Temettü emeklisi olmak için belli bir sayıda hisse senedi almanıza gerek yoktur. Bunun bir alt ya da üst sınırı yoktur.
Temettü yatırımı, uzun vadeli yatırımcılar için ideal bir stratejidir. Çünkü yüksek temettü oranı olan şirketler, genellikle karlılığı yüksek ve güçlü finansal yapısı olan şirketlerdir. Bu da hisse senetlerinin fiyatındaki artışı destekleyebilir. Ancak temettü, yatırımcılar için riskli bir strateji de olabilir.
Temettü emekliliği planı, hisse senedi yatırımcılarının uzun vadeli yatırım stratejilerine uygun bir seçenektir. Yatırımcılar, uzun vadede temettülerin artması ve hisse senedi fiyatlarının da yükselmesiyle daha fazla kazanç elde edebilirler.
Temettüyü alabilmek için hisse senetlerine yatırım yapmanız yeterlidir. Hisseyi temettü tarihinden bir önceki gün alsanız bile temettü ödemelerinden faydalanabilirsiniz.
Temettü veya diğer adıyla kâr payı; bir işletmenin elde ettiği dönemlik kârdan miktarından nakit ya da hisse senedi olarak şirket ortaklarına pay vermesidir. Önemli bir ortaklık hakkı olan temettü, işletmedeki her bir ortağın sahip olduğu hisse senedi miktarına göre bir pay verilmesi anlamını taşır.
İlgili 34 soru bulundu
Aynı örnek üzerinden devam edecek olursak; Toplam 10.000 TL dağıtılabilir kârı ve toplam 100.000 TL sermayesi (ya da 100.000 adet hissesi) olan bir şirketin hisse başına dağıtılabilir kârı 10.000 / 100.000 = 0,10 TL olacaktır. Yani, tüm ortaklar ellerindeki her bir hisse için 0,10 TL temettü alacaklardır.
Temettü dağıtımının ardından ilk işlem gününde hisse senedinin fiyatı dağıtılan brüt miktar kadar düşüş gösterir. Örneğin 10 TL değeri olan bir hisse senedinden, hisse başı brüt 2.00 TL'lik bir temettü dağıtımı olması halinde, hisse fiyatı sonraki işlem günü 8 TL olarak işleme başlamaktadır.
Temettü almak için hisseyi bir sene gibi bir süre tutmanız veya belli bir lot sayısından fazla almanız gerekmiyor. Temettü dağıtan bir şirketten kâr payı alabilmek için temettü tarihinden önceki günün kapanışında ilgili hisseye sahip olmanız yeterlidir.
Temettü almak için kişilerin öncelikle temettü dağıtan bir şirketten hisse senedi sahibi olması gerekmektedir. Genellikle şirketlerin temettü ödeme günleri bellidir ve bu günden 1 gün evvel hisse almış olsa bile, satın alma ile elde edilen ortaklık temettü ödeme gününde ödeme alma hakkı yaratır.
Borsa İstanbul'da işlem gören şirketler tarafından yapılan temettü ödemeleri kullanıcı hesaplarına alım gücü olarak aynı gün içerisinde, nakit bakiye olarak T+2 iş gününde geçmektedir. Bu nedenle temettülerden gelen tutarlar kullanıcı hesaplarına nakit bakiye olarak 2 iş günü sonra yansır.
İstikrarlı temettü ödemeleri, şirket performansının işareti olarak görülür, yatırımcılar tarafından olumlu değerlendirilir. Şirketin gelecekte büyüme ve kazanç artışı beklediği algısını yaratır. Bir şirketi yatırımcılar için daha cazip hale getirir. Bu da hisse senedi fiyatını yükseltmeye yarar.
Temettü Oranı Nasıl Hesaplanır? Temettü oranı veya temettü verimi, şirket hissesinin son olarak ödediği yıllık temettünün, cari pazar fiyatına endeksi sayesinde ortaya çıkar. Yıllık temettü, cari pazar fiyatına bölünerek bir oran elde edilir ve bu oran hisse pazar fiyatını belirler.
Temettüden Sonra Hisse Düşer mi? Temettü dağıtımı yapılan tarihte hisse senedi fiyatı, ödeme tutarı kadar düşer.
Hesaplara otomatik olarak yansıtılır. Yatırımcılarımızın herhangi bir işlem yapmasına gerek yoktur. Kayıtlı sermaye sisteminde bedelsiz hisse senetleri, sermaye artırımına gidilen günden (T+2) iki iş günü sonra hesabınıza geçer.
Temettü ya da bir diğer adı ile kâr payı; bir işletmenin elde ettiği dönemlik kâr miktarından nakit ya da hisse senedi olarak şirket ortaklarına pay verilmesidir. Oldukça önemli bir ortaklık hakkı olan kar payı, işletmede her bir ortağın sahip olduğu hisse senedi miktarına göre pay verilmesi ile meydana gelir.
Temettü hisseleri ise belirli aralıklarla temettü dağıtan hisselerdir. Bazı firmalar, bedelsiz sermaye artırımı yolunu izleyerek hisse senedi sahiplerine temettü dağıtır. Temettü tarihlerinde şirket tarafından yapılan ödemeler, firmalar için önemli bir performans göstergesidir.
Bu tarihler önceden Borsa İstanbul (BIST) tarafından belirlenir ve kamuoyuna duyurulur. Temettüyü alabilmek için hisse senetlerine yatırım yapmanız yeterlidir. Hisseyi temettü tarihinden bir önceki gün alsanız bile temettü ödemelerinden faydalanabilirsiniz.
Temettü ödeme günü hisse fiyatı, önceki işlem günü kapanış fiyatından brüt temettü miktarı kadar çıkarılarak işleme açılır. Maliyet de hisse başına net temettü oranı kadar düşer. GYO ve Yatırım Ortaklığı hisselerinde ise maliyet brüt temettü oranı kadar düşer.
Temettü gelirlerinizde ilk olarak %10 stopaj vergisi uygulanır. Bu vergi ödeme size gelmeden aracı kurum tarafında gerçekleşir. Diğer bir uygulama ise gelir vergisidir. Elde edilen brüt temettü gelirinin yarısı bu vergiden istisna olur.
Bir şirketin elinde olan varlıklar o şirketin pazar değerini ortaya koyar. Şirketin kasasındaki para da bu değerlenmenin içindedir. Şirket dönem içindekini kârını dağıttığında, kasasından para çıkışı olur. Bunun sonucunda şirketin pazar sayısal değeri, dağıtılan temettü miktarı kadar düşer.
Buna bağlı olarak hisse başına 60 kuruş temettü alırsınız. Elinizde 1000 tane hisse olduğu için toplamda 600TL temettü ödemesi almış olursunuz. Ancak burada bilmeniz gereken önemli bir nokta vardır. Hisse senedinin fiyatı, pay başına temettü kadar düşecektir.
Temettü hak etmek için, temettü tarihinden önceki gün kapanışta hisseye sahip olmanız yeterli. Temettü almak için hisseyi belli bir süre tutmanız veya belli pay sayısından fazla almanız gerekmiyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri