Temel büyüklükler doğrudan bir şekilde ölçülebilmektedir. Bunlar skaler büyüklüklerdir. Tüm temel büyüklüklerin mutlak sıfırı bulunur.
Temel büyüklükler, direkt olarak ölçülebilirler ve kendi başlarına ifade edilebilirler. Temel büyüklüklerin bütünü skalerdir ve tümünün mutlak sıfırı bulunur.
Sadece büyüklükleriyle ifade edilebilen fiziksel nicelikler skaler nicelikler ya da skaler büyüklük olarak adlandırılır. Kütle, sıcaklık, enerji, zaman, hacim, basınç, ısı, iş skaler büyüklüklerdir. Skaler niceliklerle bildiğimiz toplama, çıkarma, çarpma ve bölme işlemlerini basitçe yapabiliriz.
Fizikte 7 tane temel büyüklük bulunmaktadır. Bunlar; Kütle (m), uzunluk (l), zaman (t), sıcaklık (T), akım şiddeti (i), ışık şiddeti (ı), madde miktarı (n) şeklinde ifade edilebilir. Bu temel büyüklüklerin birimleri sırası ile kilogram, metre, saniye, kelvin, amper, candela, mol şeklindedir.
Fizikteki temel büyüklükler aynı zamanda skaler büyüklüktür. Fiziksel yasalarının ve olayların ifade edilmesinde hız, ivme, sıcaklık, ısı, uzunluk, kuvvet, zaman gibi birçok büyüklük kullanılmaktadır.
İlgili 45 soru bulundu
Sklaler sadece sayısal değer bildiren büyüklüklerdir. Örneğin üç adet kitap aldım derken üç sayısı kaç adet kitap aldığını belirttiğinden ötürü sklalerdir. Vektörel büyüklükler ise sayısal değere ek olarak yön de belirten büyüklüklerdir.
Temel büyüklük, başka birimlere gerek kalmadan ifade edilen birimlerdir. Bu büyüklüğe örnek birimler; kütle, zaman, uzunluk, akım şiddeti, sıcaklık, ışık şiddeti ve madde miktarıdır. Türetilmiş büyüklük ise başka büyüklüklerle ifade edilir. Bu büyüklüğe örnek birimler ise; kuvvet, ivme, hız, direnç ve enerjidir.
Vektörel büyüklüklerde bir doğrultu bulunur. Skaler büyüklüklerde doğrultu yoktur. Konum, hız, ivme, açısal hız, manyetik alan, elektriksel alan vektörel büyüklüklere örnek verilebilir. Sürat, hacim, genleşme katsayısı, yüzey alanı, ışık şiddeti, akım şiddeti, özkütle skaler büyüklük olarak ifade edilebilir.
2.Vektörel Büyüklükler:
Sayıca değeri ve biriminin yanında doğrultu ve yönün de belirtilmesi gereken büyüklüklerdir. Örnekler: Hız • İvme • Kuvvet • Moment • İzmir'den Adana'ya giden otomobilin hızı 90 km/sa'tir. Güneydoğu'dan hızı saatte 20 km olan rüzgâr esmektedir.
Skaler büyüklükler yalnızca bir sayıyla ve birimle yani şiddetle ifade edilebilir. Vektörel büyüklükler ise sayının ve birimin (şiddetin) yanında mutlaka doğrultu ve yön bilgisi de gerektirir; vektörel bir niceliğin hem şiddeti hem de yönü vardır. Büyüklük yerine nicelik kelimesi de kullanılır.
Vektörel ve skaler nicelikleri tanımlarsak: Vektör: Hem sayısal (büyüklük) hem de yön özelliğine sahip olan fiziksel nicelik. Örneğin yer değiştirme, hız, ivme, momentum.
Skaler Kavramı
En basit haliyle skaler bir nicelik, sadece büyüklüğü olan, yönü olmayan bir niceliktir. Buna verilen en basit örnek genellikle sıcaklıktır. Bunun yanında kütle, hacim, sürat (hız değil!) ve elektrik yükü de skaler niceliklerdir.
SI sisteminin temel birimleri, kilogram, saniye, amper, kelvin, mol, Metre ve kandeladır.
Çünkü temel büyüklüklerin belirli bir yönü bulunmaz. Skaler büyüklük, belirli bir yönü, doğrultusu ve birimi olan büyüklüklerdir. Vektörel büyüklük ise, büyüklükleri, yönü ve doğrultuları olan büyüklüklerdir.
Temel büyüklükler doğrudan bir şekilde ölçülebilmektedir. Bunlar skaler büyüklüklerdir. Tüm temel büyüklüklerin mutlak sıfırı bulunur.
Türetilmiş Nicelikler: Doğrudan belirlenemeyen, yani temel nicelikler yardımıyla türetilebilen niceliklerdir. Örneğin alan, hacim, hız ivme vb. Bir büyüklüğü ölçmek için karşılaştırma amacıyla seçilen aynı cinsten büyüklüklere birim denir.
Skaler büyüklükler kütle, hacim, zaman, enerji, sıcaklık, sürat, basınç, ısıdır. Vektörel büyüklükler ise kuvvet, hız, ağırlık, konum, yer değiştirme, ivme, tork, elektrik alan ve manyetik alandır.
Vektör: yönü, şiddeti, başlangıç noktası olan çizgilerdir. ▶Vektörel nicelik ise: ifade edilme aşamasında yönün kullanıldığı büyüklüklerdri. Skaler nicelik bunun tam tersidir.
Fizikte yönü olan kavramlara vektörel denirken yönü olmayan kavramlara ise skaler denir. Kütlenin yönü yoktur buna karşın ağırlığın yönü vardır ve yerçekimine doğrudur. Yani ağırlık vektörel bir büyüklüktür.
Tek bir niceliği içeren büyüklüklere “ temel büyüklükler” denir. Başka büyüklükler yardımıyla ifade edilen büyüklüklere "türetilmiş büyüklükler” denir. ▶ Büyüklüğü ve yönü olan niceliklere vektörel nicelikler diyoruz.
İş skaler bir büyüklüktür. Sadece birim ve sayılar kullanarak ifade edilebildiği için ve yönü olmadığı için skaler bir büyüklüktür.
Hız gibi, momentum da vektörel bir niceliktir, yani büyüklüğünün yanı sıra bir yöne de sahiptir.
Hız türetilmiş büyüklük müdür? Evet, hız türetilmiş bir büyüklüktür. Çünkü yer değiştirmenin (uzunluğun) zamana oranıdır. İki temel büyüklüğün oranı olduğu için türetilmiştir.
Açıklama: Temel büyüklükler: Başka birimlere gerek duyulmadan ifade edilebilen birimlerdir. Fizikte 7 tane Temel büyüklük vardır bunlar ; kütle, uzunluk, zaman, akım şiddeti ve sıcaklık,ışık şiddeti ve madde miktarıdır. ... Türetilmiş büyüklükler; kuvvet, ivme, hız, direnç, enerji vb.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri