Denkleştirici adalet: Denkleştirici adalete göre, hukukî ilişkide taraf olanların eşit muamele görmesi gerekir. Örneğin, haksız fiil işleyene hak ettiği cezanın verilmesi denkleştirici adaletin bir gereğidir.2.
Hiçbir haklı sebebe dayanmadan başkasının mal varlığını kullanarak kendi mal varlığını arttıran kişilerin, bunu aynı oranda geri ödemesi denkleştirici adalet olarak ele alınır. Tabii bu durum maddi olmakla beraber aynı zamanda manevi açıdan da gerçekleşebilir.
Dağıtıcı adaletin amacı, kişi ile toplum ve devlet ara- sındaki ilişkileri düzenlemektir. Böylece eşitlik ilkesine bağımsız ve uygulama bakımından önemli bir yer verilmiştir. Bununla birlikte da- ğıtıcı adaletteki eşitlik mutlak değil göreli (rölatif) nitelik taşımakta. dır.
Denkleştirici adalet ilkesi gereğince güncelleme yapılırken, güncellemeye esas alınan somut veriler tek tek uygulanarak ödeme tarihinden ifanın imkânsız hale geldiği tarihe kadar paranın ulaştığı değer her bir dönem için hesaplanmalı, sonra bunların ortalaması alınmalıdır.
Adalet kavramı için klasik türler ayrımı Aristoteles'ten hareketle, dağıtıcı adalet, düzeltici (denkleştirici) adalet ve hakkaniyet biçiminde yapılır. Tarihsel gelişmeler bu ayırımın, sosyal adalet ve son olarak da prosedürel adaletin eklenmesi ile şekillenmesine yol açmıştır.
İlgili 17 soru bulundu
Aristoteles tarafından genel ve özel olmak üzere iki ayrı başlık altında değerlendirilen bu farklılığa ek olarak, yine Aristoteles tarafından yapılan bir diğer ayrım da denkleştirici/düzeltici adalet ve dağıtıcı adalet olmak üzere özel adalet içerisinde olmuştur.
John Rawls, "Bir Adalet Teorisi" adlı eserinde bir toplumsal sözleşme argümanını kullanarak adaletin, özelliklede dağıtıcı adaletin bir tür hakkaniyet (ürünlerin eşit dağıtımı) olduğunu gösterir.
Denkleştirici Adalet İlkesi ise, haklı bir sebebe dayanmadan başkasının mal varlığından istifade ederek, kendi mal varlığını artıran kişinin elde ettiği kazanımı geri verme zorunda olduğunu ve gerçek bir eski hale getirme yükümlülüğünü ifade eder.
Yargıtay kararları uyarınca; denkleştirici adalet ilkesine göre yapılacak hesaplamada, ödemenin dava tarihinde ulaştığı alım gücü hesaplanmalıdır.
Sebepsiz zenginleşmenin şartları
Borçlunun malvarlığında bir zenginleşme meydana gelmiş olmalıdır. Malvarlığında meydana gelen çoğalmaya zenginleşme adı verilir. Bu zenginleşme başka bir şahıs zararına meydana gelmiş olmalıdır. Zenginleşme ile zenginleştirici olay arasında illiyet bağı olmalıdır.
İlkel adalet, uygar adalet, denkleştirici adalet, dağıtıcı adalet, sosyal adalet, ilahi adalet gibideğişik türleri vardır.
Dağıtıcı adaletin amacı, kişi ile toplum ve devlet ara- sındaki ilişkileri düzenlemektir. Böylece eşitlik ilkesine bağımsız ve uygulama bakımından önemli bir yer verilmiştir. Bununla birlikte da- ğıtıcı adaletteki eşitlik mutlak değil göreli (rölatif) nitelik taşımakta. dır.
Prosedürel adalet karar vericiler tarafından bir görüşme veya tartışmanın sonucunda kullanılan kıstaslar, işlemler ve politikalara yönelik adalet algılamasını ifade eder. Prosedürel adalet alınan kararların sonuçlarının adil olması ile ilgilidir (Konovsky, 2000, 492).
Adaletin Türleri:
Eşitlik değişik görünümler altında yaşamda gerçeklik kazanır.Bu görünümlere göre adalet değişik isimlerle karşımıza çıkar: Dağıtıcı adalet,denkleştirici adalet,hakkaniyet ve sosyal adalet.
En yüksek erdem sayılan adalet, akıl ve vicdan unsurlarından oluşur. İlkel adalet, uygar adalet, denkleştirici adalet, dağıtıcı adalet, sosyal adalet, ilahi adalet gibi değişik türleri vardır. Birçok noktada eşitlik, ahlak, ölçülülük ve hakkaniyet kavramları ile kesişir.
Diğer bir ifadeyle maddi adalet, hukuk kurallarının içeriğinin adaletin gereklerine uygun olup olmadığıyla ilgilidir. Şekli adalet ise hukuk kurallarının kendileriyle değil, bu kuralların uygulanmasıyla ilgili adalettir.
1. Yasa Önünde Eşitlik (Aritmetik Eşitlik) Eşitlik, en önemli adalet ve hukuk ilkesi olmasına karşın tartışmalardan bağışık değildir. İnsanların hangi açılardan eşit olması veya hangi eşitsizliklerin giderilmesi gerektiği, siyaset ve hukuk felsefesinin sönmeyen tartışma alanlarında biridir.
Sebepsiz zenginleşme davası; borç ilişkisinden kaynaklı olarak zenginleyene karşı fakirleşen tarafından açılan bir davadır. Sebepsiz zenginleşme sebebiyle fakirleşen (davacı), zenginleşen (davalının) yerleşim yerindeki Asliye Hukuk Mahkemesi'nde davasını açabilecektir.
Sebepsiz zenginleşme davasını açabilmek için ihtar şartı yoktur. Sebepsiz zenginleşme davası alacak talebinin konu edildiği bir eda davasıdır. Şartları varsa belirsiz alacak davası olarak açılması mümkündür.
uygulamalarından doğan idarelerin taraf olduğu her türlü alacak ve bedel artırım davalarında taşınmazın değeri; uygulamanın tapuda tescil edildiği tarih değerlendirme tarihi olarak esas alınmak ve o tarihteki nitelikleri gözetilmek suretiyle tespit edilir.
Yatay adalet, aynı ödeme gücüne sahip kişilerin aynı vergi yükümlülüğüne tabi olmalarını gerektirmektedir. Dikey adalet ise, daha fazla ödeme gücüne sahip kişilerin, daha az ödeme gücüne sahip olanlardan daha çok vergi ödemeleri gerektiği şeklinde ifade edilmektedir(www.vergidosyasi.com).
Haksız fiil ve sebepsiz zenginleşmede taraflar arasında bir sözleşme ilişkisi olmadığından, doğrudan temerrüt faizinin uygulanması söz konusu olur. Haksız fiilde temerrüt için ihtarın gerekmediği yolunda açık bir yasa hükmü yoktur.
Liberteryenizm, özgürlüğün ve özgürlüğün bileşenlerinin siyaset içerisinde en önemli değer olduğuna inanan bir siyaset felsefesidir. Liberteryen felsefeye göre insanlar özgür olduğunda herkes için daha güvenli, daha iyi ve daha adil bir dünya yaratılabilir.
Bu anlamıyla nesnel (objektif) adalet anlayışı pozitif hukukun öncelediği adalet anlayışıdır. Tabii Hukuk Öğretisi, erdem anlamında kişisel özelliği işaretlediğinden, onun konusu kişisel anlamda, erdem anlamında sübjektif adalettir.
Yani Dworkin, hukukun kurallar ve ilkelerden oluştuğunu savunmaktadır. Dworkin, ilkelerin ortaya çıkarılması için hakimin yorum yetkisini kullanması gerektiğini ileri sürmektedir. Ona göre, hukuk, yorumdur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri