Temerrütte, muaccel bir borcun ihtarın yapılması veya kesin vadeye bağlanmış bir borcun vadesinde ifa edilmemesi söz konusudur. Borçlunun ihtara rağmen veya vadesi gelmiş olmasına rağmen borcunu ifa etmemesi borcun ihlalidir akde aykırılıktır.
Borçlunun borcunu zamanında ödememesi sonucunda alacaklının ihtarı ile oluşan duruma “borçlu temerrüdü” ismi verilmekte olup, Türk Borçlar Kanunu'nun 117. maddesinde borçlu temerrüdü kavramına yer verilmektedir.
Temerrüt; bir borçlunun, borç sözleşmesinin kararlaştırılan hüküm ve koşullarına göre borç verene borçlarını ödeyemediği durumu ifade eder. Mali yükümlülüklerin yerine getirilmemesi, borçlu için kredi puanının zarar görmesi, yasal işlem ve hatta iflas dahil olmak üzere ciddi sonuçlara yol açabilir.
Örneğin; borcun ifası amacıyla dava açılması da ihtar niteliğindedir. Ancak tacirler arasında diğer tarafı temerrüde düşürmek için yapılan ihtarlar Türk Ticaret Kanunu madde 18/3 uyarınca noter aracılığıyla, taahhütlü mektupla, telgrafla veya kayıtlı elektronik posta sistemi ile yapılmalıdır.
İlgili 17 soru bulundu
Buna göre genel anlamda borçlu temerrüdün dört şartı bulunur: Borcun Muaccel Olması, Edimin İfasının Mümkün Olması, Alacaklının İhtarı ve İfa Edilmemenin Geçerli Hukuki Sebebe Dayanmaması.
Temerrüt kısaca borçlunun borcunu ödemekte gecikmesidir. Borçlunun borcunu ödemekte gecikmesi sorumluluğunu arttırır. Borçlunun vadesi gelen bir borcunu ödemekte gecikmesi kazaen gerçekleşen bir olaydan kaynaklansa dahi borçlu alacaklının uğradığı zarardan sorumlu olur.
Kiracıya verilecek süre en az on gün, konut ve çatılı işyeri kiralarında ise en az otuz gündür.
Temerrüt faizi, borçlu tarafın borcunu ödeyemediği durumlarda oluşan cezadır. Anlaşmalar esnasında, borcun ödenmemesi durumunda oluşacak faiz durumu belirlenir. Anlaşma ile belirlemeye faiz yüzdeleri, kanunlar tarafından belirlenmiş durumdadır.
2.Temerrüt Nedeniyle Tahliye Davası
Türk Borçlar Kanunu'nun 315. maddesi muaccel hale gelen kira bedeli veya yan giderlerinin ödenmemesi durumunda, kiraya verenin konut veya çatılı işyerleri için 30 günlük süre verip bu sürede borcunu ifa etmezse, sözleşmenin feshedileceğini bildirebilir.
2023 Yılında Mal ve Hizmet Tedarikinde Alacaklıya Yapılan Geç Ödemelere İlişkin Temerrüt Faiz Oranı %11,75 Olarak Belirlendi.
Bir borçlunun, borçlanmasına dair yükümlülüklerinin birini, birkaçını veya tamamını zamanında yerine getirmemesi temerrüde düşmek olarak betimlenir. Bu tanımdan anlaşılacağı üzere temerrüde düşmek, bir borçlanmaya dair herhangi bir ödemenin zamanında gerçekleştirilmemesi durumunda ortaya çıkar.
Buna göre, 1 Temmuz 2023'ten itibaren kanuni faiz oranı sözleşmeyle tespit edilmemişse yüzde 9, temerrüt faiz oranı sözleşmeyle belirlenmemişse yüzde 9, ticari işlerde yüzde 16,75 olarak uygulanacak. Tebliğ, 1 Temmuz'dan geçerli olmak üzere yürürlüğe girdi.
Bir miktar paranın ödenmesinde temerrüde düşen borçlu, sözleşme ile aksi kararlaştırılmadıkça, geçmiş günler için 1 inci maddede belirlenen orana göre temerrüt faizi ödemeye mecburdur.
Borçlunun temerrüde düşmesi için bazı şartlar aranmaktadır. Öncelikle borcun vadesinin gelmiş olması gereklidir. Alacaklı tarafından borçluya borcu ifa etmesi için ihtarda bulunulması ve borcun ifasının imkânsız olmaması ile birlikte temerrüde düşen borçlunun bu durumda kusurlu olması da gerekir.
Son günlerde ülkemizde sıklıkla karşımıza çıkan hukuki uyuşmazlıklardan birisi de kira hukukunda temerrüt nedeniyle tahliye davasıdır. Bu dava türünde ihtardan kasıt noterlikten gönderilecek kira ödeme ihtarı veya icra müdürlüğü aracılığıyla kira borcu için tahliye talepli ödeme ihtarı içeren ödeme emridir.
120 uyarınca ise sözleşmede kararlaştırılabilecek en yüksek temerrüt faiz oranı ise %18 olarak aynı tutulurken ticari işlerdeki temerrüt faiz oranı 01.07.2023 tarihi itibariyle uygulanmak üzere %10,75'ten %16,75'e çıkartılmıştır.
A.
Temerrüt faizi ise borçlunun, vadesinde para borcunu ifa etmemesi dolayı- sıyla geciktiği müddet için alacaklıya ödemesi gereken faizdir. Aksine sözleşmede hüküm yoksa temerrüt faizi, vadenin bitiminden ve belli bir vade yoksa ihtar gününden itibaren işlemeye başlar (TTK m. 10).
Temerrüt Faiz Oranı
Diğer bir ifadeyle, 3095 sayılı Kanun'da belirlenen yıllık temerrüt faizi oranı; adi işler için yıllık faiz oranının yüzde 100 artırımlı hali, yani; %9 x 2 = %18, ticari işler için yıllık faiz oranının yüzde 100 artırımlı hali, yani; %13.75 x 2 = %27.5 oranını aşamaz.
Tahliye davasını kaybeden kiracı, ev sahibine belirlenen süre içinde evi boşaltmak zorundadır. Ayrıca kiracı, ev sahibine tahliye davası nedeniyle uğrattığı zararların tazmini için belirlenen miktarı ödemekle yükümlüdür. Bu miktar, uğranılan zararın niteliğine ve miktarına göre belirlenir.
Tahliye Kararına Uymayan Kiracıya Ne Yapmalı? Kiracıların Mahkeme tarafından alınan kiracı tahliye kararına uyması gerekir. Verilen karar sonrasında kiracıya 15 günlük taşınmazı boşaltma müddeti tanınır. Bu 15 günlük süre zarfında kiracı taşınmazı boşaltması gerekir.
Makul sürede sonuca bağlanmayan davalar için yaptırım öngörülmektedir. Bu sayede hak ihlallerinin önlenmesi amaçlanmıştır. Avrupa Birliği kriterlerine göre, tahliye davalarının 451 günde sonuçlanması öngörülmüştür.
Karşılıklı borç yükleyen sözleşmelerde temerrüde düşen borçlu, verilen süre içinde, borcunu ifa etmemişse veya süre verilmesini gerektirmeyen bir durum söz konusu ise alacaklı, her zaman borcun aynen ifasını ve gecikme sebebiyle uğradığı zararların tazminini isteme hakkına sahiptir.
TBK m.120/1 gereğince, “Uygulanacak yıllık temerrüt faizi oranı, sözleşmede kararlaştırılmamışsa, faiz borcunun doğduğu tarihte yürürlükte olan mevzuat hükümlerine göre belirlenir”.
Temerrüt faizi kural olarak borçlunun temerrüdünün gerçekleştiği andan itibaren işlemeye başlar ve temerrüdün sona erdiği tarihe kadar devam eder.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri