TEMİZ KELİMESİNİN ZIT ANLAMLISI Zıt anlamlı kelimeler birbirinin karşıt anlamlısıdır. Cümle içerisinde birbirinin yerine kullanılamazlar. Temiz kelimesinin zıt anlamlıları 'kirli, pis, berbat' kelimeleridir.
Saf ve duru anlamına gelen arı, kirli kelimesinin zıt anlamlısıdır.
Yukarıda görüldüğü gibi kirli eş anlamlısı; pis kelimesidir. İnsanlar genelde kirli kelimesinin yerine pis kelimesini kullanmaktadır. Kirli kelimesinin zıt anlamlısı olan kelime temizdir.
İşte, merak edilen tüm detaylar. Pak Eş Anlamlısı Nedir? Temiz kelimesi de pak gibi hem gerçek hem de mecazi anlamda kullanılabilir. Dilimize Yunancadan geçmiş olan hijyenik kelimesi, orijinal dilinde ''hygiene'' şeklinde yazılır.
Kirli Eş Anlamlısı
Bu doğrultuda Türk Dil Kurumu bu kelime için eş anlamlı olarak, 'pis' sözcüğünü sunmaktadır.
İlgili 15 soru bulundu
Temiz kelimesinin eş anlamlısı olarak 'pak' sözcü genelde Türkçe içerisinde kullanılmaktadır. Ancak alternatif olarak birden fazla sözcükler yine eş anlamlı şekilde temiz kelimesini karşılamaktadır. Bunlar arasında 'hijyen, arı ve nezih' gibi kelimeler yer alıyor.
Kur'an ve Sünnet'te “temizlik” kavramı genellikle tahâret (tuhr) kelimesiyle ifade edilir. Sözlükte “temizlenmek, arınmak” mânasındaki tahâret (tuhr) terim olarak “maddî kiri (necâset, habes) veya mânevî pisliği (hades) gidermek” anlamına gelir. Nezâfet kelimesi de benzer anlamları içerir.
Kirli = Temiz Yaşlı = Genç Aşağı = Yukarı Şişman = Zayıf Aç = Tok Ağır = Hafif Ucuz = Pahalı Büyük = Küçük Görmüş olduğunuz gibi bu konuda birçok farklı zıt anlamlı kelimeleri kullanmak mümkün.
Temiz kelimesinin zıttı olarak kullanılan kirli kelimesinin farklı eş anlamlıları vardır. Yazılışları farklı olsa da bu kelimelerin anlamları aynıdır. Bu yüzden cümle içerisinde gönül rahatlığı ile kullanılabilir. Kirli kelimesinin bilinen eş anlamlıları pis, leke, zararlı ve murdardır.
Pak kelimesi “Kirli, lekeli, pis, bulaşık olmayan, arı” anlamlarını karşılayan bir kelimedir.
Türk Dil Kurumu üzerinden bakıldığı vakit kara kelimesinin eş anlamı siyah olarak öne çıkmaktadır.
Kalp, “yürek, hayat merkezi sayılan organ, duygu ve teessür merkezi olan gönül, bir şeyin ortası, merkezi, kalp hastalığı, sevgi, gönül olarak tanımlanmıştır.
Beyaz eş anlamlısı olan sözcük ak sözcüğüdür.
Küçük kelimesinin zıt anlamlısı büyük kelimesidir.
Fakir kelimesinin zıt anlamlısı ise zengin kelimesidir.
Bunun yanı sıra zıt kelimesinin zıt anlamı olan kelime ise eştir. Zıt ile eş kelimeleri karşıt anlam olarak belirtilmiştir.
Temiz kelimesinin zıt anlamlıları 'kirli, pis, berbat' kelimeleridir.
1- Sözcük: Eski Türkçe bir kelime olan söz, 8. asırdan beri kullanılmaktadır. Bu kelimden türetilen sözcük de kelime ile eş anlamlıdır.
Eş anlamlı kelimeler birbirlerinin yerine kullanılabilen kelimelerdir. Birbirlerinin yerine kullanılabildikleri için aynı anlama karşılık gelmektedir. Bu durumda ak sözcüğünün eş anlamlısı “beyaz” sözcüğüdür.
anlamlısının arı ya da pak olduğu kabul edilmektedir. ve hijyenik terimlerin de temiz ile eş anlamlı kullanıldığı görülmektedir.
Pak kelimesinin eş anlamlıları temiz, saf, arı ve katıksızdır.
Büyük kelimesine eş anlamlı olarak kullanılabilecek sözcükler, kaynaklarda şu şekilde sıralanmıştır; Koca, kocaman, muhteşem, yüce, makro, kodaman, iri, üstün.
Kocaman kelimesinin eş anlamlı kelimeleri arasında iri, büyük, hantal ve koca kelimeleri yer almaktadır.
Zor kelimesi için Türk Dil Kurumu açısından ele alınan eş anlamlı sözcük 'güçlük' ya da 'sıkıntı' şeklinde geçmektedir. Okunuşları ve yazılışları farklı olan bu kelimeleri aynı anlam üzerinden amaca uygun kullanabilirsiniz.
Dost Kelimesinin Eş Anlamlısı Nedir? Dost kelimesinin Türk Dil Kurumu'na göre eş anlamlısı olarak 'arkadaş' sözcüğü Türkçede değerlendirilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri