Temettü hakkı kazanmak için şirket genel kurulunda belirlenen temettü dağıtım tarihinde ilgili hisse senetlerine sahip olmanız yani şirkete ortak olmanız ve kar payı alma hakkı kazanmanız gerekir. Temettü dağıtım tarihleri önceden BIST'te bildirilir ve kamuoyuna duyurulur.
Temettü Nasıl Alınır? Temettü hak etmek için, temettü tarihinden önceki gün kapanışta hisseye sahip olmanız yeterli. Temettü almak için hisseyi belli bir süre tutmanız veya belli pay sayısından fazla almanız gerekmiyor.
Temettü veya diğer adıyla kâr payı; bir işletmenin elde ettiği dönemlik kârdan miktarından nakit ya da hisse senedi olarak şirket ortaklarına pay vermesidir. Önemli bir ortaklık hakkı olan temettü, işletmedeki her bir ortağın sahip olduğu hisse senedi miktarına göre bir pay verilmesi anlamını taşır.
Temettü almak için kişilerin öncelikle temettü dağıtan bir şirketten hisse senedi sahibi olması gerekmektedir. Genellikle şirketlerin temettü ödeme günleri bellidir ve bu günden 1 gün evvel hisse almış olsa bile, satın alma ile elde edilen ortaklık temettü ödeme gününde ödeme alma hakkı yaratır.
Temettü tarihleri, şirketin yıllık genel kurul toplantısında belirlenir ve genellikle bu toplantının ardından açıklanır. Hisse Senetlerinizi Temettü Tarihinden Önce Satmayın: Temettü alabilmek için hisse senetlerinizi temettü tarihinden önce satmamanız gerekmektedir.
İlgili 44 soru bulundu
Temettü almak için hisseyi bir sene gibi bir süre tutmanız veya belli bir lot sayısından fazla almanız gerekmiyor. Temettü dağıtan bir şirketten kâr payı alabilmek için temettü tarihinden önceki günün kapanışında ilgili hisseye sahip olmanız yeterlidir.
Burada şirketin hissesini almak için ödediğin “hisse fiyatının” yüzde kaçını, şirketin son 12 ay içerisinde temettü olarak yatırımcılarına dağıttığını bulabilirsin.
Temettü ödemeleri, yatırımcıların uzun vadeli yatırımlarından getiri elde etmelerine yardımcı olabilir. Şirketler, temettü ödemeleri yaparak hissedarların yatırımlarını takdir eder ve yatırımcılarına karlı bir yatırım sunarlar.
İstikrarlı temettü ödemeleri, şirket performansının işareti olarak görülür, yatırımcılar tarafından olumlu değerlendirilir. Şirketin gelecekte büyüme ve kazanç artışı beklediği algısını yaratır. Bir şirketi yatırımcılar için daha cazip hale getirir. Bu da hisse senedi fiyatını yükseltmeye yarar.
Temettü dağıtımının ardından ilk işlem gününde hisse senedinin fiyatı dağıtılan brüt miktar kadar düşüş gösterir. Örneğin 10 TL değeri olan bir hisse senedinden, hisse başı brüt 2.00 TL'lik bir temettü dağıtımı olması halinde, hisse fiyatı sonraki işlem günü 8 TL olarak işleme başlamaktadır.
Temettüler genellikle 3 ayda bir ödenir. Şirketler bunları birbirinden ayırt eder: Olağan temettüler: gelecekte de sürdürülmesi beklenir. Özel temettüler: tekrar etmesi daha az olası olanlar. Hisse geri satınalması yapılınca: Geri satın alınan hisseler şirketin kalan hissedarlarına ait sayılır.
Bu sebeple, eğer bir şirket yıllardır kâr elde etmesine rağmen hiç kâr dağıtmıyor, sürekli kârın yedek akçelere ayrılmasına karar veriyorsa, şirketin kuruluş amacına aykırılık söz konusu olur. Türk Ticaret Kanunu'na göre, şirket kârının dağıtılıp dağıtılmamasına genel kurul karar verir.
Hesaplara otomatik olarak yansıtılır. Yatırımcılarımızın herhangi bir işlem yapmasına gerek yoktur. Kayıtlı sermaye sisteminde bedelsiz hisse senetleri, sermaye artırımına gidilen günden (T+2) iki iş günü sonra hesabınıza geçer.
Yani bir şirketin toplam sermayesi 100.000 TL ya da diğer bir deyişle şirkete ait toplam 100.000 adet pay bulunmaktayken, bizim elimizde şirkete ait 10.000 adet pay bulunması durumunda ortaklık oranımız 10.000 / 100.000 = yüzde 10 olur. Zaman zaman “Pay (Hisse) Başına Temettü” kavramı da kullanılabiliyor.
Temettü hisseleri ise belirli aralıklarla temettü dağıtan hisselerdir. Bazı firmalar, bedelsiz sermaye artırımı yolunu izleyerek hisse senedi sahiplerine temettü dağıtır. Temettü tarihlerinde şirket tarafından yapılan ödemeler, firmalar için önemli bir performans göstergesidir.
Temettü ödeme günü hisse fiyatı, önceki işlem günü kapanış fiyatından brüt temettü miktarı kadar çıkarılarak işleme açılır. Maliyet de hisse başına net temettü oranı kadar düşer. GYO ve Yatırım Ortaklığı hisselerinde ise maliyet brüt temettü oranı kadar düşer.
Borsada temettü almak için öncelikle temettü veren bir şirketin hisse senedine sahip olmak gerekir. Yatırımcılar genellikle uzun vadeli bir strateji kullanarak hem şirketin performansından kaynaklı fiyat artışından hem de temettü ödemelerinden faydalanarak getiri elde etmeye çalışırlar.
A.S. (ASELS.IS), Kasım 22, 2024 tarihli bir ex tarih ve Kasım 24, 2024 ödeme tarihi ile ₺0.09 tutarında bir temettü duyurdu.
Temettü nasıl hesaplanır? Hisse senetleri nominal değerlerle ölçülmektedir. Borsada bu değer 1 TL olarak belirtilmiştir. Bu noktadan hareketle %20 temettü dağıtan bir şirkete ortak olunması durumunda her bir hisse için 1 TL nominal değerin karşılığı olarak 0,20 TL (20 kuruş) kâr payı alınır.
Temettü Borsada veya borsa dışındaki şirketler tarafından gerçek kişi ortaklara dağıtılan kâr payları (temettü) üzerinden yüzde 10 oranında vergi kesintisi (stopaj) yapılıyor. Kaynakta kesilen bu vergi ile iş bitmiyor. Bazı hallerde temettü gelirleri için gelir vergisi beyannamesi verilmesi de söz konusu olabiliyor.
Temettü gelirlerinizde ilk olarak %10 stopaj vergisi uygulanır. Bu vergi ödeme size gelmeden aracı kurum tarafında gerçekleşir. Diğer bir uygulama ise gelir vergisidir. Elde edilen brüt temettü gelirinin yarısı bu vergiden istisna olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri