1978 yılında Kazakistan'ın Alma Ata kentinde uluslararası bir konferans yapıldı ve “Temel Sağlık Hizmetleri” kavramının ve modelinin tarif edildiği bir bildirge yayınlandı.
Bundan 40 yıl sonra, Alma-Ata'nın “2000 yılında herkes için sağlık” hedefinden çok uzaklaşıldığı bir dönemde, 25 Ekim 2018'de, yine Kazakistan'nda, bu sefer şimdiki başkent olan Astana'da “Temel Sağlık Hizmetleri Küresel Konferansı” toplanmıştır.
'Sağlığı geliştirme' adına ilki 1986 yılında Ottawa'da olmak üzere Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ)'nün önderliğinde seri konferanslar ve toplantılar düzenlenmiş, küresel ve bölgesel eylem planları ortaya konulmuştur.
Öncelikli hizmet: hastalıklardan korumak, oluşumunu önlemek, her zaman için tedavi etmekten çok daha kolay ve ucuzdur. Bu yüzden korumaya yönelik hizmetlere öncelik verilmesi gerekmektedir.
Alma-Ata Bildirgesi: 1978 yılında Kazakistan'ın Alma-Ata kentinde Temel Sağlık Hizmetleri Uluslararası Konferansı sonucunda yayımlanan bildirge, temel sağlık hizmetlerinin önemini vurgulamaktadır.
İlgili 20 soru bulundu
1978 yılında Kazakistan'ın Alma Ata kentinde uluslararası bir konferans yapıldı ve “Temel Sağlık Hizmetleri” kavramının ve modelinin tarif edildiği bir bildirge yayınlandı.
Kısaca “Ottawa Sözleşmesi” olarak da bilinen “Anti-Personel Mayınların Kullanımının, Depolanmasının, Üretiminin ve Devredilmesinin Yasaklanması ve Bunların İmhası ile İlgili Sözleşme”, 4 Aralık 1997 tarihinde Ottawa'da (Kanada) imzaya açıldı, 1 Mart 1999'da yürürlüğe girdi.
Sağlık hizmetlerinin üç temel bileşenleri süreklilik, etkililik ve verimlilik olarak belirlenmiştir.
Dönem içerisinde, 1219 sayılı “Tababet ve Şuabatı Sanatlarının Tarzı İcrasına Dair Kanun” ile 1593 sayılı Umumi Hıfzıssıhha Kanunu gibi halen yürürlükte olan kanunlar yapılmıştır. Gerçekleştirilecek sağlık politikalarının ilkeleri belirlenmiştir.
1952 yılından itibaren sigortalı işçiler için sağlık kuruluşları ve hastaneler açılmaya başlanmıştır. 1961 yılında 224 sayılı Sağlık Hizmetlerinin Sosyalleştirilmesi Hakkındaki Kanun çıkarılmıştır.
Bunlardan en önemlisi, Ekim 1986'da Kanada'nın Ottawa şehrinde Birinci Uluslararası Sağlığın Teşviki ve Geliştirilmesi Konferansı yapılmış ve bu konferansta Sağlığın Teşviki ve Geliştirilmesine Yönelik Ottawa Sözleşmesi ortaya çıkmıştır.
6-12 Eylül 1978'de Kazakistan'ın başkenti Alma-Ata'da toplanan TSH Konferansı'nda bu hedefe varmak için izlenecek uluslararası politika önerileri belirlenmiştir. "Uluslararası sağlık sözleşmesi" kimliğini kazanmıştır.
Sağlığın geliştirilmesi, Ottawa Sözleşmesine göre "Bireylerin sağlıkları üzerindeki kontrolünü artırmaya ve sağlıklarını geliştirmeye olanak sağlayan bir süreç" olarak tanımlanmaktadır (Ottawa Charter, 1987). Sağlığın teşviki ve geliştirilmesi kapsamlı bir sosyal ve politik süreci temsil eder.
Bir yıl sonra, 1978 yılında, Kazakistan'ın o zamanki başkenti Alma-Ata'da (Almaty) hemen bütün ülkelerin ve ilgili uluslararası kuruluşların katılımı ile Temel Sağlık Hizmetleri (TSH) Konferansı toplanmıştır.
TEMEL SAĞLIK HİZMETLERİ Özünde, temel sağlık hizmetleri (TSH), belirli hastalıkları veya rahatsızlıkları tedavi etmek yerine, insanlara bakmakla ilgilidir.
1. Kişiye ve çevreye yönelik koruyucu hekimlik hizmetleri, 1. A- Kişiye yönelik koruyucu hizmetler; a) Sağlık eğitimi, b) Erken tanı, c) Bağışıklama, d) Aile planlaması, e) Beslenme, f) Kemo-Seroprofilaxi hizmetleri.
“Sağlık hakkı” ya da daha açık haliyle mümkün olan en yüksek sağlık stan- dardına sahip olma hakkı ilk olarak 1946'da yayınlanan DSÖ Anayasası'nda yer almıştır: “Mümkün olan en yüksek sağlık standardına sahip olmak, ırkı, dini, politik Page 3 46 • Sağlıkta Performans ve Kalite Dergisi inancı, ekonomik ve sosyal durumu ...
Sağlık Ocakları ilk kez, 1961 tarihli 224 sayılı Sağlık Hizmetlerinin Sosyalleştirilmesi Hakkında Kanun ile ülkemizdeki sağlık teşkilatı içerisinde yer almışlardır. İlk Sağlık Ocağı, 1963 yılında Muş ilinde açılmış olup, 1976 yılına kadar kademeli olarak bütün yurda yaygınlaştırılması öngörülmüştür.
1961 yılında çıkarılan 224 Sayılı Sağlık Hizmetlerinin Sosyalleştirilmesi Hakkındaki Kanun ile sağlık hizmetlerinin yatay bir örgütlenme modeliyle sosyalleştirilmesi amaçlanmıştır.
Sağlık hizmetleri, kabaca üç gruba ayrılır. Birincisi koruyu sağlık hizmetleri, ikincisi iyileştirici ya da tedavi edici sağlık hizmetleri, üçüncüsü ise rehabilite edici ya da esenleştirici sağlık hizmetleridir.
Birinci basamak resmî sağlık kuruluşları: Aile hekimliği birimleri, aile sağlığı merkezleri, toplum sağlığı merkezleri, sağlık evleri, AÇSAP (Ana Çocuk Sağlığı ve Aile Planlaması) merkezleri, verem savaş dispanserleri, Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM), 112 acil yardım istasyonları, halk sağlığı ...
Sağlık hizmetlerinin amaçları şu şekilde sıralanabilir; Fert ve topluma sağlıklı yaşam bilgisi, şuuru, isteği ve davranışı kazandırmak. imkanlara bağlı olmadan eşit, kaliteli ve ihtiyacı kadar vermek. Sağlık elde etmek, onu korumak ve geliştirmek yoluyla toplumu sağlıklı kılmaktır.
Türkiye'nin "Anti-Personel Mayınların Kullanımının, Depolanmasının, Üretiminin ve Devredilmesinin Yasaklanması ve Bunların İmhası ile İlgili Sözleşme"ye (Ottawa Sözleşmesi) katılmasına ilişkin yasa, 12 Mart 2003 tarihinde TBMM'de kabul edildi.[1] 15 Mart 2023 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
Alma Ata Bildirgesi, temelde bulaşıcı hastalık mü- cadelesi için kurulmuş bulunan Dünya Sağlık Ör- gütünün (DSÖ)tarihinde önemli bir yer tutar. Örgüt ilk kez sağlık hizmetlerinin ötesine el atmış, ülkeler içindeki ve ülkeler arası sağlık eşitsizliklerinin kabul edilemez olduğunu ilan etmiştir.
Halk Sağlığı Müdürlüğü DENİZLİ E-posta Adresi:[email protected] Sağlığın geliştirilmesi, insanların sağlıkları üzerindeki bilgi ve farkındalıkları artırılması sürecini anlatır. Bu konuda uluslararası ilk konferans Ottawa'da (Kanada) yapıldı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri