Tuz Gölü'nde 2021 yazında sular tamamen çekildi Ege Üniversitesinde tarafından yürütülen uydu görüntüleme çalışması sonucu gölde suların tamamen çekildiği, yer altı su seviyesinin de önceki yıllarda görülmemiş ölçüde düştüğü ortaya çıktı.
Tuz Gölü, bu yıl kış ve ilkbaharda etkili olan yağışlara rağmen aşırı sıcaklık ve buharlaşma nedeniyle tamamen kurudu. Van'ın Saray ilçesinde 371 hektar alanı kaplayan Tuz Gölü, aşırı sıcaklık ve buharlaşma nedeniyle tamamen kurudu.
Tuz Gölü Efsanesi
Bir efsaneye göre bir zamanlar yerli halk tuz ihtiyacınız ufak bir gölden karşılarmış. Fakat daha sonra bu göldeki tuzlar tükenmiş ve insanlar tuz ihtiyaçlarını karşılayacak bir yer bulamamışlar. Bu sebep ile aslında tatlı olan şimdiki tuz gölünü tuzlu bir göl haline getirmişler.
Tuz taşınımından etkilenebilecek yerlerden biri de Türkiye. Küresel İklim değişikliğine bağlı olarak azalan yağışlar, artan buharlaşma ve uygulanan yanlış politikalar, dünyanın 2'nci büyük tuz gölü olan Urmiye Gölü'nün büyük ölçüde kurumasına neden oldu.
Yaz mevsiminde özellikle Temmuz ayında sular çekilir ve bunun sonucunda ortaya tuz çölü çıkar. Tuz Gölü, ülkemizin en sığ gölünün derinliği yıl içerisinde 2 metreyi geçmez. Yaz mevsimlerinde ise uçtan uca yürüyebileceğiniz kadar sığ olmaktadır. Gölde tuz seviyesi yüksek olduğundan kış mevsiminde donma yaşanmaz.
İlgili 45 soru bulundu
TGFZ yaklaşık 200 km uzunluğunda, 2-25 km genişliğinde, KB gidişli, aktif verev atımlı normal bir fay zonudur. KB'da Tuz Gölü kuzeyi ile GD'da Kemerhisar (Niğde) arasında uzanır.
Tuz Gölü'nde tuz, meteorolojik suların yer altına süzülerek daha önce oluşmuş tuz domlarını eritmesi ve tektonik hatlar boyunca yüzeye taşımasıyla oluşmaktadır.
Tuz Gölü Doğal Gaz Deposu, Aksaray ili, Sultanhanı ilçesi sınırlarında bulunan yer altı doğalgaz deposudur. Tuz Gölü'nün 40 km güneyinde, yerin 1100 m le 1400 m derinliklerinde, tuz tabakalarının içinde oluşturulan yapay mağaralar depo olarak kullanılmıştır.
Her yıl çeşitli sayıda yerli ve yabancı turisti ağırlayan Tuz Gölü'nde algler, sıcağın ve tuzun arttığı yaz aylarında renkli madde üreterek güneşin zararlı ışınlarından korunuyor. Bakteriler ise fazla ürediği için gölün rengi pembe veya kırmızı renge bürünüyor.
Türkiye'nin Van Gölü'nden sonra ikinci büyük Gölü'dür. Kapalı bir havzada yer alan Tuz Gölü, jeolojik olarak tektonik kökenlidir. Büyüklüğüne karşın ülkemizin en sığ göllerindendir. Derinliği bir çok yerde 0.5 metreden azdır.
Ankara, Konya ve Aksaray'ın kesiştiği noktada bulunan Tuz Gölü, Türkiye'nin tuz ihtiyacının yüzde 65'ini tek başına karşılayacak büyüklükte. Bu suda tek hücrelilerden başka canlı yaşaması mümkün olmasa da, Tuz Gölü Özel Çevre Koruma Bölgesi “Büyük Flamingo” türünün dünyadaki en önemli üreme alanlarından biri.
Bu mineraller arasında sodyum klorür, iyot, potasyum, magnezyum, kalsiyum, bromin, hidrojen ve demir gibi mineraller mevcut. Tuz Gölünün başta ayaktaki kötü koku, egzama ve çatlamalar olmak üzere vücutta oluşabilecek eklem ağrısı, kramplar ve kulunçlar ile saç dökülmesine iyi geldiği biliniyor.
BEYAZ VE PEMBE BİR ARADA
Algler, sıcaklığın ve tuzluluğun arttığı yaz dönemlerinde kırmızı renkli beta-karoten madde üreterek güneş ışınlarının zararlı etkilerinden kendisini koruyor. Yine bu dönemde halo bakteriler ise fazla ürediği için gölün rengi pembe veya kırmızı renge bürünüyor.
Araştırmalardan çıkan sonuçlar ise çarpıcı. Son 50 yılda 70 göl iklim değişikliğine bağlı buharlaşma nedeniyle kurudu.
Tuz Gölü tesislerine dilediğiniz günde ve saatte girebilirsiniz.
Türkiye'nin tuz ihtiyacının önemli kısmının karşılandığı Tuz Gölü'nde suların çekilmesiyle başlayan ve yaklaşık 3 ay sürecek tuz hasadı devam ediyor. Doğal güzelliği, büyüleyici manzarasıyla yerli ve yabancı turistlerin uğrak yerlerinden Tuz Gölü'nde üretilen tuz çok sayıda ülkeye ihraç ediliyor.
Ülkemizde Tuz Gölü'nün bulunduğu alan genel olarak bazı tektonik hareketler ile oluşmuştur. Platoların arasında gömülmüş olan bu havzanın doğu, batı ve de güney tarafı faylar ile çevrilidir. Yağan yağmur suları ile birlikte de, Peçenek, Melendiz, Karasu, Kırkdelik ve İnsuyu çayları ile beslenir.
Gölde Yavşan, Kaldırım ve Kayacık olmak üzere üç tuz işletmesi bulunmaktadır. Tuz Gölü'nden 1997yılı itibariyle 1 707 782 ton tuz elde edilmiş olup, Türkiye tuz üretiminin (2 329 399 ton) % 73.3'ünü vermiştir. Salt-pans which are the main topic of this research are on the shore of Salt Lake.
Tuz Gölü Doğal Gaz Depolama Tesisi, yerin 1,5 km altında açılan olan tuz kuyularına tatlı su basılarak tuzun eritilmesi ile toplam 52 kavernadan oluşmaktadır. Proje, 5,4 milyar Sm3 depolama kapasitesi hedefi ile dünyada tuz yapılarında en büyük doğal gaz depolama tesisi olma özelliğiyle öne çıkmaktadır.
Dünya'da doğal gaz; yerüstü tankları haricinde tüketilmiş petrol ve doğal gaz sahalarında, tuz kavernalarında ve akiferlerde depolanmaktadır. Ülkemizde ise tüketilmiş gaz sahası olarak kullanılan TPAO Silivri Tesisi haricinde yeraltı depolama tesisimiz bulunmamaktadır.
Tuz Gölü Nereye Bağlı? Tuz Gölü, İç Anadolu Bölgesi sınırları içinde Aksaray iline bağlı olarak yer alıyor.
Kışın buz mavisi, yazın beyaz rengiyle dikkati çeken Tuz Gölü'nde, bugünlerde bir alg türü olan "dunaliella salina"lar nedeniyle kırmızı beyaz şölen yaşanıyor. Algların besin zincirinde önem bir yeri olması nedeniyle Tuz Gölü, dünyada flamingoların kuluçkaya yattığı en önemli sulak alanlardan birisi durumunda.
Tuz Gölü'nün suyunda, çamurunda ve tuzunda 22 çeşit mineral bulunuyor. Bu mineraller arasında sodyum klorür, iyot, potasyum, magnezyum, kalsiyum, bromin, hidrojen ve demir gibi mineraller var'' dedi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri