Temettüden Sonra Hisse Düşer mi? Evet düşer. Temettü yani kâr payı şirketin varlıklarından, kasasından çıkan bir parayı temsil ettiği için, genellikle hisse başına ödenen temettü tutarı kadar hisse fiyatı da düşer. Bu olay her borsa ve her hisse senedi için geçerlidir.
Temettü dağıtımı sonrasında hisse fiyatları, alış satışlara göre belirlenmektedir. Temettü dağıtılan günün sonrasında brüt hisse fiyatları dağıtılan kar payı miktarında düşmektedir. Durumu açıklamak gerekirse: Bir şirketin değeri stabil değildir ve değer şirketin varlıklarına ve ettiği kara göre değişir.
Temettüden Sonra Hisse Düşer mi? Temettü dağıtımı yapılan tarihte hisse senedi fiyatı, ödeme tutarı kadar düşer. Ancak temettü ödemesi hisse fiyatları üzerinde olumlu bir etki de yapabilir. Bunun nedeni, temettü dağıtımının yatırımcıların şirkete olan güvenini artırması ve dolayısıyla hisse fiyatlarını desteklemesidir.
Temettü ödeme günü hisse fiyatı, önceki işlem günü kapanış fiyatından brüt temettü miktarı kadar çıkarılarak işleme açılır. Maliyet de hisse başına net temettü oranı kadar düşer. GYO ve Yatırım Ortaklığı hisselerinde ise maliyet brüt temettü oranı kadar düşer.
Temettü dağıtımının ardından ilk işlem gününde hisse senedinin fiyatı dağıtılan brüt miktar kadar düşüş gösterir. Örneğin 10 TL değeri olan bir hisse senedinden, hisse başı brüt 2.00 TL'lik bir temettü dağıtımı olması halinde, hisse fiyatı sonraki işlem günü 8 TL olarak işleme başlamaktadır.
İlgili 36 soru bulundu
Temettü veren hisseler, yatırımcılara düzenli gelir akışı sağlayarak emeklilik dönemi veya pasif gelir hedefleyenler için avantaj sunmakta. Ayrıca, hisse senedi değerindeki dalgalanmalardan etkilenme riskini azaltıp, uzun vadeli getiri potansiyeli sunarak, enflasyon karşıtı koruma sağlayabilir.
Temettü, hisse senedi fiyatları üzerinde de etkiye sahiptir. Örneğin, bir şirket düzenli olarak temettü ödemeleri yapıyorsa, bu, şirketin güçlü ve sağlıklı olduğuna dair bir işarettir. Bu da, hisse senedi fiyatlarının yükselmesine neden olabilir.
Temettü hak etmek için, temettü tarihinden önceki gün kapanışta hisseye sahip olmanız yeterli. Temettü almak için hisseyi belli bir süre tutmanız veya belli pay sayısından fazla almanız gerekmiyor.
Temettü veya diğer adıyla kâr payı; bir işletmenin elde ettiği dönemlik kârdan miktarından nakit ya da hisse senedi olarak şirket ortaklarına pay vermesidir. Önemli bir ortaklık hakkı olan temettü, işletmedeki her bir ortağın sahip olduğu hisse senedi miktarına göre bir pay verilmesi anlamını taşır.
Temettü şirket hissedarlarına ortaklık payları oranında kar payı dağıtılmasıdır. Yıllık bilançoya göre belirlenen net kardan ya da bunun için ayrılmış yedek akçelerden dağıtılabilir. Kar payının dağıtılmasına anonim şirketlerde genel kurul karar verir.
Temettü, yatırımcılar için önemli bir kazanç kaynağıdır çünkü bu ödemeler, hisse senetlerinin fiyatının yanı sıra ek bir gelir kaynağıdır. Ayrıca, temettü, yatırımcıların uzun vadeli yatırımlarını teşvik edebilir ve hisse senetlerini daha çekici hale getirebilir.
Temettü verimi, pay başına brüt temettü miktarının hissenin temettü tarihinden önceki kapanış fiyatına oranlanmasıyla bulunur.
Şirketin yatırımcıya ödeyeceği temettü, yıllık net dönem kârına göre belirlenir. Bu kârdan, vergi ve diğer giderler düşülür. Geri kalan kısmın ise yüzde 20'sinden az olmamak şartıyla dağıtımı gerçekleştirilir.
Borsa İstanbul'da işlem gören şirketler tarafından yapılan temettü ödemeleri kullanıcı hesaplarına alım gücü olarak aynı gün içerisinde, nakit bakiye olarak T+2 iş gününde geçmektedir. Bu nedenle temettülerden gelen tutarlar kullanıcı hesaplarına nakit bakiye olarak 2 iş günü sonra yansır.
Bu hisse senedinin 3 ayda bir kar payı dağıtacağını varsayarsak, her 3 ayda bir, maaşınızın yarısı kadar bir maaşla temettü emekliliği kazanmış oluyorsunuz. Eğer şirketin değeri, her yıl maaşınızın yüzde 10'u kadar artış gösterirse, 20 yıl sonunda yıllık alacağınız hisse senedi sayısı buna oranla düşecek.
İstikrarlı temettü ödemeleri, şirket performansının işareti olarak görülür, yatırımcılar tarafından olumlu değerlendirilir. Şirketin gelecekte büyüme ve kazanç artışı beklediği algısını yaratır. Bir şirketi yatırımcılar için daha cazip hale getirir. Bu da hisse senedi fiyatını yükseltmeye yarar.
Şirketin genel kurulu kâr dağıtımına karar verdikten sonra bu kâr kısmının ortaklarına nakit olarak ya da hesaba aktarım şeklinde dağıtıldığı zaman temettü geliri elde edilmiş olur. Kişinin bunu tahsil etmemesi ise sonucu değiştirmez.
Yani bir şirketin toplam sermayesi 100.000 TL ya da diğer bir deyişle şirkete ait toplam 100.000 adet pay bulunmaktayken, bizim elimizde şirkete ait 10.000 adet pay bulunması durumunda ortaklık oranımız 10.000 / 100.000 = yüzde 10 olur. Zaman zaman “Pay (Hisse) Başına Temettü” kavramı da kullanılabiliyor.
Temettü almak için hisseyi bir sene gibi bir süre tutmanız veya belli bir lot sayısından fazla almanız gerekmiyor. Temettü dağıtan bir şirketten kâr payı alabilmek için temettü tarihinden önceki günün kapanışında ilgili hisseye sahip olmanız yeterlidir.
A.S. (ASELS.IS), Kasım 22, 2024 tarihli bir ex tarih ve Kasım 24, 2024 ödeme tarihi ile ₺0.09 tutarında bir temettü duyurdu.
Temettü nasıl hesaplanır? Hisse senetleri nominal değerlerle ölçülmektedir. Borsada bu değer 1 TL olarak belirtilmiştir. Bu noktadan hareketle %20 temettü dağıtan bir şirkete ortak olunması durumunda her bir hisse için 1 TL nominal değerin karşılığı olarak 0,20 TL (20 kuruş) kâr payı alınır.
Sürekli işlem yöntemi ile seans 10:00 - 18:00 arasında devam etmektedir. Borsada bu saatler arasında herhangi bir seans arası ya da kısıtlama bulunmamaktadır. 18:00 itibarıyla ise sürekli seans bittiğinde 18:05'e kadar kapanış marj yayını, emir toplama ve fiyat belirleme işlemleri gerçekleştirilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri