Bina ömrü ekonomik açıdan sürdürülebilirlikle ilgilidir ve bir binanın ekonomik ömrü, yapım tekniğine göre değişir. Ülkemizde en çok kullanılan betonarme binaların ömrü yaklaşık 50-60 yıl civarındadır. Bakımlı olursa, betonarme binaların ömrü en fazla 80-100 yıl kadar olabilir.
Bundan dolayı çoğu insan, betonarme yapılar kaç yıl dayanır diye merak eder. Uzmanlar bir beton binanın ömrünün en fazla 50 yıl olabileceğini söyler. Günümüzde ise 25 yılı aşkın binalar, sağlamlık açısından riskli kabul edilir. 2000'li yıllarda inşa edilenler için böyle bir durum söz konusu değildir.
Betonun ömrü, kullanılan malzemenin kalitesi, yapım tekniği, zemin ve coğrafi şartların özelliğine bağlı olarak değişmekle beraber ortalama 50 yıl olarak kabul edilir. Bilindiği üzere farklı nitelikte beton çeşitleri bulunur ve betonun ömrü 100 yıla kadar uzayabilir.
Evet ama kuralına uygun yaparsanız... Bugünkü yönetmeliğe göre sağlam bir yapı yaparsanız 75-100 yıl ayakta kalır. Ama 1970'li yıllarda sağlam bir yapı yaptıysanız o da 75-100 yıl ayakta kalır.
Betonarme bir binanın ömrü 40-50 yıl iken, gerçek taş ustalığı ile inşa edilen taş evlerin ömrü ortalama 300 yıldır.
İlgili 41 soru bulundu
Özellikle 1996 öncesi yapılan bütün binalar riskli. Bu risk 2001 sonrası yapılan binalarda yok. Birinci deprem kuşağında yer alan binalardan özellikle 4 ve 8 katlı arasındaki binalar deprem yüklerine daha çok maruz kalıyorlar ve hasar durumu çok daha büyük oluyor, yıkım ile karşılaşabiliyor.
Betonarme evler, betonarme duvarlar, taban ve çatılarla inşa edilen evlerdir. Betonarme evlerin sağlamlığı oldukça yüksek ve iyidir. Doğal afetlere karşı ve yangına karşı dayanıklıdırlar. Ayrıca beton, yalıtımı iyi yapıldığı takdirde, nem ve rutubet gibi olumsuz hava koşullarına karşı da son derece dayanıklıdır.
Okan Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Maden Yüksek Mühendisi Prof. Dr. Ali Kahriman, “İzmir örneği göstermiştir ki, deprem tehdidine karşı betonun 50-60 yıllık teknik ömrü dikkate alınarak, yapıların 50 yılda bir yıkılıp yenisinin yapılması gerek” dedi.
Ne var bunda dediğinizi duyar gibiyiz, betonarme yapıların ömrü 40 ile 50 yıl arasındandır. Uzun lafın kısası, 50-60 yıllık bir betonarme bina en ufak bir depremde yerle bir olabilir. Bu da otomatik olarak can ve mal kaybına sebep olmaktadır.
Bina yaşı: Bina yaşı, evinizin depreme dayanıklılığı hakkında kendi öğrenebileceğiniz en önemli bilgilerdendir. 99 depremi sonrası yönetmeliğin değişmesi nedeniyle 1999 öncesi yapılan binalar ciddi risk teşkil etmektedir.
Ancak yapıda kullanılan malzemenin kalitesi de bu noktada çok önemli. 30 yıllık bir bina, kaliteli malzemelerden inşa edilmişse yeni binalardan daha bile sağlam olabilir. Bunu tespit etmenin yolu, uzmanlara danışarak binaya depreme dayanıklılık testi yaptırmaktır.
Dayanım genelde 28 günlük karakteristik basınç dayanımı olarak C30, C40,… gibi tanımlanan herkesin aşina olduğu bir özelliktir.
Su, betonun çürümesine ve çatlamasına neden olur.
Eğer oluşan deprem dalgalarının frekansı ile binayı oluşturan demir, beton gibi maddeler aynı frekansa denk gelirse rezonans olayı gerçekleşiyor ve bina yıkılıyor. Fakat bir bina ile tektonik plakanın aynı frekansta olması olasılığı çok düşük. Bu sebeple devreye en önemli etken olan zemin giriyor.
Deprem anında veya sonrasında alt katların tahliyesinin daha kolay olacağı açıktır. Üst katların ise tahliyesi daha uzun sürebilir. Yüksek binaların yapısından kaynaklanan özellikler dolayısıyla üst katlarda depremin etkisinin daha fazla hissedilmesi doğaldır ve normaldir.
Sağlam yapılmış ve zemini sağlan 25 yıllık bina depreme dayanıklı olabileceği gibi zemini kötü ve kalitesiz malzemelerden yapılmış 5 yıllık bina depreme karşı dayanıklı olmayabilir. Bu tamamen değişken bir durumdur.
Prefabrik evler, deprem güvenliği açısından en çok öne çıkan evler arasında yer almaktadır. Depreme ve yangına dayanıklı ev tipi olan prefabrik evler genellikle deprem sonrasında acil yerleşim yapıları olarak kullanılmaktadır.
Kentsel dönüşüm hangi yapıları kapsıyor? Tüm Türkiye kapsamında güvenli olmayan tüm binaları kapsar. 50 yaşın üzerinde veya 1999 yılından önce yapılmış ise binanız riskli olabilir. Böylece Kentsel Dönüşüm Yasası'ndan yararlanabilirsiniz.
Depreme Dayanıklı Yapı Tasarımı İçin Öneriler
Beton sınıfı en az C30 olmalıdır. Kaliteli ve dayanıklı beton olmadan depreme servis ömrü süresince dayanıklı sağlam betonarme yapılması mümkün değildir. Deprem yönetmeliğine göre en az C25 olan beton sınıfı C30 olarak değiştirildiğinde beton dayanımı %20 artacaktır.
Betonarme yapıların mukavemeti, dayanıklılığı, estetik çeşitlilik sunması ve enerji verimliliği gibi avantajları, inşaat sektöründe tercih edilmesini sağlar. Doğru tasarım, malzeme seçimi ve inşaat yöntemleri ile betonarme yapılar, uzun ömürlü ve güvenli yapılar olarak hizmet verebilir.
Demir, doğada atom olarak var olan bir elementtir ve bu bağlamda bir "ömre" sahip değildir. Ancak, demirin kullanıldığı ürünler ve yapılar için ömür kavramı geçerlidir. Demir, oksijen ve suyla reaksiyona girerek oksitlenir. Bu oksitlenme sonucunda demir üzerinde kırmızımsı kahverengi bir pas tabakası oluşur.
Kaliteli hazır beton, depreme dayanıklı ev yapımında en çok kullanılan ve en iyi sonuç veren yapı malzemesidir. Günümüzde, bütün dünyada en yüksek ve en güvenli yapılarda betonarme kullanılmaktadır.
Çelik yapılar çok daha kısa sürede inşa edilir, hava şartlarından etkilenme oranı daha düşüktür, malzemeler sudan zarar görmez. Bu da işçilik ve zaman maliyetlerini düşürür. Betonarme inşaat süresi uzun ve her türlü hava koşuluna uygun değildir, bu sebeple uzun vadeli ve daha maliyetli çözümler sunar.
Betonarme yapılarsa çelik yapılar kadar hafif ve esnek değildir, ancak korozyona karşı daha dirençlidirler. Beton, taşıyıcı sistem olarak oldukça sağlam ve dayanıklıdır. Betonarme evler depremlere karşı dayanıklı yapılar oluşturabilir, ancak çelik yapılar kadar esnek değillerdir.
Betonarme, bir yapı biçimi ve betonun çekme gücünün düşük olmasından dolayı içine çelik ve demir ekleyerek daha dayanıklı hale gelmesi ile oluşmaktadır. Betonarmeler yapıları daha dayanıklı hale getirmektedir. Betonun kalitesi daha elverişli olması binanın ömrünü uzatmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri