· 10 kg. tavan boyasına 750 ml su, · 17,5 kg. tavan boyasına 1,5 litre su, · 20 kg tavan boyasına da 2 litre su ilave edilir. Bir çok boya markasında tavan boyası inceltme oranı yaklaşık olarak bu şekildedir.
Temiz, tozsuz, kuru, düzeltme işlemi yapılmış hazır yüzeye 9 veya 5 kısım boya 1 kısım su ile inceltilerek (~%10-15) fırça veya rulo ile 2 kat olarak uygulanmalı.
10 kiloluk silikonlu boyaya (7.5 litre) ise yaklaşık 2 litre veya en fazla 2.5 litre su katabilirsiniz. Ancak suyu kattıktan sonra iyice karıştırmanız gerekebilir. Hatta yanınızda aynı ebatta bir kova daha varsa birbirine boşaltabilir ve böylece daha iyi karışmasını sağlayabilirsiniz.
Tavan Boyasına Ne Kadar Su Katılır? Tavan boyasına eklenecek su, kullanılacak boyaya oranla belirlenir. Yüzde 10 ya da 15 civarı bir inceltme yeterli olur. İlk olarak ihtiyaç duyduğunuz kadar boyayı başka bir kovaya alarak boya kutusunun üzerindeki talimatlara göre su ekleyebilirsiniz.
Yüzeydeki toz, yağ, is ve kirlenmeler iyice temizlenmeli, gerekirse su ile yıkanarak silinmelidir. Hacimce %30 su ile inceltilerek fırça veya rulo ile 2 kat olarak uygulanmalı ve katlar arasında ortam ısı ve rutubetine bağlı olarak 1-2 saat beklenmelidir.
İlgili 35 soru bulundu
** 10 kg ile 30 – 50 m² yüzey boyanır. *** 17,5 kg ile 52,5 – 87,5 m² yüzey boyanır. **** 20 kg ile 60 – 100 m² yüzey boyanır.
Boyaya su katılmazsa ne olur
İç cephe ve dış cephe boyamalarda, boyaya su katılmazsa boya katı olur uygulanan yüzeyde kalın bir tabaka oluşturur. Gereğinden fazla boya kullanımına sebep olur aynı zamanda rulo ile işlem yapmada büyük zorluklar yaşatır.
Eğer işlemler nispeten sıcak bir havada yapılmış ise tek katın kuruma süresi yaklaşık olarak 2,5 ile 3 saat aralığında olmaktadır. Aynı şekilde ilki kuruduktan sonra ikinci kat çıkılmış ise bir sonrakine geçmeden önce de en az ortalama 2,5 ile 3 saat arası bekleme süresi ilave edilmelidir.
Hacimce %30 su ile inceltilerek fırça veya rulo ile 2 kat olarak uygulanmalı ve katlar arasında ortam ısı ve rutubetine bağlı olarak 1-2 saat beklenmelidir.
En küçük hacimli boyalar, 2.5 litre boyalardır. Bu boyalara, yarım litre hatta yarım litreden de az su katabilirsiniz. Yarım litre suyu boyanın içine boşalttıktan sonra küçük rulo ya da bir çubuk benzeri nesneyle iyice karıştırın.
· 20 kg tavan boyasına da 2 litre su ilave edilir. Bir çok boya markasında tavan boyası inceltme oranı yaklaşık olarak bu şekildedir.
Uygulama sırasında ortam ve yüzey sıcaklığı 5-30°C arasında olmalıdır. Su ile hacimce %15-20 oranında inceltilir.
Boyalar genellikle hacimce inceltilir. Örneğin 15 litrelik su bazlı bir boyanın 10% oranında inceltilmesi öneriliyorsa, 1.5 litre su kullanılmalıdır. Şayet boya ambalajı üzerinde hem kilogram hem litre bilgisi var ise, inceltmenin litre üzerinden hesaplanması doğru olacaktır.
Bir litre duvar boyası 20-30 m²'lik bir oturma odasını, 15 litre boya ise 60-90 m²'lik bir evi boyayabilir. Tavan resimleri için 17,5 kg'dır. İyi bir 90 m² tavan boyası iki kat 90 m² tavan boyası ile uygulanabilir.
Casati Sinergia tavan boyası temiz, kuru, tozlu olmayan ve düzeltme işlemi yapılmış hazır yüzeylere uygulanır. 9 veya 5 kısım boya 1 kısım su ile inceltilerek kullanılıyor. Rulo ya da fırça ile iki kat uygulaması tavsiye edilir. Katlar arası ortam, rutubet ve ısısına göre bekleme süresi 6 saat olması gerekir.
Kuruma Süresi Katlar arası bekleme süresi min 2 saattir.Tam kuruma süresi min.24 saattir. Yüksek bağıl nem ve düşük sıcaklıkta kuruma süresi uzayabilir.
Örneğin koyu renklerde daha az su katmanız gerekmektedir. Ancak bej, fildişi sarısı, beyaz gibi daha açık renklerde katılacak su oranları daha fazla olmalıdır. Bu çerçevede 5 litre boyaya 1.5 litre ile 2 litre arasında su katmak gerekir.
Bazı durumlarda az miktar su döküldüğünde de istenilen kıvam alınmaktadır. Genel olarak 20 kilo boyaya 1,5 litre su katılmalıdır.
Tavan Boyası Nedir? İç mekanlarda tavanları renklendirmek için tercih edilen boya çeşididir. Su ve akrilik bazlı olan tavan boyaları, mat bir görünüme sahip olabilir. Parlaklık içermeyen mat boyalar, ışığı yansıtmayarak pürüzsüz bir görünüm sağlar.
Kestirme yerleri kurumadan geniş yerleri rulo ile boyarsanız, boyanın iz bırakmasını engellersiniz. Boyanın iz bırakmasını istemiyorsanız ruloyu dikey olarak ve düz hatlar çizerek uygulamanızı tavsiye ediyoruz. Boyanın iz bırakmasını önlemenin bir başka yolu ise, boyayı tek seferde ve boya kurumadan yapmanız.
Badana yaparken sırasıyla tavan, duvarlar, kapılar ve pencereler boyanır. Eğer kalorifer peteklerinizin de boyanması gerekiyorsa en son onlara işlem uygulanır. Tavanda kenarlara fırça çektikten sonra, rulo fırça ile orta kısmını kolayca boyayabilirsin. Duvarlara geçmeden, tavanın kurumasını beklemek zorundasınız.
Fırça veya rulo izi genellikle, işçilikle birebir bağlantılı bir problemdir. Sorunun ortadan kalkması için, kestirme yapılan fırça ile uygulanan noktalarda boyanın lejant bilgileri doğrultusunda inceltilmesinde fayda vardır.
Birincisi, eğer tavan boyası sürdükten kısa bir süre sonra boya tutmuyorsa ve kavlamalar oluyorsa bunun nedeni büyük ihtimalle yukarıdan gelen su akıntılarıdır. Zeminin yaş olması boyanın tutmasını engelleyecektir. Bu nedenle sorunun kaynağını tespit ettikten sonra boya sürmenizde fayda vardır.
Boya yaparken cam açılır mı sorusunun cevabı “evet” olacaktır.
Kabarcıklanma genellikle boya sisteminin uzun süre neme maruz kalmasından kaynaklanır. Nemli havalarda küçük miktarda su buharı boya yapısına absorbe olur ve sonra kuru koşullarda yeniden buharlaşır (ozmoz). Bu süreç normaldir ve iyi kurulmuş bir bitirme sürecine zarar vermez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri