Camlar istenilen boyutlarda kesilir ve temper makinesine yerleştirilir burada yüksek ısıda erime noktasına gelinceye kadar ısıtılır daha sonra soğuk hava verilerek camın dayanıklılığı arttırılır. Temperli cam bu aşamadan sonra artık elmas ile kesilemez ve yeniden boyutlandırılamaz.
Temperli camların en önemli özelliklerinden bir diğeri ise kesilemiyor oluşudur. Hem kullanışlı hem de dayanıklı olan bu ürünler uzun ömürlüdür. Hem kesilmediği hem de kırıldığında zarar vermediği için dünya genelindeki kullanım oranı günden güne artmaktadır.
Isıtılan cam düz bir mekana yerleştirilmesinin ardından camın sıcaklığının oda sıcaklığına düşmesi beklenir. Ardından da eldiven ve gözlük takılarak camın kesilmesi işlemine başlanır. Cam kesici belirlenen şekil cam üzerine çizilir. Ardından düz zeminde elle bastırılarak kesilen kısımların ayrılması sağlanır.
kadar sıcaklık değişimlerine dayanabilmektedir. Camlar, temperli cam haline geldikten sonra üzerinde. kesme, taşlama, talaş kaldırma işlemleri. yapılamamaktadır.
Temperli camlar hiç bir şekilde kesilemez.
İlgili 22 soru bulundu
Camlar istenilen boyutlarda kesilir ve temper makinesine yerleştirilir burada yüksek ısıda erime noktasına gelinceye kadar ısıtılır daha sonra soğuk hava verilerek camın dayanıklılığı arttırılır. Temperli cam bu aşamadan sonra artık elmas ile kesilemez ve yeniden boyutlandırılamaz.
En sık kullanılan 8 mm ve 10 mm olan temperli camlar standart camlara göre 5 kat daha yüksek dayanıklılığa sahiptir. Dolayısı ile patlamalara karşı dayanıklıdır. Görüldüğü üzere temperli camların ebatları söz konusu olduğunda karşımıza farklı seçenekler çıkmaktadır.
Temperli camların kalınlığı 4 mm, 5 mm, 6 mm ve 8mm gibi farklı seçeneklerde üretilebilmektedir. En çok kullanılan seçenek ise genellikle 5 mm olanıdır. Tabi bu kişiden kişiye ve kullanıulacak ortamlara göre değişiklik gösterebilir.
Temperli cam söylediğimiz gibi kırılmaz değildir. Göreceli olarak daha dayanıklıdır ve güvenlidir. Bu cam çeşitli sebeplerle kırılabilir. Bu sebeplerden en çok karşılaşılanı mevsim değişiklikleridir.
Makasla cam kesme yönteminde en iyi sonuç için keskin bir makas ve çok kalın olmayan bir obje kullanın. 5-6 mm kalınlığına kadar birçok cam yüzeyi bu yöntem ile kolayca kesip şekillendirebilirsiniz. Kenarlarda oluşan pürüzlü hatları gidermek için törpü ya da zımpara kullanabilirsiniz.
Pürüzsüz kenarlar: Temperli cam, normal camın pürüzlü kenarlarından farklı olarak pürüzsüz ve eşit kenarlara sahiptir. Pırıltılı görünüm: Temperli cam, camın hızla ısıtılıp soğutulmasını içeren üretim süreci nedeniyle ışıltılı bir görünüme sahiptir. Kalınlık: Temperli cam genellikle normal camdan daha kalındır.
Kolaylıkla kırılmazlar. Kendi kalınlıklarındaki normal camdan 5 kat daha güçlüdürler. Temperleme işlemi yapıldıktan sonra cama kesme ve taşlama işlemi yapılamamaktadır. Kırıldıklarında çok küçük ve keskin olmayan parçalara ayrılırlar.
Hatta bu tarz camların kırılması çoğu zaman patlama olarak da tanımlanır. Ancak temperli camların kırıldıktan sonra çevreye parçacıklar halinde dağılmadıkları da bilinmektedir. Dolayısıyla bu sayede bu tarz camların güvenli cam olarak tanımlandıklarını da ifade etmek mümkün olmaktadır.
Temperli cam, düzcama göre darbelere karşı yaklaşık 4-5 kat daha fazla dayanıklıdır. Noktasal yüklere karşı dayanıklı değildir. Camın ısıl gerilimlere karşı direnci artar. Kırıldığı zaman zar büyüklüğünde parçalara ayrılarak yaralanma riskini azalttığı için emniyet camı olarak sınıflandırılmaktadır.
Temperli cam, lamine cama göre birkaç kat daha güçlüdür ve kırılma olasılığı daha düşüktür, normal düz cama göre yaklaşık 250-300 kat daha güçlüdür. Temperli cam lamine cama göre fiyat olarak daha yüksek olabilir bunun nedeni daha çok işlem görmesi ve sağlamlığıdır.
Normal camlar kırılma sonrası keskin parçacıklara ayrılıp yaralanmalara neden olabilirken, temperli camlar ise kırıldıklarında küçük ve keskin olmayan parçalara ayrılırlar. Bundan dolayı yaralanma riski en aza indirgenmiş olur. Orijinal cama kıyasla 4-5 kat daha fazla dayanıklıdır.
Sırf çizildiği için camı mı yenileyeceksiniz? Mikrofiber bir bez ile silin temperli camınızı, yoksa zarar görür.
Kırılmayan duşakabin camı diye bir ürün maalesef yoktur. Ancak, duşakabin camları genellikle temperli camdan yapılmaktadır ve temperli camlar normal camlara göre daha dayanıklıdır. Temperli camlar, camın ısıl işlem görmesi sonucu sağlamlaştırılmış camlardır ve daha güçlüdürler.
Özel olarak yüksek ısılara çıkararak ve şok etkisi ile aniden soğutularak oluşturulan temperli cam tipidir. Hal böyle olunca da takdir edersiniz ki cam siparişlerinizin gelmesi 2 haftayı kadar bulabilmektedir.
Daha önce de belirttiğimiz gibi duşakabin camını tek olarak satın alabilir ve bu sayede tüm duşakabin sisteminin yeni gibi görünmesine yardımcı olabilirsiniz. Duşakabin camı satın alırken mutlaka ilk olarak ölçülere ve menteşelere dikkat etmeniz gerekecektir.
Temperli Camlar
Yapısal olarak oldukça dayanıklı cam modelleri arasında yer alır. Güçlendirilmiş ya da sertleştirilmiş cam olarak da bilinen temperli camlar, kırıldığı anda ufak parçalara ayrılmaz ve yaralanma riskini en aza düşürür. Dayanıklı bir yapıda olması nedeniyle çoğu zaman dış cephede tercih edilir.
Lamine cam kesimi, lamine kesme masasında yapılır. Lamine kesme masasında cam aynı anda hem alttan hem de üstten kesilir. Daha sonra otomatik olarak, alt ve üst kırması yapılır. Düzcam kesim masalarında kesim yapmak lamine cam açısından sağlıksız bir yöntem olup lamine kesme masasına göre daha uzun bir sürede kesilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri