Buna göre dünya genelinde en yaygın ortak ahlaki kurallar; aileye destek çıkmak, dahil olunan gruba yardım etmek, iyiliklere karşılık vermek, cesur olmak, üstlere saygı göstermek, kaynakları adil dağıtmak ve başkalarının mahremiyetine saygı göstermek.
Ahlak felsefesinin temel kavramları iyi, kötü, vicdan, ahlak yasası, kural, etik, irade ve ahlaki eylemdir.
Evrensel ahlakçılık, kültür, ırk, din, milliyet, cinsel yönelim ve diğer herhangi bir ayırt edici özellikten etkilenmeksizin tüm benzer kabul edilen bireyler için bir evrensel etiğin olduğunu savunan meta-etik kavramıdır.
Ahlaki değer; dini, felsefi, kültürel ve toplumsal birikimler ve etkileşimler sonucu, bireylere kazınmış olan, iyiyi, kötüyü, doğruyu,hatalıyı birbirinden ayırt etmeye yarayan değerler ve ilkeler bütünüdür. örnek verilebilir.
İlgili 35 soru bulundu
Toplumun içinde bulunduğu yaşam koşulları, törel bağlar, savaş ve barış durumları, din, kültür vs. bu ahlaki temeli hazırlayan nedenlerdir.
Bu öğretiler doğrultusunda Dewey'in Ahlak Gelişim Kuramı, Piaget'nin Ahlak Gelişim Kuramı, Kohlberg'in Ahlak Gelişim Kuramı, Gilligan'ın Ahlak Psikanalitik Kuramı, Davranışçı Kuram ve Toplumsal Öğrenme Kuramı olmak üzere farklı kuramlar ortaya atılmıştır.
İyiye ve doğruya yönelmiş eylemi talep eden kurallardır. Bazı davranışlara üstün değerler yüklenerek yapılması teşvik edilir. Ahlak kuralları bireylerin davranışlarını düzenlemeyi amaçlayan, bunu yaparken de iyi ya da kötü, doğru ya da yanlış davranışın ne olduğu sorusuna cevaplar veren kuralların tümüdür.
Basitçe, sana yapılmasını istemediğin bir şeyi başkasına yapmamayı temel alır. Bu ilkeye göre bir şey herkes için geçerli ise evrensel demektir. Örneğin; bir kişinin, borcu olan kişiye borcunu ödememesi bu yasaya uymaz.
Bir başka ifadeyle, ahlak felsefesi, insan yaşamındaki değerler, ilkeler ve yargıları inceleyen felsefe dalıdır. Ahlak kuralları “evrensellik” açısından da “objektif ahlak” ve “subjektif ahlak” olmak üzere ikiye ayrılır.
Ahlak, doğru ya da yanlış davranış standartları açısından bir davranış sisteminden söz eder. Davranış açısından ahlaki standartlar, vicdanımıza atıfta bulunarak ahlaki sorumluluk ve ahlaki bir kimlik veya doğru ya da yanlış eylem yapmaktır. Yaygın olarak kullanılan eş anlamlılar etik, ilkeler, erdem ve iyiliği içerir.
Sokrates'in ahlâk anlayışının temelinde erdem (arate) düşüncesi yatmaktadır. İnsan mutlu olmak istiyorsa erdemli olmalı, erdemli yaşamalıdır. Erdem nedir? diye sorduğumuzda Sokrates'in cevabı yine nettir: Erdem bilgidir.
İslâm Ahlakının temel kaynakları ise, KUR'AN, HZ. PEYGAMBERİN SÜNNETİ, İCMA', KIYAS bir de ÖRF ve ÂDET'lerdir.
İslâm Ahlâkının Kaynağı Kur'an ve Sünnet'tir
Din dişi kaynaklar, farkli filozoflar tarafindan kabul edilen akil, toplum ve vicdandir1. İslâm'a göre ahlâkin kaynaği ise vahiy (ilâhî buyruklar, yani Kur'ân-i Kerim) ve O'nun beyani olan Sünnet'dir.
İslam ahlakının ana kaynakları Kur'an-ı Kerim ve onun tebliğcisi Hz. Peygamber'in sünnetidir. Nitekim Hz. Aişe bir soru üzerine Hz.
Burada, şahsi ahlak, aile ahlakı, sosyal ahlak, medeni ve siyasi ahlak gibi meseleler söz konusu olacaktır. Burada önemli olan insanların kendilerine ait olan ahlaki ilkelerini bulundukları konuma şartlara göre uygulamada hayata geçirmesidir.
Ahlaki normlar, bireyin kendisine ve çevresine karşı olan sorumluluklarını, görevlerini belirleyen ve düzenleyen davranış kurallarıdır. İnsan davranışlarını düzenleyen ahlaki normlar, kişisel ve toplumsal olarak ikiye ayrılır. Kişisel ahlak normları sübjektif iken toplumsal ahlak normları objektiftir.
Vicdani ödevler ve iyilik üzerindeki kurallar bütününe ahlak kuralları denmektedir. Manevi yönden ortaya çıkar ve bireysel açıdan ele alınır. Yani insanın kendi iyiliği ve vicdani ödevleri üzerinden gerçekleştirmiş olduğu seçimlerdir. Bu konuda ahlak kuralları açısından birçok farklı örnek vermek mümkündür.
Etik, kişinin davranışlarına temel olan ahlak ilkelerinin tümüdür.
Ahlaki gelişim evreleri gelenek öncesi dönem, geleneksel dönem, gelenek sonrası dönem şeklindedir.
Kolhberg'in ahlak gelişimi kuramı, Piaget'nin kuramının yeniden incelenmesi, yeniden adlandırılmasıdır. Kohlberg de Piaget gibi çocuk ve yetişkinlerin belirli durumlarda davranışları nasıl yorumladıklarını incelemiştir.
Ahlak Felsefesinin Temel Kavramları
İrade: Akıl ve doğal eğilimler ikilemi karşısında kalan insanın doğal eğilimlere karşı özgürce karar verme yetkisidir. İyi: Yapılması istenilen şey. Kötü: Yapılması istenmeyen şey. Özgürlük: Baskı ve zorlama olmadan bir şeyi seçme gücü.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri