Used to kalıbının başına am/is/are veya diğer yardımcı fiiller gelir ve fiil -ing takısı alır.
USED TO Kullanımı Geçmişte sürekli olarak yapılan ama artık yapılmayan eylemleri ya da alışkanlıkları ifade ederken used to kalıbını kullanıyoruz. Örnekler; When he was an alcoholic, he used to beg for a drink.
“Used to” kalıbı “gerund”, yani isim fiil (fiil + -ing) ile birlikte de kullanılabilir: I am used to washing dishes*. (Bulaşık yıkamaya alışkınım)
Used to ve use to arasındaki farkı söyleyelim. Used to geçmişte sahip olduğumuz fakat artık devam ettirmediğimiz alışkanlıkları belirtmek için kullanılır. Use to bu kullanımın olumsuz ya da soru olması halinde kullanılır.
İlgili 23 soru bulundu
“Used to” ifadesi genellikle geçmiş zaman yapılarıyla kullanılır ve bu yapılarla birlikte ek bir fiil formu kullanmaz. “Used to” genellikle fiilin yalın haliyle kullanılır. Örnek cümle: “They used to go cinema every weekend.” (Onlar her hafta sonu sinemaya giderlerdi.)
Used to kalıbının başına am/is/are veya diğer yardımcı fiiller gelir ve fiil -ing takısı alır.
Bunların haricinde be about to, be able to, be going to, be likely to, be supposed to, had better, have to, ought to, used to, would rather, need, dare, used to, ought to kavramları da modal görevinde kullanılabilir.
Soru cümlelerinde used to
Did you use to drink milk? (Süt içmeyi sever miydin?) Did he use to g oto the theatre? (Sinemaya gider miydi?) Did she use to dance with you?( Seninle dans eder miydi?) Did you use to read my letters? (Mektuplarımı okur muydun?)
Doğrulanmış Cevap
>>Answer: I used to meet with my friend at school. (Arkadaşımla okulda buluşurdum. >> Q: What did you use to do in the past? (Geçmişte ne yapardın?)
“Be used to” kalıbı, “bir şeye alışkın / alışık olmak” anlamına gelir. Kendisinden sonra gelen fiil “-ing” takısı alır, fakat isim kullanmak da mümkündür.
Olumsuz cümle ve soru cümlesinde yardımcı fiil olarak did ya da didn't ekini alan used to kalıbı bu gibi cümlelerde sonunda yer alan ''d'' ekini düşürerek ''use to'' biçiminde ifade edilir. Did you use to go to the library?
''To'' mu ''For'' mu sorusu karşısında en çok zorlandığımız kural diyebiliriz. İkisinin de “için” anlamına geldiğini biliyoruz bu yüzden de zaman zaman yanlış kullanıyoruz. Oysa kural çok basit. En ayırt edici fark “to''dan sonra fiil, “for''dan sonra ise isim gelmesidir.
“get used to + V(ing)/noun” kalıbı bir eyleme veya bir şeye alışma sürecini ifade eder. Anlam karşılığını “alışmak“, “adapte olmak” veya “kanıksamak” olarak düşünebilirsiniz. Get used to : alışmak, adapte olmak, kanıksamak.
İngilizce geçmiş zaman olumlu bir cümle içinde kullanılırken öznenin ardından fiilin 2. hali kullanılır. Simple Past Tense'de fiilin ikinci hali -to be fiili haricinde özneye göre değişiklik göstermez.
Get used to : Bir şeye zamanla alışmak anlamına gelir.
Artık geçmişte kalmış bir zorunluluktan bahsederken de "have to / has to" yerine "had to" kullanırız. He had to work overtime yesterday. (Dün fazla mesai yapmak zorunda kaldı.) We had to wake up very early this morning because our bus was at 7 am. (Bu sabah çok erken kalkmak zorundaydık çünkü otobüsümüz sabah 7'deydi.)
-Türkçede e, -a yönelme ekinin İngilizcede karşılığı to kelimesinin isimlerle kullanılmasıdır. To, Fiilden önce kullanıldığında fiile –mek, -mak ve -için anlamını verir. (Sinemaya gidiyorum.) You can give this book to your friend.
''Be able to'' yapısı Türkçeye çevrildiği zaman ''-ebilmek, -abilmek'' anlamlarına geldiğini görmekteyiz. Cümle içerisinde yeteneklerden veya yapabildiğimiz şeylerden bahsederken bu kalıp kullanılmaktadır.
Be used to + fiil + ing
Bu kalıpta, “be used to” kalıbına -ing eki almış fiil ekleniyor ve yapmaya alışkınım anlamına geliyor.
Can sözcüğü şimdiki zamandan bahseden bir kelimedir. Could sözcüğü ise farklı bir zamanı ifade ediyor. Could kelimesi geçmiş zamanı ifade etmek için kullanılan bir kelimedir. Can ve could sözcüklerinin farkı, zaman farkıdır.
Must yapısı ile kurulan cümleler herhangi birinin şahsi görüşünden kaynaklanan gereklilikleri belirtirken; have to ifadesi ise herhangi bir otorite tarafından belirlenmiş gerekliliklerden bahsetmek için kullanılır.
To + Be + Verb + ing kalıbı kullanılır. Ör: He seems to be working hard.
Past Continuous Tense, Türkçe'de geçmiş zamanın hikayesi olarak da ifade edilir ve "gidiyordum" "geliyordum" zamanlarının karşılığıdır. Yardımcı fiil olarak "was - were" kullanılır ve fiilin sonuna -ing takısı getirilir.
When bağlacını kullanarak cümle kurmak için takip edebileceğiniz iki formül vardır: “When + past simple cümlesi + past continuous cümlesi” ve “When + past tense cümlesi + past tense cümlesi” Örneğin: When we came home, the cat was missing. (Eve geldiğimizde kedi kayıptı.) When you went to Ankara, we missed you.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri