Teminat Senedidir, Devredilemez, Ciro Edilemez ibareleri tek başına geçersiz, hiç yazılmamış kabul edilir. Senedin vade kısmına ''Teminat Senedidir'' ibaresi yazılmalıdır.
İlk olarak düzenleme tarihinin mutlaka üzerinde yazılı olması gerekir. Bununla beraber üzeri çizilmiş, zarar görmüş senetler şüpheli bulunmakta ve bu nedenle geçersiz sayılmaktadır. Senet kağıtlarının üzerinde ödeme tarihi ve ödeme günü kısmı yer almaktadır.
Bu nedenle teminat senedinde belirtilen miktarın tahsili için borç senedinde olduğu gibi kambiyo senetlerine mahsus haciz yoluyla icra takibi başlatılamaz. Teminat alacaklısı geçerli bir teminat senedine dayanarak ilamsız icra yoluna başvurmalıdır. Aksi halde borçlunun itirazıyla takibin iptali sağlanabilecektir.
İcra dairesi, senet üzerinde yer alan bilgileri kontrol ederek senedin geçerli olup olmadığını ve senet tutarının ödenip ödenmediğini belirler. Eğer senet tutarı ödenmemişse, icra dairesi teminat senedi tutarını borçlu kişinin banka hesaplarından veya gayrimenkullerinden tahsil etmek için harekete geçer.
İlgili 17 soru bulundu
Takip dayanağı senedin teminat senedi olduğu iddiasının, hangi ilişkinin teminatı olduğu senet üzerine yazılmak suretiyle ya da yazılı bir belge ile ispatlanması gerekir.”
Ticari hayatta en çok kullanılan adi senette zamanaşımı 3 yıldır. Devlet kurumlarından alınan senetlerden olan ve resmi kurum veya bankalardan alınan senetler için de zaman aşımı süresi 10 yıldır.
Teminat senedi bir kambiyo senedi (poliçe, bono, çek) olmadığından, teminat senediyle kambiyo senetlerine mahsus takip yoluna başvurulamaz. Bunun yerine genel haciz yoluyla (ilamsız takip) yasal takip yapılabilir.
Hâl böyle olunca, teminat senetlerinin kambiyo senetlerine mahsus icra takibine konu edilmesi mümkün değildir. Buna karşın bono (senet) düzenlenirken onun “teminat senedi” olduğu yönünde bir ibare bulunmaması halinde ise, alacaklının kambiyo senetlerine mahsus icra takibi yapma olanağı bulunmaktadır.
Teminat senedi, Türk Ticaret Kanunu'nda ve Borçlar Kanunu'nda kıymetli bir evrak niteliği taşıyan belgeler arasında yer almıyor olmakta birlikte, sözleşme güvencesi çerçevesinde ticari hayatta önemli bir yer bulan ticari ve hukuki belge olarak tanımlanabilecektir.
Borçlu, borcunu karşılamaya yetecek miktarda teminat göstererek malları üzerindeki ihtiyati haczin kaldırılmasını mahkemeden talep edebilir. Bu sayede ihtiyaten haczedilen mallar üzerindeki hacizler tamamen kalkmaktadır.
Senedin noter onaylı olması gerekmez. Senede iki şekilde itiraz edilebilir: 1. imza benim değil. 2. rakamda tahrifat yapılmış.
Banka ile muhatap arasında garanti sözleşmesi niteliğinde olan teminat mektubunda lehtar, akit durumda değildir. Yani, teminat mektubu ile doğmuş ve doğacak bir hak bulunmadığından, lehdarın borcu için teminat mektubunun haczedilmesine yasal imkan yoktur.
Senet iptal davası, zıyaa uğrayan bir senedin yetkili hamilinin hak kaybına uğramaması adına açılan bir davadır. Bu davada yetkili hamil olduğunu iddia eden kişi, senedin zıyaa uğradığını ispat ederek iptalini talep etmektedir. Mahkemece senedin zıyaa uğradığına kanaat getirildiği takdirde senet iptal edilir.
Senedin sahibinin izni olmadan elden çıkması, kaybolması, yırtılması ya da üçüncü kişiler tarafından ele geçirilmesi, senedin zayi olmasına sebep olacaktır. Bu durumda ise mutlaka senet iptali davası açılmalıdır. Ayrıca bazı durumlarda senedin elden çıkmadan zayi olması da mümkündür.
Senette senedi düzenleyene karşı açılacak davalar vadeden itibaren 3 yıl, hamilin tarafından cirantalara karşı açılacak davalar ise vadeden itibaren 1 yıl geçmesiyle zamanaşımına uğrar.
Senette Hapis Cezası Var mı? Ödenmeyen senet için hapis veya adli para cezası verilmesi mümkün değildir. Ancak borçlu icra müdürlüğüne giderek icra taahhüdü vermiş ise alacaklının şikayeti üzerine hapis cezası söz konusu olabilir. Taahhüdüne uyan borçlu için hapis cezası da verilmeyecektir.
Senet alacaklısı, ödemelerini alamadığı zaman, icra takibi başlatma hakkına sahiptir. Ödenmeyen senetler icra işleminin başlatılabilmesi için, alacaklı tarafından, senedin aslının İcra Dairesi'ne sunularak başvuruda bulunulması gerekir. İcra Dairesi'nin almış olduğu başvuru üzerine, borçlu kişiye ödeme emri gider.
SENEDİN ÖDENMEMESİ
Borçluya, poliçenin, bononun ödenmesi için yapılan ibrazın sonuçsuz kalması üzerine, müracaat haklarının kullanılabilmesi için ödememe protestosu düzenlenmelidir. Senet ödenmezse ciro edenlere başvurulabilmesi için süresi içerisinde ödememe protestosu çekilmelidir.
Emre yazılı bir senet veyahut açıkça emre yazılı olmayan ancak devir usulü ciro yoluyla sağlanan bir senet üzerine konulacak “emre yazılı değildir” “Ciro edilemez” şeklinde bir kayıt senedi nama yazılı senet statüsünü alacaktır. Bu kaydı kural olarak keşideci (düzenleyen) ve ciranta (cirolayan) koyabilir.
Teminat senetleri ile ticari hayatta sıklıkla karşılaşılmaktadır. Bunun sebebi ise sözleşmenin taraflarının işin yapılmaması veya eksik yapılması durumunda zararının karşılanacağını garanti altına almak istemesidir.
Teminat senedi herhangi bir alacağın garanti altına alınması amacıyla düzenlenebilir. Bu hususta bir kısıtlama mevcut değildir. Tacirler arasında düzenlenebileceği gibi işçi-işveren arasında da düzenlenmesi mümkündür.
Senet günü geldiğinde ödenmemesi durumunda İlamlı İcra takibine konu edilebilecektir. Ödenmeyen senet için, bankaya verilmişse protesto tarihinden hemen sonra ya da bankaya verilmemişse ödeme tarihinden hemen sonra icraya vermek suretiyle icra takibi başlatılabilir.
Sebepsiz zenginleşme hükümlerine dayanma imkânı olmazsa artık alacak temel sözleşmeye dayalı olarak alacağı 10 yıllık genel zamanaşımı süresi içinde talep ve dava edebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri