Genel olarak 18 yaşını dolduran herkes devlet memuru olabilmek için başvuru gerçekleştirebilir. Ancak bir meslek ya da sanat okulunu bitiren kişiler için ise yaş sınırı şu an 15 olarak öne çıkar.
Kaldırılan maddede; "Öğretmenliğe ilk defa atanacaklar bakımından başvuruların ilk günü itibarıyla 40 yaşından gün almamış olmak.
MEB öğretmenliğe ilk kez atanacaklar için 40 yaş sınırını kaldırdı. Millî Eğitim Bakanlığı Öğretmenlerinin Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik Resmi Gazete'de yayımlandı.
KPSS B grubunda ise yaş sınırı bulunmamaktadır. 2023 yılında da memur olma yaş sınırı değişmemiştir. 35 ve 40 yaş sınırı, KPSS A Grubu ve KPSS B Grubu için geçerli olmaya devam etmektedir. Kamu personeli olarak çalışmaya başlamak için 35 ve 40 yaş sınırlarını doldurmamış olmak aranan şartlar arasındadır.
İşte devlet memurluğunda yaş sınırı; KPSS A grubu için ilgili yasalarca belirlenen yaş sınırı 18'ini doldurmuş ve 35 yaşını aşmamış olmak (Uzman yardımcılığı, denetçi yardımcılığı, müfettiş vb. meslekler) KPSS B gurubu için ise ilgili yasalarca herhangi bir yaş sınırı konulmamıştır.
İlgili 22 soru bulundu
Merkezi yerleştirmeye esas yönetmeliğin ek-3. madde hükmü gereğince üst yaş sınırı konulmamaktadır.
Siirt. Bursa'da yaşayan Füsun Kankılıç, oğluna ders çalıştırırken aldığı kararla eğitimini sürdürerek 42 yaşında öğretmen olmayı başardı. 2 çocuk annesi 43 yaşındaki Kankılıç, 7 yıl önce Seviye Belirleme Sınavı'na (SBS) hazırlanan oğluna ders çalıştırırken 20 yıl ara verdiği eğitimini sürdürme kararı aldı.
Devlet memurluğu için birçok alımda otuz beş yaşını doldurmamış veya da kırk yaşını doldurmamış olmaları istenmektedir. Tabi bu durum kurumdan kuruma göre farklılık gösterebilir hatta bazı kurumlar memur alımında yaş sınırı aramamaktadır.
Memur olma yaş sınırı 2023 yılında değişmedi. 35 ve 40 yaş sınırı, KPSS A Grubu ve KPSS B Grubu için hala geçerliliğini koruyor. Devlet memuru olabilmek için 35 ve 40 yaş sınırlarını doldurmamış olmak kamu personeli olarak çalışmaya başlamak için aranan şartlar arasında.
Birçok memur alımında 35 yaş sınırı veya 40 yaşını doldurmamış olmak aranan şartlar arasındadır. 657 sayılı devlet memurları kanunu 40. Maddesi gereğince alım ilanlarında yaş alt ve üst sınırlaması getirilmeyen her kadroda yaş şartı olmayan memur çalıştırılabilir.
5434 sayılı kanunun 40 maddesindeki hükmüne göre belirlenen memurların emeklilik yaş sınırı dışında kalan kişilerin görev yapabilecekleri süre, 65 yaşını doldurdukları süre ile sınırlıdır. Yani 65 yaşını doldurmuş olan memurlar kendiliğinden emekli sayılacaktır.
Emeklilik yaşlarını hesaplamak için ilk sigortalı oldukları tarih baz alınır. Eylül 1999 tarihinden sonra devlet memurluğu, Sosyal Sigortalar Kurumuna ya da Bağ-Kura bağlı olarak çalışan kadın öğretmenlerin emekli olabilmek için şu şartları tamamlamış olması gerekir: 25 hizmet yılı 58 yaş zorunluluğu.
Öğretmenler kaç yaşında olurlarsa olsunlar görev yapabilirler diye bir ifade kullanmak yanıltıcı olacaktır. Öğretmenler 65 yaşını doldurduğu andan itibaren devlet memuru olarak çalışamazlar.
Bilindiği üzere sözleşmeli öğretmenlikte 40 yaşını doldurmamış olma şartı MEB tarafından artık aranmamaktadır. Ancak, verilen bu karar MEB tarafından getirilebilecek bir yaş şartının hukuka uygun olarak değerlendirilebileceğini göstermektedir.
Eğitim sektöründe deneyime ve yetkinliğe dayalı bir meslek olan öğretmenlik, kişinin bilgi ve becerileriyle doğrudan ilişkilidir. Dolayısıyla, 30 yaşından sonra öğretmen olmanız mümkündür, önemli olan kendinizi geliştirmek ve bu hedefe yönelik adımlar atmaktır.
KPSS Ortaöğretim sınavından 80 puan almak için ise 67 – 72 arasında net yapmanız gerekir. 90 puan alabilmek için ise 87-92 arasında net yapılması gerekiyor. Genel Yetenek sınavında yapılan netler avantaj olarak sayılır.
657 sayılı Kanunun “Memuriyete girişte yaş” başlıklı 40 ıncı maddesinde “Genel olarak 18 yaşını tamamlıyanlar Devlet memuru olabilirler.
Devlet memuru alımı için aranan şartlar arasında bazı kurumlar tarafından memurlukta yaş sınırı da yer almaktadır. Memur olma yaş sınırı ise yasa tarafından konulmaktadır. Devlet memurluğu için birçok alımda otuz beş yaşını doldurmamış veya da kırk yaşını doldurmamış olmaları istenmektedir.
Memurluk yaş sorunu burada da gündemdedir. KPSS A grubundaki gibi, 40 yaşını aşmayanlarda istenen puanın alınmasından sonra, 40 yaşına kadar atanma hakları bulunur. Yaş sınırı bulunmayan memur ilanlarına 40 yaş üzeri bireyler başvuru da bulunabilir. Ancak yaş sınırı belirtilmiyorsa başvuru yapamazlar.
i- Genel kültür ve genel yetenekten oluşan KPSS-B kadrolarına yönelik sınav. ii- Genel kültür ve genel yeteneğe ek olarak eğitim bilimlerini de içeren KPSS-Öğretmenlik sınavı. iii- Genel kültür ve genel yeteneğe ek olarak alan bilgisini (İktisat, Muhasebe, Maliye vb) de içeren KPSS-A sınavıdır.
KPSS-B grubu sınavı çift yıllarda (2 yılda bir) ÖSYM tarafından yapılmaktadır. Bu sınava ortaöğretim, ön lisans, lisans mezunları girebilir. KPSS-B grubu mesleklerinden birine atanmak isteyen adaylar çift yıllarda yapılan sınava katılmak zorundadır.
2023 yılı içerisinde memur alımı ve personel alımı ilanları gelmeye devam ediyor. Bu kapsamda Düşük KPSS Puanı ile, Ağırlıklı olarak Belediye ve Üniversiteler Düşük KPSS İle Alım yapacak.
Öğretmenlik mesleğine başvurmak için belirli bir yaş sınırı bulunmamaktadır. Yaş sınırlaması yerine, adayların eğitimini tamamlamış olması, sınavlardan geçmesi ve diğer mesleki gereksinimleri karşılaması önemlidir.
Kamu Personeli Seçme Sınavı olan KPSS kamu meslekleri için girilmesi gereken bir sınavdır. Kamuda çalışmak ya da öğretmen olmak için KPSS şartı bulunur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri