BANKALARA TEMİNAT GÖSTERMEK AMACIYLA YAPILAN ALACAĞIN DEVRİ(TEMLİKİ) Bankalar kendilerinden kredi talebinde bulunan kişilerden, verecekleri krediye karşılık bir teminat göstermesini talep ederler. Uygulamada bu teminatlar genelde ipotek veya kefalet şeklinde karşımıza çıkmaktadır.
Buna göre, alacağın temliki, alacaklının bir borç ilişkisinden doğan alacağını, borçlunun rızasına gerek olmadan, bir sözleşmeyle üçüncü bir şahsa devretmesi şeklinde tanımlanabilir (1). Böylece, alacaklı ile üçüncü şahıs arasında kurulan sözleşmeyle, alacaklı sıfatı .
Alacağın temliki, hukuki bir işleme dayalı olarak bir alacağın bütün hak ve vecibeleri ile birlikte alacaklıdan (temlik eden, devir eden) başka bir kişiye (temellük eden, temlik alan, temlik edilen, devir alan) devir edilmesi.
Temlik; bir malın mülkiyetini tüm haklarıyla beraber alacaklıdan başka bir kişiye devretmeye denir. Mülk olarak verme anlamını taşır. Çoğunlukla bir borç ödemesi için gerçekleştirilir. Temlik işlemi ile alakalı düzenlemeler Türk Borçlar Kanunu kapsamında yer alır.
Cevap : Temlik Kaldırma
6098 Sayılı Borçlar Kanununun 183 ve müteakip maddeleri gereğince Temlik eden alacaklının rızası olmadan Temlik Borcunu gayrikabili rücu olarak devir ve temlik ettiğini beyan, kabul ve taahhüt edebilir ve bir daha geri dönemez.
İlgili 35 soru bulundu
ALACAĞIN DEVRİ/TEMLİKİ Kanun, sözleşme veya işin niteliği engel olmadıkça alacaklı, borçlunun rızasını aramaksızın alacağını üçüncü bir kişiye devredebilir.
Alacağın devri, bir diğer adıyla alacağın temliki, bir kimsenin mevcut veya mevcut olması muteber olan bir alacağını üçüncü bir kişiye devretmesidir. Bu devir, alacaklı ile alacağı devralan üçüncü kişi arasında, borçlunun rızasına ve bilgisine ihtiyaç duyulmaksızın yapılabilen şekle bağlı bir akittir.
TEMLİK HARÇ VE MASRAFLARI NELERDİR? Temlik işlerinde temlik bedeli üzerinden; Binde 8,25 damga harcı, Binde 0,99 imza harcı ile değerli kağıt ve yazı ücreti masrafları alınmaktadır. Bu masraflar genelde devreden tarafından ödenmektedir. Ancak taraflar buna kendi aralarında da kararlaştırabilirler.
Borcun kaynağı ne olursa olsun, alacaklının, alacağını bir başkasına (üçüncü kişiye) temlik etmesi bir ihtiyaç olarak ortaya çıkabilir. Alacaklı, alacağının tamamını bir üçüncü kişiye devrettiğinde, borç ilişkisinde alacaklı tarafın bir hukuksal işleme dayanan değişimi sözkonusu olacaktır.
BANKALARA TEMİNAT GÖSTERMEK AMACIYLA YAPILAN ALACAĞIN DEVRİ(TEMLİKİ) Bankalar kendilerinden kredi talebinde bulunan kişilerden, verecekleri krediye karşılık bir teminat göstermesini talep ederler. Uygulamada bu teminatlar genelde ipotek veya kefalet şeklinde karşımıza çıkmaktadır.
Temlik Nasıl Yapılır? Temlik daha çok icraya düşmüş mülk kapsamında gerçekleşmektedir. Bu doğrultuda alacaklı olan kişi İcra Müdürlüğü'ne başvurmak suretiyle, alacağının temlik edildiğini dile getirir ve dosya borcu üzerinde temlikin ilgili kişilere bildirilmesini ister. Bu şekilde devir teslim işlemi gerçekleşir.
Alacağın temliki; bir borç iliĢkisinden doğan alacak hakkının tamamının veya bölünebilir nitelikte ise bir kısmının, devreden ve devralan arasında gerçekleĢtirilen hukuki muamele ile devredilmesidir.
Temlik değeri ile temellük edenin temlik edenden alacağı eşitse (temlik ve takip masrafları da eklenmek kaydıyla) temellük eden temlik tarihi itibariyle aslında temliğe konu borcun olmadığını ispat etmedikçe temlik eden aleyhine takip yürütemez.
Alacağın temliki, alacaklının bir borç ilişkisinden doğan alacağını borçlunun muvafakatine gerek olmaksızın bir sözleşmeye dayanarak üçüncü bir kişiye devretmesidir. Alacağın devrinin geçerliliği, yazılı şekil şartına tabidir ve geçerlilik için adi yazılı şekil yeterlidir.
Bu masraflar genelde devreden tarafından ödenmektedir. Ancak taraflar buna kendi aralarında da kararlaştırabilirler. Eğer taraf banka ise harçlar kanuna göre Damga ve İmza harcından muaf olduğundan sadece değerli kağıt ve yazı ücreti ödenmektedir.
İçtihada ve öğretiye göre yasaklanmış bulunan bazı temlik durumları şunlardır; nafaka alacakları, evin bütçesine kadının katkısı, destekten yoksun kalma hakkı, asıl alacağa bağlı kefaletler, eser sözleşmesinde müteahhidin kişisel bilgi ve becerisine bağlı işler.
Sahip olduğu arsayı müteahhite veren ve bunun karşılığında yapılan binadan bir ya da birden fazla daire alan kişinin yaptığı işlem kat karşılığı temlik olarak bilinmektedir. Bu tipteki bir temlik sözleşmesinde bedel alınmaz.
Temlik yasağı sayesinde borçlu korunmaktadır ve devralana karşı ifadan kaçınma hakkı doğar49. Böylelikle borçlu, alacağı devralanın alacaklarına karşı da, temlik yasağı definde bulunmak suretiyle ifadan kaçınma hakkına sahip olur.
Teminat amaçlı alacağın temliki: Alacağın, hak sahibi tarafından, bir başka alacağa teminat teşkil etmek üzere, temin edilen alacağın sahibine inançlı olarak devredilmesidir 8.
İşçi kıdem ve ihbar tazminatlarının temlik edilebileceği Kıdem ve ihbar tazminatları ile izin ücretlerinin ücretten sayıldıklarına dair 4857 sayılı İş Kanunu'nda bir hüküm bulunmadığından, Yargıtay'ın muhtelif kararlarında da bu ödentilerin tamamının temlike konu edilebileceği kabul edilmektedir.
Fiil ehliyeti yönünden temlikin ivazsız olması halinde devir alanın (yani temellük edenin) mümeyyiz olması yeterlidir. Çünkü kazandırıcı bir işlem niteliğindedir. Eğer temlik ivazsız ise, Medeni Kanunun 16 ncı maddesi gereğince devir alanın (temellük edenin) kanuni temsilcisinin izin veya icazetine de ihtiyaç vardır.
Devir, alacağın bir başkasına devri, mülkiyetinin geçirilmesi. Alacağın devredilmesi.
ALACAĞIN TEMLİKİ; bir ipotek alacaklısının bu alacağını üçüncü bir şahsa devir ve temlik etmesi işlemidir.
Türk Hukuku'na göre alacağını tahsil etmek isteyen bir kişinin başvurabileceği iki yol bulunmaktadır. Bunlardan ilki dava açmak, diğeri ise icra takibi başlatmaktır. İfası mümkün olan ve muaccel hale gelmiş her borç için ifa davası açılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri