Hiyerarşi bir diğer adıyla koram, iki karşıt ucu uygun kademeler aracılığıyla birbirine bağlayan bir temel tasarım ilkesidir. Koram, bir tasarımda ya da sanat eserinde tasarım elemanlarının önem derecelerine göre sıralanmasıyla oluşmaktadır.
Tasarımda görsel hiyerarşi, görsel ögelerin önem sırasına göre derecelendirilmesidir. Görsel hiyerarşi ilkelerini şu şekilde sıralayabiliriz: Boyutlandırma, hizalama, tekrarlama, renk ve konumlama.
Hiyerarşi, kademelenme ile yapılan düzenleme biçimidir. Merkezsel, Eksensel ve Çevresel Hiyerarşi olmak üzere üç tür hiyerarşi vardır.
Sonuç olarak, tasarımın 5 temel ilkesi denge, ölçek ve oran, kavramın anlatımı, renk ve doku, hiyerarşi ve odak olarak sıralanabilir.
Görsel hiyerarşi, site görünümünün ve kullanıcı deneyiminin nasıl sunulacağını kontrol eder; site içi öğelerin görsel önem sırasına uygun olarak tasarlanması ve sıralanması anlamına gelir.
İlgili 21 soru bulundu
Hiyerarşi ya da aşama sırası, oluşum açısından (Yunanca: Ἱεραρχία) kelimesine dayanan, bir toplumdaki ya da kuruluştaki bireylerin belirli faktörlere bağlı olarak statü, görev, alt ve üst arası ilişkiler sınıflandıran ve bu sınıflara bağlı standartlar sunan yapı.
Hiyerarşi (organizasyon) tablosu, bir birey ya da ailenin çevreleriyle arasındaki kişisel ve sosyal ilişkileri gösteren bir grafiktir. Genellikle danışmanlar ve sosyal hizmet görevlileri tarafından kullanılan hiyerarşi tabloları, stres etkenlerinin ya da endişe ve depresyonun nedenlerinin tanımlanmasına yardımcı olur.
Artıp azalabilir. Fakat genelde şu tasarım öğeleri ile beraber her yerde zikredilir: Temel tasarım ilkeleri denge, birlik, hiyerarşi, oran-orantı, uygunluk, zıtlık (kontrast), tekrar (ritm), egemenlik (vurğu), hiyerarşi (koram), baskınlık ve bütünlük olarak bilinmektedir.
Buna göre tasarım elemanları; çizgi, biçim, şekil, renk, değer, doku ve boşluk- doluluk, tasarım ilkeleri ise denge, ritim, hareket, oran-orantı, vurgu, birlik ve çeşitlilik olarak belirlenmiştir. Bu eleman ve ilkeler, görsel anlatım dilinin grameri olarak kabul edilir.
Hiyerarşi bütün dünyada kullanılan bir sınıflandırma sistemi olup en bilinen örnek ordularda yani askeriyedeki hiyerarşidir. Hiyerarşik düzen: Toplum veya kuruluşun tüm üyelerini görev, sorumluluk ve yetkilerine göre sınıflandıran yani sıraya sokan sistemdir.
Tasarımın temel ilkeleri arasında önemli bir kural olan zıtlık yani karşıtlık, tasarımı göz alıcı hale getirmek için kullanılır. Hazırlanan görsel çalışmayı ilgi çekici yapabilmek için karşıtlıkların gücünden faydalanılır. Ritim, tasarımdaki genel uyumu ifade eder.
Hiyerarşi, bir topluluğu oluşturan bireylerin belirli faktörlere bağlı olarak görev ve statü yönünden alt ve üst arası ilişkilerle sınıflandırılması şeklinde oluşan bir yapıdır. Hiyerarşi, kişiler arası konum farkı dolayısıyla özerklik ve eşitlik kavramlarına zıt olarak kabul edilir.
Görsel sanatlarda oran; «parçaların etki yönünden birbirlerini değerlendiren büyüklükleri» olarak ifade edilmektedir (TDK). Kısaca; oranı iki büyüklük arasındaki karşılaştırma, orantıyı ise iki oran arasındaki karşılaştırma diyebiliriz.
Hiyerarşik (Deliberative) Mimari
Önce ayrıntılı olarak düşünen, sonra bu düşünce sonucuna göre hareket eden kontrol yöntemidir.
İşitsel ve görsel olarak algılanabilen iki zıt uç arasındaki kademeli sistemin oluşturduğu hiyerarşik yapı, Dramatik, Fonetik ve Plastik sanatlarda çok sık kullanılmaktadır. Koram, merkezsel, eksensel ve çevresel olmak üzere üç çeşittir.
Biçim (Form) çizgi, renk ve diğer yüzey elemanlarının birbirleriyle ilişkileri sonucu olan, hacmi ve kütleyi tanımlayarak objeleri üç boyutlu incelememizi sağlayan ve şekilleri birbirlerine göre yerleşimleri ile ele alan bir terimdir.
Tasarım süreci çeşitli aşamalardan meydana gelmekte olup bu aşamalar;1-) Problem tanımlama 2-) Araştırma 3-)Planlama 4-) Oluşturma ( Yapım) 5-) Değerlendirme 6-) Yeniden Yapılandırma 7-) Tanıtım ve Pazarlama 1-) Problem tanımlama: Problem çözümünün ilk ve en önemli aşaması problemin tanımlanmasıdır.
Birden fazla motif, biçim ya da cisim belirli aralıklarla birbiri ardınca kullanıldığında aralıklı tekrar oluşur. İki ya da üç boyutlu cisimler arasında ortak veya yaklaşık benzerliklerin bulunmasına uygunluk denir.
Görsel sanatlarda ritim; bir kompozisyonda farklı ögelerin sıra ile ve belli aralıklarla birbirini izlemesidir. Görsel tasarımda ritmin ne olduğunu daha kavramak için parçadan bütüne doğru mantığı ile ilerlemek yararlı olacaktır. Ritim görsel elemanların tekrarıdır. Ritim benzerliklerin tekrarıdır.
Doku yüzeyle ilgilidir ve dokunma duyumuz aracılıyla algılanan bir tasarım öğesidir. Bir doku pürüzlü ya da pürüzsüz, yumuşak veya sert olabilir. Bir tasarımcı, bir çalışmada farklı dokuları kullanarak farklı etkiler elde edebilir. Gerçek, doğal, yapay, taklit, soyut gibi temel doku çeşitleri vardır.
Hiyerarşik düzen: Bir toplum ya da kuruluşun tüm üyelerini görev, sorumluluk ve yetkilerine göre sınıflandıran, sıraya sokan sistem. Hiyerarşik: Hiyerarşiyle ilgili olan ve hiyerarşiye özgü. Hiyerarşik regrasyon: Çok sayıda seviyeden oluşan süreçleri, analiz etmek amacıyla tasarlanan ileri ve gelişmiş regrasyon modeli.
Sıfır Hiyerarşi, klasik organizasyonlar yerine ağ tipi veya proje organizasyonlar kurmak demektir. Sıfır Hiyerarşi, iletişimin ve birimler arası bilgi akışının artması ve karar alma sürecini hızlandırması anlamına gelmektedir. Uzmanlığa dayanan görevlerin azaltılıp, birleştirilmesidir.
Biçimsel İletişim
Dikey iletişim kavramı organizasyonlarda farklı kademelerde görev yapan işgörenlerin örgütsel yapı ve politikaları ile ilgili olarak yukardan aşağıya (hiyerarşik üstten hiyerarşik alta) ve aşağıdan yukarıya (hiyerarşik alttan hiyerarşik üste) doğru kurmuş oldukları iletişim biçimini ifade eder.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri