Kimyasal temperleme işleminde cam seramik merdanaler üzerinde hareket etmediği ve işlem sıcaklığı camın ergime derecesine ulaşmadığı için cam yüzeyinde eğrilik, distorsiyon, merdana dalgaları, batma, leopar benekleri gibi kusurlar görülmez.
İşte bir cam panelin temperli olup olmadığını anlamanın bazı yolları: Pürüzsüz kenarlar: Temperli cam pürüzsüz ve eşit kenarlara sahipken, normal cam pürüzlü kenarlara sahiptir. Parlak görünüm: Temperli cam, camın hızla ısıtılıp soğutulmasını içeren üretim süreci nedeniyle ışıltılı bir görünüme sahiptir.
Elbette ki temperli camlar da kırılabilir. Hatta bu tarz camların kırılması çoğu zaman patlama olarak da tanımlanır. Ancak temperli camların kırıldıktan sonra çevreye parçacıklar halinde dağılmadıkları da bilinmektedir.
Normal camlar kırılma sonrası keskin parçacıklara ayrılıp yaralanmalara neden olabilirken, temperli camlar ise kırıldıklarında küçük ve keskin olmayan parçalara ayrılırlar. Bundan dolayı yaralanma riski en aza indirgenmiş olur. Orijinal cama kıyasla 4-5 kat daha fazla dayanıklıdır.
Temperli cam işlemsiz cama göre yaklaşık 5 kat daha dayanıklı olup; kırıldığı zaman zar büyüklüğünde parçalara ayrılarak yaralanma riskini azalttığından güvenlik camı olarak kullanıma uygundur.
İlgili 18 soru bulundu
Her cam gibi temperli camlarında kırılabilmesi diğer tabirle patlayabilmesi mümkün oluyor. Temperli camlar kırıldıkları anlarda binlerce farklı parçaya ayrılarak canlıları koruyor. Her camın kırılma özelliği olduğunun unutulmaması gerekiyor.
Fakat ucuz bir cam, darbeye maruz kalmadan da kendi kendine kırılabilir; içeriğinde yanlışlıkla hava gözenekleri bırakılan kalitesiz temperli camlar zamanla ısı değişikliğinden çabuk etkilenir ve buna camın kendi kedine patlaması denir.
Temperli cam ise 8 mm 10 mm veya daha kalın camların fırın odasına sokularak 1000 derece ısıtılarak bir bütün hale gelmesi sağlanır. Daha sonra iç katman ve dış katman sağlamlaştırılır. Temperli camın kırılması imkansızdır.
Üretim hatası olan cam temper fırınından çıktığı anda veya soğuma esnasında durduğu yerde kırılır. Montajdan belli bir süre (örneğin 5 ay sonra) sonra kırılan cam ancak çok yüksek ısı değişikliklerine maruz kalırsa mümkün olabilir.
Temperli camların kalınlığı 4 mm, 5 mm, 6 mm ve 8 mm gibi seçeneklerde üretilebilmektedir. Bu camlar kolay kırılmamakla birlikte olası kırılma durumuna karşı da hayati bir tehlike oluşturmazlar. Çünkü kırıldıkları zaman buz misali 3 – 4 mm gibi çok küçük parçacıklara ayrılır ve insana hayati bir zarar vermezler.
· Hareketli olan Nikel Sülfit parçacıkları ısıl işlem ile birlikte bir süre sonra durağan hale gelir, ancak temper işlemnden sonraki herhangi bir aşamada cam yüzeyinde oluşabilecek ısı farklılıkları neticesinde durağan haldeki bu parçacıklar harekete geçer ve kritik noktada olanlar patlamaya neden olabilir.
Temperli cam, normal camdan daha sert hale gelmesi için hızlı bir şekilde ısıtılıp soğutulan bir tür güvenlik camıdır. Bu, camın keskin bir şeyle vurulması veya çizilmesi durumunda meydana gelebilecek kırılmaya karşı dayanıklı olmasını sağlar.
Darbelere karşı dayanıklı olan temperli camlar kırılsa dahi keskin olmayan parçalara ayrılır. Risk taşımamasından dolayı yaşam alanlarında oldukça fazla tercih edilir. Yaralama riskinin çok az olması en büyük avantajıdır. Aynı kalınlıktaki normal camlara oranla 5 kat daha fazla dirençlidir.
Görüldüğü üzere bu tarz camların etkili bir düzeyde kullanım alanı bulunmaktadır. Bundan dolayı da temperli kırılmaz camlar her zaman tercih edilmektedir. Cep telefonu ekranı dayanıksız olduğu için en ufak darbede ya kırılır ya da çizilir.
İlk önce, temperli camınıza (güçlendirilmiş camınıza) bulaşık sabunu ve su karışımı püskürtün. 10 saniye kadar bekleyin ve sonra yumuşak bir sünger ile camı silerek temizleyin. Yüzey için çok pürüzlü olacağından dolayı süngerin yumuşak tarafını kullanın.
dış iklim şartlarına dayanıklıdır. 6) Camlar rüzgarda kırılır mı? - Albert Genau sistemlerinde kullanılan tüm camlar “temperli cam”dır. Temperli camlar, yüzeysel darbelere ve rüzgara karşı dayanıklıdır.
Kurşun geçirmez camlar EN1063 standartına göre üretilen ve silahlı saldırılara karşı koruma sağlayan çok katlı laminasyon üniteleridir. Gerektiğinde cam katları temperli olarak kullanılabilir.
Temperli cam, düzcama göre darbelere karşı yaklaşık 4-5 kat daha fazla dayanıklıdır. Noktasal yüklere karşı dayanıklı değildir. Camın ısıl gerilimlere karşı direnci artar. Kırıldığı zaman zar büyüklüğünde parçalara ayrılarak yaralanma riskini azalttığı için emniyet camı olarak sınıflandırılmaktadır.
Bir Cam Vitrin Ne Kadar Sağlamdır? Temperli cam, yaklaşık 24.000 psi basınca dayanabilir. 10 mm kalınlığında 40 cm x 40 cm olan bir cam, yaklaşık 100 kg ağırlığa dayanabilir.
Temperli Camlar
Yapısal olarak oldukça dayanıklı cam modelleri arasında yer alır. Güçlendirilmiş ya da sertleştirilmiş cam olarak da bilinen temperli camlar, kırıldığı anda ufak parçalara ayrılmaz ve yaralanma riskini en aza düşürür. Dayanıklı bir yapıda olması nedeniyle çoğu zaman dış cephede tercih edilir.
En sık kullanılan 8 mm ve 10 mm olan temperli camlar standart camlara göre 5 kat daha yüksek dayanıklılığa sahiptir. Dolayısı ile patlamalara karşı dayanıklıdır. Görüldüğü üzere temperli camların ebatları söz konusu olduğunda karşımıza farklı seçenekler çıkmaktadır.
Isıtılan cam düz bir mekana yerleştirilmesinin ardından camın sıcaklığının oda sıcaklığına düşmesi beklenir. Ardından da eldiven ve gözlük takılarak camın kesilmesi işlemine başlanır. Cam kesici belirlenen şekil cam üzerine çizilir. Ardından düz zeminde elle bastırılarak kesilen kısımların ayrılması sağlanır.
Bir bütün halinde kalmaya devam eden araba camları kırık olsa da tamir edilebilir. Otomobil ön ve arka camları genellikle dolu yağması, ağaç düşmesi veya taş çarpması sonucunda kırılır. Bu kırıklar camın patlayacağı şekilde bir hasara sahip değilse tamir edilme şansı vardır.
Temperli camın metrekare fiyatının ortalama olarak 100 TL kadar olduğunu ifade etmek de mümkün olur. Ancak kimi zaman temberli cam fiyatları metrekare bazlı olarak 200 TL civarında da olabilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri