Tasarımda Denge Nedir? Tasarımın temel ilkelerinden biri olan denge; nesnelerin, renklerin, dokuların ve boşlukların görsel ağırlıklarını uyumlu hale getirmek ve kompozisyona ahenk içinde bir görünüm kazandırmak anlamına gelir.
Denge (Balans).
Bu yüzden denge, tasarımın temel prensiplerinden biridir. Görme dengesi önemlidir çünkü birlik, düzen ve denge duygusu sağlar. Tam ve uyumlu hissetmek için tasarımınızın görsel olarak “bir arada tutulması” gerekiyor. Bir kompozisyon iki farklı denge sistemi içinde düzenlenebilir.
Asimetrik dengeyi, plastik sanatlar kadar birçok mimari yapıda (Görsel 11), doğada (Görsel 12), tekstil sanatında (Görsel 13) ve yaşamın birçok alanında görebilmek mümkündür. Bir başka tanıma göre; kompozisyondaki eşit olmayan görsel ağırlıkların genelde oluşturduğu görüntüye asimetrik denge denir.
Tasarımın temel ilkeleri arasında önemli bir kural olan zıtlık yani karşıtlık, tasarımı göz alıcı hale getirmek için kullanılır. Hazırlanan görsel çalışmayı ilgi çekici yapabilmek için karşıtlıkların gücünden faydalanılır. Ritim, tasarımdaki genel uyumu ifade eder.
Denge üç çeşide ayrılmaktadır. Bunlar; simetrik denge, asimetrik denge ve radyal dengedir.
İlgili 22 soru bulundu
'Denge' kavramı fiziki faktörler için sabit durma hali anlamına gelirken, durum ifadesi olarak bakıldığında birbirine zıt olguların kısa süreli, uzun süreli ya da kalıcı olacak biçimde sabit bir yapı oluşturması anlamına gelir.
Dengenin 2 tipi vardır:
Statik denge: Vücudun pozisyonunun yer çekimine karşı ayarlanmasıdır. Dinamik denge: Dönme, hızlanma ve yavaşlama gibi vücut pozisyonlarının ayarlanmasıdır.
Sonuç olarak, tasarımın 5 temel ilkesi denge, ölçek ve oran, kavramın anlatımı, renk ve doku, hiyerarşi ve odak olarak sıralanabilir.
Denge Kavramı: • Denge nesneler arasındaki uyumlu ilişkidir. Denge elemanların düzenli dağılımıdır. a) Simetrik (Bakışımlı) Denge: Bir görsel tasarım, hayali bir eksenle ikiye bölündüğünde, eksenin iki yanındaki görsel elemanlar aynı ve/veya eksene aynı uzaklıkta ise bu tasarımda simetrik denge hakimdir.
Radyal balansda, elemanlar bir ana merkez noktasından (dairesel biçimde) yayar. Güçlü bir odak noktası oluşturmak istiyorsanız, radyal denge etkili bir tekniktir, çünkü gözleriniz merkeze doğru doğal olarak içeri çekilir.
Ritim (Devamlılık): Ritim, uyum ya da devamlılık, aynı temel tasarım ilkesini de ifade eder. Genel bir ahenk sağlıyor. Bu uyumluluk hali ise, gözün tasarımdaki çok önemli detayları kolay bir şekilde yakalanmasını sağlar. Oran/Orantı: Oran, tasarımdaki yazılar ve şekiller arasında bulunan bir denge halidir.
Formal(simetrik)denge: Benzer yapı elemanlarının bir eksenin iki tarafına eşit uzaklıkta dizilmelerinden ortaya çıkan bir plan kalıbıdır. İnformal(asimetrik)denge: Eksenin her iki tarafında aynı büyüklük ve şekle sahip olmayan, fakat eşit dikkat çeken objelerin dizilişleri ile elde edilir.
Temel tasarım ilkeleri, doğru ve etkili tasarım yapmak için dikkat edilmesi gereken prensiplerdir. Örneğin oran, denge, ritim, bütünlük ve vurgu tasarımın 5 temel ilkesi olarak karşımıza çıkar. Temel tasarım ilkeleri, herhangi bir alanda yapılan tasarımda kullanılır.
4 – Denge. Denge, hem renklerin, hem görsellerin, hem de yazıların eşit dağılımını ifade eder. Bu denge, göz yormayan bir tasarımı ifade eder ve tasarım ilkeleri arasında önemli bir tanesidir.
ikinci anlamıyla dinamik denge, birden çok denge noktasına sahip sistemlerin durumunu anlatmak için kullanılır. karşılıklı duran iki insan da denge halindedirler, bir ipi aynı büyüklükte fakat farklı yönlerde kuvvetlerle çeken insanlar da. üstelik kullanılan kuvvet eşit oldugu sürece her nokta bir denge halidir.
Proposiyon,soyut olarak iki büyüklük arasındaki sayısal bağıntı ya da bütünle onu oluşturan parçalar arasındaki oransal ilişkiler anlamına gelmektedir. Proporsiyon, mimarlık teorisinin merkezi bir ilkesidir. Bu birbirlerine ve bütün bir yapıyı oluşturan çeşitli nesneler ve mekanların ilişkilerinin görsel etkisidir.
Hareket, sanatçının, gözü bir kompozisyonun içine, çevresine yada kompozisyona doğru yönlendirmesinin yoludur. Görsel bir imajda hareket, objeler imajın içinde hareket ediyormuş hissiyatı uyandırdığında ortaya çıkar.
Birden fazla motif, biçim ya da cisim belirli aralıklarla birbiri ardınca kullanıldığında aralıklı tekrar oluşur. İki ya da üç boyutlu cisimler arasında ortak veya yaklaşık benzerliklerin bulunmasına uygunluk denir.
Değişiklik ve zıtlıkları içeren tasarım ilkesidir.Tasarımdaki çeşitlilik ilkesi,bütünün içerisinde canlı ve zengin bir çeşitliliğin de elde edilebilmesi için tasarımı farklı kılan bir unsur olacaktır. Çeşitlilik,tasarımın farklı durum, form, şekil, farklılık, vurgu,farklı boyut ve oranlarındaki kalite veya durumudur.
Ton, altı ana rengin birbirleriyle karışması sonucu ortaya çıkan yeni renklerdir.
Tasarım Odaklı Düşünme, İngilizce söylemiyle Design Thinking, kullanıcıları anlamayı, varsayımlara meydan okumayı, sorunları yeniden tanımlamayı ve prototip ve test için yenilikçi çözümler yaratmayı amaçlayan doğrusal olmayan, yinelemeli bir süreçtir. Hem girişimler hem kurumlar için çığır açan bir yöntemdir.
Gözler, kas, eklem ve iç kulaktaki duyu reseptörlerinde toplanan ve- riler, sinir uyarıları olarak beyne iletilir. Gelen bu uyarılarla beyin tüm vücudun, uzay içinde bulun- duğu yeri kusursuz şekilde belirler, kas gurupları harekete geçirilerek denge sağlanır. Bunun için denge sisteminin eksiksiz işlemesi gerekir.
Her iki kulakta üçer tane olmak üzere yarım daire kanalları bulunuyor ve bu yapılar bizim hareket halindeki dengemizi sağlıyor. İçi kulakta yer alan ve 'vestibül' adı verilen organ ise yer çekimine karşı dengemizi sağlıyor.
Denge sistemi iç kulaktadır ve beyine vücudun uzay içinde nerede olduğunu, pozisyonunun yönü, hangi yönde hareket ettiği ve dönüyor mu yoksa sakin durumda mı olduğunu bildirir. Denge duygunuz sinir sisteminin aşağıda belirtilen bölümleri arasındaki kompleks ilişkilerle sağlanmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri