Gastronomi alanında temelde 5 çeşit sos vardır ve geriye kalan tüm soslar bu 5 ana sosun çeşitlendirilmesi ile oluşmuştur.
Dünya mutfağında kullanılan 5 temel sos bulunur. Bunlardan dört tanesi (beşamel, veloute, espanyol ve domates) 19'uncu yüzyılda ünlü şef Marie-Antoine Careme tarafından "19'uncu Yüzyılda Fransız Mutfak Sanatı" isimli kitapta listelendi. Bu dörtlüye daha sonra hollandez sos eklendi.
Bunlardan dördü 18. Yüzyılda Antonin Carême'in bulduğu sos olan: Beşamel sos(béchamel sauce), beyaz sos(sauce velouté), kahverengi sos(espagnole sauce) ve kırmızı sos(tomato sauce). Ancak bu 4 sosa 19. Yüzyılda Auguste Escoffier bu gruba sarı sosu (Hollandaise sauce) da eklenince günümüze 5 tane olarak geldi.
Veloute sostan türediği için allemande sos yerine hollandaise sos ve tomato soslarını eklemiştir. Böylece temel soslar; bechamel, espagnole, veloute, hollandaise ve tomato sos olmuştur.
İlgili 37 soru bulundu
Beşamel sos (Béchamel sauce), beyaz sos (Sauce velouté), kahverengi sos (Espagnole sauce) ve kırmızı sos (Tomato sauce).
burger king de sunulan sos çeşitlerinden birisi. kırmızı biber ve mısır nişastası malzemelerinin, fast food endüstrisinde kulanılan binbir çeşit lezet vericiyle harmanlanmaıs sonucu olşmuş acı peynir tadı veren özelikle tavuk kanadı ve onion rings ile mükemmel giden lezzet kaynağı.
Tukaş Paprika Acı Biber Sosu, özenle seçilmiş malzemelerden üretilmiştir, güvenle ve afiyetle yiyebilirsiniz. Direkt olarak ekmeğe sürerek yiyebileceğiniz gibi farklı malzemelerle birleştirerek lezzetli soslar da elde edebilirsiniz. Tukaş Paprika Acı Sos, acı severler için idealdir.
Harissa, Kuzey Afrika orjinli bir sos olup ana malzemeleri arasında kavrulmuş kırmızı biber, Arnavut biberi, kurutulmuş domates, farklı acı biber çeşitleri, baharat ve taze otlar bulunmaktadır. Et, tavuk ve balık marinasyonlarında kullanılabileceği gibi, tek başına ekmeğe sürülerek de tüketilebilir.
Careme'in reçetelendirdiği soslar; beşamel sos (béchamel sauce), beyaz sos ( sauce velouté), kahverengi sos (espagnole sauce) ve kırmızı (tomato sauce) sos olarak sıralanabilir. 5. sosu ise 19. yüzyılda Auguste Escoffier bulmuştur.
Sos, Louisiana sahilinden 3 km içeride yer alan ve aileye ait Avery Island bölgesinde üretilmektedir. İsim, marka tescilli olup, Avery Adasının ilk sahiplerinin dilinde "toprağın sıcak ve ıslak olduğu diyar" manasına gelir.
Kaynamakta olan pirinç sirkesine toz şeker, rendelenmiş zencefil ve sarımsak, doğranmış chili biberi, ketçap ve taze çekilmiş tane karabiberi katıp 5 dakika kadar kısık ateşte pişirin. Mısır nişastasını ilave edin ve bir çırpıcı yardımıyla sürekli karıştırdığınız sosu 2 dakika kadar pişirin.
Dünya mutfağındaki sos çeşitlerinin önemli bir bölümünün temeli Fransız mutfağının beş temel sosuna dayanıyor. Ana soslardan ilham alarak ortaya çıkan alternatifler de türev soslar olarak adlandırılıyor. Velute sos türevleri arasında supreme, cardinal, aurora, bercy ve allemande sosları sayabiliriz.
Yuzu nadiren meyve olarak yenir ancak Japon mutfağında aromatik kabuğunun rendesi bazı yemekleri süslemek için kullanılır ve suyu bir çeşni veya dip sos olarak kullanılır. Narenciye bazlı bir sos solan Ponzu'yu biliyor musunuz? Yuzu bu ekşi-keskin salata sosunun (vinaigrette) ayrılmaz bir bileşenidir.
Ketçap ve hardal gibi sosların kapakları açılmadığı takdirde son kullanım tarihinden sonra tüketilmeleri mümkündür. Açılmamış ketçap 6 ay, açılmamış hardal ise 1 yıl dayanabilir.
Oldukça kolay malzemelerle, şipşak hazırlanan chimichurri sos, Arjantin'de kırmızı ete özel olarak yapılsa da aslında her türlü yemekle birlikte servis edilebilecek bir sos. İçindeki taze otların sirkeyle bir araya gelerek capcanlı rengini ve keskin tadını ortaya çıkarmasına şahit olacaksınız.
Tabasco markasının habanero acı biber sosu, acı aşıkları için acı habanero cinsi biberleri ile mango papaya zencefil ve karabiber gibi malzemelerin harmanlanması ile hazırlanıyor. Mezelere, et ve tavuk yemeklerine oldukça yakışan bu sos, yemeklerinizde farklı bir iz bırakıyor.
Acı severler için Knorr Acısso; Türkiye'nin 1 numaralı acı sosu. Jalepeno acı biber suyu (%60),su,sirke,asitlik düzenleyici (sitrik asit),tuz,kıvam arttırıcı (ksantan gam),koruyucu (sodyum benzoat).
Çırpılmış yumurta sarılarını ılıması için kısa bir süre bekletin. Ardından erittiğiniz tereyağını yumurta sarıları ile karıştırın. sos ince dokulu bir krema halini aldığında üzerine deniz tuzu ve tane karabiberi ekleyin. Son bir kez daha karıştırdıktan sonra sosunuz hazır.
Veloute sos, 5 temel sostan biri olup Fransız mutfağının en yaygın kullanılan sosudur. Veloute sos genellikle çorbalarda,kümes hayvanları veya deniz ürünleri yemeklerinde kullanılır. Veloute sosunun Beşamel sostan farkı un ile yağın biraz daha fazla kavrulmasıdır.
Aioli ise sarımsak temelli bir. Sarımsağın dövülüp, yumurta, zeytinyağı ve hardal kıvamlandırılması sonucunda hazır hale geliyor. Ailoi sos; oda sıcaklığında genelde sebze yemekleriyle, salatalarla, sandviçlerin içinde servis ediliyor. Bu yönleriyle mayonezden ayrılıyor.
Teriyaki sos, yemeklere lezzetin yanı sıra parlaklık da veren, temelde susam yağı ile soya sosunun karıştırılması ile elde edilen bir ürün. İçerisinde biraz şeker, biraz sarımsak, zencefil, bal ve hatta biraz nişasta da barındıran enfes bir lezzet.
Acılı Et Sosu
Mayonez ve hardalın yoğun acıyla buluştuğu Spicy Meat Sauce acı sevenlerin vazgeçilmezi olan bir üründür. Tüm et ve tavuk çeşitleri, patates kızartmaları, dürümler, pizzalar, çiğköfte ile birlikte kullanabileceğiniz harika bir sostur.
Creole sos Fransız mutfağının beş temel sosundan biri olan domates sosunun türevi olarak kabul ediliyor. Klasik Fransız domates sosunda koyulaştırılan meyaneye taze otlar, dana stock, sebzeler ve domuz ya da dana eti eklenebilirken Creole sos yapımında taze ot ve sebzelere farklı malzemeler eşlik ediyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri