[1] "Para verilmeden elde edilenler değersiz bile olsa, çok değerli gözükür."
Bedava sirke baldan tatlıdır atasözü, bedava olarak elde edilen, para verilmeden alınan şeylerin insanın hoşuna gittiği anlamına gelmektedir.
Cevap: masrafsız ve emeksiz elde edilen şeyler insana hoş gelir.
Öfke Baldan Tatlıdır Atasözünün Anlamı (TDK) Nedir? Öfke baldan tatlıdır atasözü; öfkenin çoğu zaman insanı rahatlattığı anlamında kullanılır. Kızmak, bağırıp çağırmak her zaman sesini çıkarmamaktan ve sakin kalmaktan çok daha kolaydır. Bu yüzden kızmak, bağırmak her zaman çok daha kolaydır.
Bedava sirke baldan tatlıdır TDK sözlük anlamı şu şekildedir: masrafsız ve emeksiz elde edilen şeyler insana hoş gelir anlamında kullanılan bir söz.
İlgili 15 soru bulundu
Davulun sesi uzaktan hoş gelir atasözü, zor bir durumun uzaktan kolay görünmesini anlatır. Yani yakınında olan kişiler zorluğunu çekerken uzakta olan kişiler için kolay, basit ve hızlı ilerliyor olarak görünebilir.
Emek Olmadan Yemek Olmaz sözü, ancak çalışıp çabalayarak başarılı olunabileceği anlamına gelir.
Güneş balçıkla sıvanmaz sözüyle herkesçe bilinen ve farkında olunan bazı gerçeklerin değiştirilemeyeceği ifade edilmektedir. Güneşin o büyüklüğü ile sıvanması mümkün olmadığı gibi; bir gerçeğin de yalanla örtbas edilmesi mümkün değildir.
Sabır acıdır meyvesi tatlıdır atasözünün Türk Dil Kurumu sözlüğünde yer alan açıklaması, sabır zor iştir ancak sonucu güzeldir şeklindedir.
Sabır acıdır, meyvesi tatlıdır [1] Sabırlı olmak zordur ama sonucu tatlıdır. [2] Azim ile çıkılan yolda sabır zor olsa bile sınanışın her sonunda güzel şeyler olmaktadır.
Daldız sözlük anlamı petekten bal almak için kullanılan demir kepçe, demir bıçak anlamına gelir. Ancak bu sözcük zaman içerisinde değişime uğrayarak "Baldız baldan tatlıdır" diye bir hal aldı. Ancak aslında böyle bir atasözü bulunmamaktadır ve aslı; “Daldız baldan tatlıdır.”
[1] "Para verilmeden elde edilenler değersiz bile olsa, çok değerli gözükür."
Atasözünün ise bize anlattığı sinirlenip bu duygularını öfke ile dışarı vuranlar ve bunu konuşamayanlar için öfkenin ne kadar tatlı olduğunu anlatmaktadır.
Daldız; aynı zamanda ağaçtan oyulmuş arı kovanı anlamına da gelmektedir. Petekten bal almak için kullanılan kepçe manasını da taşımaktadır. Bu nedenle günümüzde sofralarda kullanılan bal kaşıkları da daldız olarak adlandırılmaktadır.
İnsanlar en sıkıştığı ve zor kaldığı durumlarda, hiç istemedikleri birilerinden yardım alabilmektedir. Daha doğrusu bu İnsanların eline düşebilirler. Normalde hiç konuşulmayacak ve uzak durulacak insanlardan medet ummak durumunda kalmak mümkün. İşte böyle durumlar için denize düşen yılana sarılır atasözü kullanılır.
Başkalarına güzel şeyler dağıtmakla görevli olan kimse, dağıttığından az çok kendisi de yararlanır.
[1] Bir kimse iki büyük işi aynı zamanda yapamaz.
Horozu Çok Olan Köyde Sabah Geç Olur Atasözünün Anlamı (TDK) Nedir? Bu atasözü ile atalarımızın bize anlatmak istedikleri; eğer bir işe karışan kişi sayısı çok fazla ise o işini sonuçlanması daha uzun zaman almaktadır.
Türk Dil Kurumu Atasözleri ve Deyimler Sözlüğü'ne göre "Sütten ağzı yanan yoğurdu üfleyerek yer" atasözü; "Bir olaydan gerekli dersi alan, zarar gören kimse; ona benzer bir işle karşılaştığında uyanık davranır; tedbirli olur" anlamında kullanılır.
[1] Çok önemli bir iş için bir kimseye ricada bulunmak, hatta yalvarmak gerekirse, yapınız. Bununla hiçbir şeyiniz eksilmez.
[1] Bir işi yoluyla, yöntemiyle yapan güçlük çekmez.
Armut dibine düşer deyimi hakkında merak edilenler. Çocukların ya da farklı yaş gruplarındaki insanların, genetik olarak kendi ailelerine benzemesi üzerine kullanılan bir deyimdir.
İşleyen demir pas tutmaz atasözü, başka bir durumun insanlara uyarlanmış halidir. Bu atasözünün anlamı sürekli çalışan ve hareket eden insanın parlaması demektir. Yani çalışan ve hareketli olan kimselerin hem sağlık açısından hem de güç kuvvet açısından her daim verimli olabileceği anlatılmak istenmiştir.
Eşek Hoşaftan Ne Anlar Atasözünün Anlamı (TDK) Nedir? Birinci Anlamı: Eşek Hoşaftan Ne Anlar sözü, kaba kişilerden herhangi bir incelik ve kibarlık beklenmemesi gerektiğini vurgular. Atasözünde eşek, görgüsüz insanları simgelerken, hoşaf da incelik gerektiren şeylerin sembolü olarak kullanılmıştır.
Yerine göre "Kalemin yaptığını kılıç yapamaz." Demek ki kullanmasını bilenler için "Kalem kılıçtan keskindir." Öyle ki, kalemin yazdıkları asırları aşarak bütün zamanlarda karşımıza çıkar. Kaba kuvvetin varlığı kalem kadar kalıcı, tesirli ve bağlayıcı değildir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri