ise “he”yi uzatarak okuruz. a) Cezmli veya harekesiz harften sonra gelen “he”yi uzatmadan okuruz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri