Veri analizinin temel amacı, istatiksel sonuçlar çıkararak sorunların nedenini almak, çözümler için yol göstermek ya da eğilimler hakkında fikir vermektir. Veri analizi, iş süreçlerini analiz etme, şekillendirme, karar vermeyi ve iş sonuçlarını iyileştirme aracı olarak kuruluşlarda giderek daha önemli hale gelmektedir.
Veri analizi, faydalı bilgiler bulma, sonuçları bilgilendirme ve karar vermeyi destekleme amacı ile verileri inceleme, temizleme, dönüştürme ve modelleme işlemidir.
Veri analisti; şirket içinde var olan verileri toplayarak, sınıflandırarak belli yöntemlerle analiz eden ve bu elde ettiği bilgilerle işletmelerin daha doğru kararlar almasını sağlayan bir meslek dalıdır.
Veri analizinde; tanımlayıcı istatistik, görselleştirme, veri madenciliği, makine öğrenimi ve istatistiksel modelleme gibi kullanılabilecek birçok farklı teknik vardır. Veri analistleri, veri analizi yapmak için Excel, R, Python, SAS, SQL vb. çeşitli araçları kullanır.
Veri Analizi; çalışma kitabına eklenebilecek tablolar, grafikler veya PivotTable gibi görsellerle yanıtlar sağlar.
İlgili 44 soru bulundu
Veri analizi Excel programı ve farklı eklentileri üzerinden de çok sayıda istatistik analiz tekniği kullanılarak uygulanabilir.
İstatistiklerdeki veri analizi genellikle tanımlayıcı istatistiklere, açıklayıcı veri analizine (EDA) ve doğrulayıcı veri analizine (CDA) ayrılmıştır.
Veri Bilimcilerinin yaklaşık yüzde 50'den fazlası R ve/veya Python konusunda bilgilidir. Veri bilimcilerin sıklıkla kullandığı diğer programlama dilleri arasında MATLAB, SQL, Java ve Julia yer almaktadır.
bir veri analistinin ; sql , python / r /matlab , ayrıca ms-excel ve elde ettiği sonuçları görselleştirebilmek ve raporlamak için tableau / power bi / sas , pek tabii verilerin analizi , ölçülmesi vs gibi işlemleri yapabilmek için matematik - istatistik becerilerinin olması beklenir.
Veri analisti; şirket kayıtlarında bulunan verileri, bilgisayar aracılığıyla analiz edip yorumlayan ve daha sonra bu verileri raporlayan kişiye verilen mesleki unvandır. İstatistik tespit etme, veri işleme ve analiz etme veri analistlerinin işidir.
Veri analizi, şirketlerin hedefleri doğrultusunda karar alabilmesi adına ham verilerin doğru yöntemlerle elde edilmesi, sınıflandırılması, incelenmesi, sadeleştirilmesi ve modellenerek anlamlandırılmasıdır. Böylece ham haldeki veriler amaca yönelik kullanışlı bilgilere dönüştürülebilir.
Veri analiz uzmanı olmak için üniversitelerin; İstatistik Bölümü, Bilgi İşlem Bölümü, İşletme Bölümü, İşletme Mühendisliği, Çalışma Ekonomisi, İktisat bölümü, Bilgi Sistemleri, Endüstri Mühendisliği Bölümü gibi programlardan mezun olmak gerekir.
Paylaşılan en düşük Veri Analisti maaşı 24.900 TL iken, en yüksek ise 85.000 TL'dir. Gösterilen maaş verileri, aylık net maaşlardır.
Veri analizi, doğru verilerle ve yöntemlerle yapıldığında, firmaların stratejik ve kritik kararlarında yapılabilecek birçok hatanın önüne geçilmesini sağlayabilmektedir. Bankacılık, finans, perakende, sağlık gibi birçok sektör veri analizlerini müşteri memnuniyetini ölçmek ve artırmak amacıyla da kullanmaktadır.
Sonuç olarak, veri analizi sürecinin başlıca aşamaları; veri toplama ve entegrasyonu, veri inceleme ve temizleme, veri dönüştürme ve modelleme, veri analizi ve sonuç çıkarımı ve veri görselleştirme ve dağıtım olarak belirlenmiştir.
Veri Analizi eğitimi ile, araştırılması istenen konunun teknik süreçleri ele alınacak, ortaya çıkan verilerin nasıl doğru okunacağı ve bu verilerin ne anlama geleceği katılımcılara aktarılmış olacak, uygulamalı çalışmalarla teorik bilgiler pekiştirilecektir.
Veri analitiği, işletmenizdeki personelin üretkenliğini ve verimliliğini artırabilir. Başka bir deyişle, azalan üretkenlik gibi riskleri tahmin etmek için verilerden yararlanabilirsiniz. Veriler, üretkenlik ölçümlerini gerçek zamanlı olarak izlemenize yardımcı olabilir.
Veri Analizi, gerekli bilgileri keşfetmek amacıyla verilerin toplanması, dönüştürülmesi, temizlenmesi ve modellenmesi sürecidir. Veri analiz süreci, bilgiler içindeki saklı bir modeli bulmak için uygun araçlar kullanılarak veri toplamaktır.
Veri analiz uzmanı olmak isteyen kişiler, Matematik, İstatistik, Bilgisayar Bilimleri, Yönetim Bilişim Sistemleri, İstatistik ve Bilgisayar Bilimleri bölümlerinde okumalıdır.
Şirketlerin bünyesinde belirli alanlarda analiz yapmak için görev yapan kişilere ise analist denilmektedir.
Veri bilimcilerin görevleri arasında verileri analiz etmek için strateji geliştirme, verileri analiz için hazırlama, verileri keşfetme, analiz etme ve görselleştirme, Python ve R gibi programlama dillerini kullanarak verilerle birlikte modeller oluşturma ve modelleri uygulama yazılımlarına konuşlandırma sayılabilir.
Temel fark, Python'un genel amaçlı bir programlama dili olması, R'nin ise istatistiksel analizde kökleri olmasıdır. Giderek artan bir şekilde soru, hangisini seçeceğiniz değil, özel kullanım durumlarınız için her iki programlama dilinden en iyi şekilde nasıl yararlanacağınızdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri