Sigorta şirketleri özel sağlık sigortası doğum paketleri için bekleme süresi uygular. Özel sağlık sigortası ile doğum yapmak isteyen kadınlar; sigorta başlangıç tarihinden itibaren genellikle 12 ay süre ile hamile kalmamaları gerekmektedir.
Yani doğum sağlık sigortasının kapsamından faydalanmak istiyorsanız poliçe başlangıç tarihinden itibaren bir yıl sonra gebe olmalısınız ama bu bekleme süreleri, her sigorta şirketine göre farklılık da gösterebiliyor. Bazıları bir sene bekleme koşulu ararken bazıları için altı ay yeterli olabiliyor.
Sağlık poliçenizdeki doğum teminatından faydalanabilmeniz için poliçe başlangıç tarihinden birkaç ay sonra gebeliğiniz başlamalıdır. Bu uygulama tüm sigorta şirketlerinde ve sağlık sigortalarında ön koşuldur. Doğum teminatından faydalanabilmeniz için belirlenmiş ön koşullar hemen moralinizi bozmasın.
Hamileler, gebelik sırasında özel sigorta yaptırabilir. Ayrıca, var olan özel sağlık sigortasına doğum teminatı eklenerek yeni bir poliçe oluşturulabilir. Genelde, şirketler anne adaylarına tek hamilelik sigortası sunmaz.
Sigorta şirketleri, doğum sigortasında bekleme süresini genel olarak bir yıl şeklinde belirler. Yani sigorta poliçesini imzaladıktan sonra bir yıl boyunca hamile kalmamanız istenir. 11. ayda dahi hamile kalmanız durumunda yine poliçe geçersiz sayılmaktadır.
İlgili 16 soru bulundu
-Yeni annenin doğum parasını alabilmesi için bazı şartları taşıması gerekiyor. Bunlar şöyle: -Doğumdan önceki 1 yıl içinde en az 90 gün sigorta primi yatırılmış olmalı. Doğum izni başlamadan önce işten ayrılanlar bu ödeneği alamıyor.
Doğum sigortası; hamilelik boyunca anne ve bebek sağlığı için haftalık ve aylık olarak yapılması gereken kontrolleri, doğum şekline göre ortaya çıkan (sezaryen ya da normal doğum) masrafları, lohusalık ve yenidoğan kontrollerini kapsayan bir teminat türüdür.
Kadınlar gebelik nedeniyle sahip oldukları izinleri kullanmak için işverene bildirim yapmak zorundadır. Hamileliğin öğrenildiği günden itibaren hazırlanan doktor raporu işyerine bildirilerek bu hakkı kullanmaya başlayabilirler.
Özel sektörde çalışanlar için istisnalar hariç en eç takip eden ayın 23'ünde prim belgesi verilmesi gerektiğinden, bu kişi en geç 23 Ağustos'tan sonra Temmuz ayına ait sigorta prim günlerini internetten görebilir.
İki can hamilelik sigortası, gebelik dönemi boyunca ayakta tedavi sağlık harcamalarını, yatarak tedavi giderlerini ve doğum sırasıda oluşan masrafları kapsayan doğum sigortası çeşitlerinden biridir.
1 çocuk için 720 gün (2 yıl) doğum borçlanması bedeli 2023 yılı için en az: 720*143,08 = 103.023,36 TL. 2 çocuk için 1.440 gün (4 yıl) doğum borçlanması bedeli 2023 yılı için en az: 1.440*106,75 = 206.035,2 TL.
*Doğum parasının alınabilmesi için doğumun gerçekleşmiş olması ve bebeğin sağ olması isteniyor. *Kadın çalışan doktordan alacağı raporu işyerine teslim etmekle mükellef. Diğer işlemler işyeri tarafından yapılıyor. DOĞUM YARDIMI: Annelere çalışıp çalışmadığına bakılmaksızın doğum parası da veriliyor.
Aylık ücretli olarak çalışanlar, doğum izni süresince maaşlarını alıyor. Onlar adına yatan doğum izni parası adı verilen geçici iş göremezlik ödeneği ise çalışana yatıyor. Çalışan ise işverene getiriyor.
Doğum teminatının yanında 10.000 TL limitle sunulan Yatarak Tedavi teminatları sayesinde anne adaylarının tıbben hastanede yatışını gerektirecek tedavi ihtiyaçları da güvence altına alınmaktadır.
NST, özel hastanelerde ücretli olarak yapılan bir testtir. SGK anlaşmalı hastanelerde NST çektirmek mümkündür ancak önce SGK ile anlaşmalı olan hastaneler bilinmelidir. Tamamlayıcı sağlık sigortası kapsamında yer alan doğum paketleri pek çok testi ve taramayı karşılar, NST de bu testlerden biridir.
Doğum paketi, gebeliğin ilk haftasından itibaren 20.haftaya kadar alınabilir.
İşveren tarafından düzenlenerek imzalanan ve Kuruma verilen sigortalı işe giriş bildirgesinin, işçinin en az 1 gün süreyle o işte çalıştığına karine teşkil edeceği kabul edilmelidir.
4A Sigorta Primi Hesaplama
Tabloda da görüldüğü gibi sigorta kollarına, işçi ve işveren payı oranlarına göre 4A sigortalı bir çalışanın brüt kazancından toplam %37,5 oranında prim ödemesi alınır. Ancak düzenli ödeme yapılması halinde %5 oranında indirim uygulanır ve sigorta prim ödemesi %32,5 oranından hesaplanır.
İşten ayrıldıktan sonra SGK geçerliliği, 3 ay devam eder. İşten ayrılan bir kişi 3 aylık süre boyunca sağlık işlemlerinden SGK kapsamında yararlanmaya devam eder. 10 günlük süre boyunca sigortalılık statüsü kayıtlarda devam ederken, 3 ay süre ile devlet ve özel hastane hizmetlerinden aynı şekilde yararlanılır.
Örneğin ilk 3 ayda aile, arkadaş ve partner desteğinin azlığının düşük riskini arttırdığı görülmüştür. Yani nazar değer de düşük olur diye bu haberi paylaşmamak bilakis düşük riskini arttırabilir.
Önceden fesih ihbar süresine uyularak fesih yapılır. Hamile işçi işten çıkarılabilir mi sorusuna gelinecek olursa, kanunda haklı nedenler arasında işçinin hamile olması yer almaz. Dolayısıyla hamile işçinin işten çıkarılması haklı nedene dayandırılamaz. Hamile olması gerekçesiyle hiçbir çalışan işten çıkarılamaz.
Bu yardımda, gebe kadınlara doğumlarını hastanede gerçekleştirmeleri şartıyla, canlı ya da ölü doğum fark etmeksizin, bir kereye mahsus olmak üzere 75 TL ödeme yapılır. Bu yardım kapsamında yapılan ödemelerin aralıkları ve artış miktarları Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Teşvik Fon Kurulu kararıyla belirlenir.
Doğum paketleri anne adaylarının hamilelik döneminden doğum sonrasına kadar ihtiyaç duydukları sağlık hizmetlerini kapsayan özel bir sağlık paketidir. Bu paketler, düzenli muayeneler, tarama testleri, eğitimler ve psikolojik destek gibi bir dizi avantaj sunarak anne ve bebek sağlığının takip edilmesini kolaylaştırır.
- Sigortalı kadının doğumdan sonraki sekiz haftalık, çoğul gebelik halinde ise on haftalık süreleri, doğuma üç hafta kalıncaya kadar çalışması halinde, doğum sonrası istirahat süresine eklenen süre dahil toplam istirahat süresi ile birlikte toplam iki yıllık süre borçlanılabilir.
2023 yılı ücretli bir çalışanın alacağı doğum rapor parasını hesaplayalım. 2023 yılı için brüt ücreti 15.000 TL olan ücretlimizin geriye dönük 12 aylık toplam brüt ücreti de 180.000 TL olsun. Doğum izin parası 56.000 TL' nın 2/3'ü alınır, 56.000 / 3 x 2= 37.333,3 TL doğum parası alır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri