Doku yüzeyle ilgilidir ve dokunma duyumuz aracılıyla algılanan bir tasarım öğesidir. Bir doku pürüzlü ya da pürüzsüz, yumuşak veya sert olabilir. Bir tasarımcı, bir çalışmada farklı dokuları kullanarak farklı etkiler elde edebilir. Gerçek, doğal, yapay, taklit, soyut gibi temel doku çeşitleri vardır.
Doku – Kompozisyonda doku, dokunulmaları durumunda nesnelerin nasıl hissedileceğini gösterir. Örneğin, doku pürüzlü, pürüzsüz, parlak, yumuşak, sert vb. Olabilir. Doku, dikkat çekmek için kullanılan diğer bir unsurdur.
Doku, kelime anlamıyla görme ve dokunma duyusuyla algılanabilen, cisimlerin yüzey alanını oluşturan homojen birimdir. Bu homojen birimin şekli, büyüklüğü, dağılımı, yoğunluğu yüzeyin karakterini oluşturur ve ona özgünlük kazandırır.
Doğal Doku: Doğadaki tüm dokuları örnek verebiliriz. Yapay Doku: Doğal dokuların işlenmiş halidir. Organik Doku: Hücrelerden oluşan dokulardır. Kimyasal Dokular: Kimyasal maddelerden oluşan moleküllerin özelliklerini taşıyan dokulardır.
desen tasarımı ise, bir malzemenin veya yüzeyin dokusunu oluşturma sürecidir. Bu dokular, genellikle bir malzemenin hissiyatını veya dokunsal özelliklerini belirlemek için kullanılır. Doku tasarımı, genellikle tekstil tasarımı, iç mimarlık ve endüstriyel tasarım gibi alanlarda kullanılır.
İlgili 45 soru bulundu
Doku, maddelerin dış yüzeyindeki görüntüsüdür. (Görsel anlatımda dış yapı tekstür ve iç yapı strüktür olarak bilinir.) Doku, bir yüzey değerlendirmesidir. Doku, görme ve dokunma duyularıyla algılanan etkidir.
Desen, herhangi bir nesnenin, konunun, bir düşüncenin ve kavramın renk kaygısı olmadan, çizgisel anlatımla betimlenmesi eylemidir. Desen kısaca; çizgi ile ya da lekesel bir anlatımdır. Aynı zamanda da desen; başlı başına bir sanat eseri olabilecek bir anlatım dilidir.
İnsan vücudunda dört çeşit temel doku vardır: 1. Epitel doku 2. Yağ doku 3. Bağ ve destek doku 4. Kas doku Page 9 Doku • Dokular bütün organların yapı materyallerini oluştururlar.
Temel doku, hücre çeperlerinin özelliklerine göre üç gruba ayrılır.
Doku, yüzeylere tanım getiren bir tasarım öğesidir. Bu tanım, mimari açıdan kullanıcı algısını şekillendiren renk, biçim ve ışık öğelerinin tasarıma olan etkilerini tamamlamaktadır. Bu önemi nedeniyle iç mekanda doku, bir tasarım öğesi olarak tasarımcıların özgünlüğünü oluşturan önemli unsurlardan biridir.
Bir doku aynı yönde farklılaşmış hücrelerin ve bunların ürünlerinin bir ya da birkaç ayrı yöndeki fonksiyona göre oluşturdukları birleşimidir yani aynı tip ve aynı işi görmek üzere biraraya gelen hücreler DOKU'yu oluşturur. Doku, bu hücreler ve onları çevreleyen hücrelerarası maddenin (matriks) tümüdür.
Bitkisel dokular hücrelerin çoğalma yeteneğine göre bölünür ve bölünmez doku olmak üzere iki kısımda incelenir. Meristem Doku (Bölünür,sürekli,sürgen,değişken doku) : Hücreleri sürekli olarak bölünen doku çeşididir.
Bir vücudun veya bir organın yapı ögelerinden birini oluşturan hücreler bütünü, nesiç, bak: doku (biyoloji) Tekstil endüstride doku.
Yaprak, toprak, tahta parçası, kaya, kum buna örnek verilebilir. Dokular, görsel ve dokunsal (gerçek) olarak iki ana sınıfa ayrılır. Görsel dokular sadece gözle algılanabilir.
En temel tasarım ilkelerine bakacak olursak bunların; Bütünlük, Farklılık, Vurgu, Denge, Alan, Zıtlık, Ritim ve Oran olduğunu görürüz. Şimdi bu sekiz ilkeye yakından bakalım. Bütünlük bir tasarımın tamamının bir anlam ifade etmesidir.
Temel tasarım ilkeleri nelerdir? İlkeler göz önünde bulundurularak yapılan tasarım, kompozisyonun bütününde, ilkelerden bağımsız bir eser olarak ortaya çıkar. Temel tasarım ilkeleri “denge, birlik, hiyerarşi, oran-orantı, uygunluk, kontrast, baskınlık” olarak bilinmektedir.
Dokular birleşmek suretiyle organları oluşturur. Birbirinden farklı organlar birleşerek sistemleri oluşturur. Değişik sistemler bir araya gelerek ise canlı organizmayı oluşturur.
Çok hücreli hayvanlarda belirli görevleri yapacak şekilde farklılaşarak özelleşmiş olan benzer şekildeki hücrelerin hücre arası madde içinde biraraya gelerek oluşturdukları topluluğa doku denir.
Bağ doku; mezenşimal kökenli, dokulararası alanları dolduran en temel dokulardandır. Bağ doku, hücrelerarası boşlukları doldurur, hücreleri birbirlerine bağlar, enfeksiyonlara karşı koruma sağlar ve hasarlanmaları durumunda onarılmalarını gerçekleştirir. Epitel dokusunun hemen altında bulunur.
Bitkilerde birbirinden farklı yapı ve fonksiyon gösteren iki tip iletim dokusu vardır: Ksilem doku, Floem doku, Ksilem; Kökeni apikal ya da lateral meristemdir, 4 tip hücreden oluşmuştur.
2- Parankima (Temel Doku)
Parankima hücrelerini görevlerine göre; a- Asimilasyon parankiması b- Havalandırma parankiması (Aerankima) c- İletim parankiması d- Depo parankiması şeklinde ayırmak mümkündür.
Doğal doku, işlev- sellikle ilgilidir ve iç yapıyla dış yapı arasında uyum vardır. Doğadan kaya, ağaç kabuğu, yaprak, tahta, balık, portakal, kozalak, deri gibi örnekler verilebilir (Çellek ve Sağocak, 2014). Doğada en yaygın bulunan doku türü gerçek dokulardır.
Buna göre tasarım elemanları; çizgi, biçim, şekil, renk, değer, doku ve boşluk- doluluk, tasarım ilkeleri ise denge, ritim, hareket, oran-orantı, vurgu, birlik ve çeşitlilik olarak belirlenmiştir. Bu eleman ve ilkeler, görsel anlatım dilinin grameri olarak kabul edilir.
Fakat genelde şu tasarım öğeleri ile beraber her yerde zikredilir: Temel tasarım ilkeleri denge, birlik, hiyerarşi, oran-orantı, uygunluk, zıtlık (kontrast), tekrar (ritm), egemenlik (vurğu), hiyerarşi (koram), baskınlık ve bütünlük olarak bilinmektedir.
Görsel sanatlar alanında esas çalışmaya geçmeden önce, kısa sürede yapılan, ayrıntı göstermeyen resim ve ön taslak çalışmalarıdır (Şekil 1.1). Modele bağlı kalınarak uzun sürede yapılan, ayrıntılı (ışık-gölge) desen çalışmalarıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri