Hayatımızı devam ettirmemiz için yemeğe, giyinmeye ve barınmaya ihtiyacımız vardır. Bunlara zorunlu yâda temel ihtiyaçlar denir.
Temel ihtiyaç maddeleri insanın hayat ve hürriyetini korumak için muhtaç olduğu şeylerdir. Bunlar, genel olarak, nafaka, oturulan ev, ev eşyası, ihtiyaç duyulan elbise, borç karşılığı mal, sanat ve mesleğe ait alet ve makineler, binek taşıtları, ilim için edinilen kitaplar gibi eşyadır.
Üç ayrı temel ihtiyacımız bulunmaktadır. Bunlar barınma, beslenme ve giyinmedir. Eğer bunlar olmazsa yaşamımızı sürdüremeyiz.
Bunlardan biri beslenme diğeri barınma ve sonuncusu ise giyinmedir. Her birinin kendi özellikleri bulunur ve insanlar için çok önemlidir. Sadece insanlar için değil tüm canlılar adına oldukça önemlidir.
Maslow'un hiyerarşisindeki ihtiyaçlar arasında fizyolojik ihtiyaçlar (yiyecek ve giyim), güvenlik ihtiyaçları (iş güvenliği), sosyal ihtiyaçlar (arkadaşlık), benlik saygısı ve kendini gerçekleştirme yer alır.
İlgili 42 soru bulundu
Fizyolojik İhtiyaçlar: Açlık, susuzluk ve buna benzer temel yaşamsal ihtiyaçlar. Güvenlik İhtiyacı: Dış faktörlerden kaynaklı tehlikelerden korunma. Sosyal İhtiyaçlar: Aidiyet, sevgi, kabul görme, sosyal yaşam vb. Değer Verilme/Saygınlık İhtiyacı: Statü, başarı, itibar, tanınma.
Zorunlu İhtiyaçlar
Beslenme, giyinme ve barınma gibi. Bu tür ihtiyaçlar karşılanmadığı zaman insanların hayatiyetinin devamı tehlikeye girer.
Her yaştan öğrenciye lazım olan okul için temel ihtiyaçlar şunlardır: Kalem, defter, silgi, kalemtıraş; çanta, kalemlik. Okul ihtiyaçlarının giderilmesi için her yıl veliler ve öğrenciler okul alışverişi yapmaktadır. İhtiyaç duyulan ürünlere hem internetten hem de fiziksel mağazalardan ulaşmak mümkündür.
İhtiyaçlar önemlerine göre zorunlu ve zorunlu olmayan şeklinde sınıflandırılabilir. Zorunlu ihtiyaçlar daha çok fizyolojik gereklerden doğar ve yaşamın devamı için vazgeçilmezdir. Örneğin, yemek, içmek, uyumak, barınmak gibi. Buna karşılık kültürel ve lüks ihtiyaçlar zorunlu olmayan ihtiyaçlar grubuna girer.
Buna göre temel ihtiyaçlar; barınma, yiyecek, giyecek, sağlık ve güvenlik giderleri, ulaşım, eğitim, ev eşyası, meslek ve üretim için kullanılan arsa, bina, makine ve aletler ile elektrik, su, yakıt, aidat vb. cari giderlerdir.
eğlenmek veya dinlenmek gibi sosyal ihtiyaçlarımız da vardır. Yiyecekler hem ihtiyaç hem de istek olabilir. Et, süt, yumurta, sebze ve meyveler gibi temel gıdalar ihtiyacımızdır.
Süt, içeriğinde insan vücudunun temel ihtiyaçlarını karşılamaya yetecek ölçüde besin maddesi bulunduran ve sayısız faydası olan bir gıda çeşididir. Temel besin maddelerinden biri olan sütten pek çok farklı yiyecek elde edilir.
İhtiyaç, gereklilik ve elde edilmesi lazım olan şey demektir. Zorunlu ihtiyaçların başında su, yemek yemek ve barınmak gelir. Bu ihtiyaçlar zaruri ve temel gereksinim olarak da bilinir. Eğitim almak, sosyalleşmek ve iletişim ise kültürel ihtiyaçlar arasında yer alır.
Fiziksel ihtiyaçlar en temel gereksinimleri oluşturur. Hayvanlar gibi insanlar da hayatta kalabilmek için su, hava ve besine ihtiyaç duyar. Giyinme, barınma, türün devamı için cinsellik de basamağın en alt kısmında yer alır.
Spor, insan yaşamının olmazsa olmazlarından. Sağlıklı olmak için, sağlıklıklı bir yaşam için en etkili, en ihtiyaç hissedilen doğal bir ilaç. Spor, insanlığın yaşamında, gerek güç gösterisi, gerek temaşa zevkini tatmin, rekabet duygularının aktif ve canlı kalması için en çok ihtiyaç hissedilen bir oluşum.
Merhaba, Okula gitmek bir sosyal ihtiyaçtır. Çünkü, temel ihtiyaçlarımız üç tanedir. Bunlar; barınmak,giyinmek ve beslenmektir.
En temel ihtiyacımız, fizyolojik ihtiyacımız. Burada yiyecek, su, nefes alma, uyku gibi en temel ihtiyaçlar olabilir. Bunların hepsi, hayatta kalmamız için gereken temel gereksinimler. İkinci seviyede güvenlik ihtiyacımız yer alıyor.
Temel ihtiyaçlar yaklaşımının amacı, bireyin tam gelişimi için gereken fırsatları sağlamak ve bu amaçla belli gruplar için belli kaynakları tahsis etmektir.
İnsanların gidermek istedikleri çok sayıda ihtiyacı vardır. Bu ihtiyaçların bir bölümü periyodik olarak süreklilik arz eder. Yani tekrar tekrar karşılanmaları gerekir. Yeme, içme, giyinme gibi bu tür ihtiyaçlar aynı zamanda zorunlu ihtiyaçlar olarak da adlandırılırlar.
Temel ihtiyaçlarımız karşılandığında kendimizi daha iyi, karşılanmadığında kendimizi daha kötü hissederiz. Mesela, açlığımız giderildiğinde rahatlar, giderilmediğinde rahatsızlık duyarız. 2) Söz konusu ihtiyaç, başka bir ihtiyaçtan mı türüyor? Temel ihtiyaç, bir ihtiyaçtan türemez.
Fizyolojik gereksinimler (nefes, besin, su, cinsellik, uyku, denge, boşaltım) Güvenlik gereksinimi (vücut, iş, kaynak, etik, aile, sağlık, mülkiyet güvenliği) Ait olma, sevgi, sevecenlik gereksinimi (arkadaşlık, aile, cinsel yakınlık)
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri