Yargıtay Ceza Dairesi, temyiz incelemesi sonucu hükmü bozarsa hüküm yine kesinleşmez. Temyiz incelemesi sonucu ilk derece mahkemesi veya istinaf mahkemesinin kararının Yargıtay tarafından bozulması halinde dosya yeniden istinaf mahkemesine veya ilk derece mahkemesine gönderilir.
Yargıtay'ın temyiz incelemesi sonunda kararı bozulan alt derece mahkemesi, bozma kararına uymak zorunda değildir. Bozma kararının aksine kararın doğru olduğu görüşünde ise, bozma kararına uymak yerine kendi kararında direnebilir. Direnme kararı veren mahkeme daha önce vermiş olduğu kararı değiştiremez.
Yargıtay temyiz incelemesi sürecinde, temyiz nedeni olarak gösterilen hukuka aykırılıkları tespit ederse hükmün bozulmasına karar verir. CMK madde 289'da sayılan kesin hukuka aykırılık hallerinin bulunması durumunda da Yargıtay tarafından hüküm bozulur.
İlk derece mahkemesi tarafından doğrudan temyiz kanun yolu açık bulunan hüküm- lerle ilgili olarak verilen bozma kararı üzerine ise dosya hükmü veren ilk derece mahkemesine gönderilir (CMK, md. 304/4).
Yargıtay temyiz olunan hükmün hukuka uygun olduğunu belirlediğinde temyiz isteminin esastan reddine karar verecektir. Yargıtay, temyiz edilen hükmün temyiz dilekçesi veya beyanında gösterilmiş olan hukuka aykırılıklar içerdiğini saptar ve bunlar hükme etki edecek nitelikte olursa bozma kararı verir.
İlgili 21 soru bulundu
Temyiz İncelemesi ve Hükmün Bozulması
Yargıtay Ceza Dairesi, temyiz incelemesi sonucu hükmü bozarsa hüküm yine kesinleşmez. Temyiz incelemesi sonucu ilk derece mahkemesi veya istinaf mahkemesinin kararının Yargıtay tarafından bozulması halinde dosya yeniden istinaf mahkemesine veya ilk derece mahkemesine gönderilir.
Yargıtay, aşağıda belirtilen sebeplerden dolayı gerekçe göstererek temyiz olunan kararı kısmen veya tamamen bozar: a) Hukukun veya sözleşmenin yanlış uygulanmış olması. b) Dava şartlarına aykırılık bulunması. c) İspat için dayanılan delillerin yasal gerekçe olmadan kabul edilmemesi.
Yargıtayın bozma kararı üzerine ilk derece mahkemesince bozmaya uygun olarak karar verildiği takdirde, bu karara karşı temyiz yoluna başvurulabilir. İlk derece mahkemesi veya bölge adliye mahkemesi kararında direnirse, bu kararın temyiz edilmesi durumunda inceleme, Yargıtay Hukuk Genel Kurulunca yapılır.
Yargıtay tarafından bozulan bir hükmün bozma kararının kapsamı dışında kalmış olan kısımları kesinleşir. Bozma kararına uymuş olan mahkeme kesinleşen bu kısımlar hakkında yeniden inceleme yaparak karar veremez.
Yargıtay'ın bozma kararına karşı davanın tüm tarafları kararın düzeltilmesi talebini ileri sürebilir. Müdahil veya sanık bozmanın niteliğine göre Yargıtay kararına karşı itirazda bulunma hakkına sahiptir. Yargıtay bozma kararına itiraz, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığına başvurularak kullanılır.
İstinaf mahkemesi, hukuk veya ceza davasını yeniden ele alarak yeni bir karar verir. Temyiz incelemesi ile Yargıtay, istinaf mahkemesi kararını sadece hukuki yönden değerlendirerek onama veya bozma kararı verir.
a) Hukukun veya taraflar arasındaki sözleşmenin yanlış uygulanmış olması. b) Dava şartlarına aykırılık bulunması. c) Taraflardan birinin davasını ispat için dayandığı delillerin kanuni bir sebep olmaksızın kabul edilmemesi. ç) Karara etki eden yargılama hatası veya eksiklikleri bulunması.
Temyiz Başvurusu Ne Kadar Sürede Sonuçlanır? Temyiz başvurusunun sonuçlanma hızı davanın konusu, mahkemenin dosya sayısı ve iş yüküne göre değişebilmektedir. Ortalama 2 yıl sürebilmektedir.
Temyiz İncelemesi ve Hükmün Bozulması
Yargıtay Ceza Dairesi, temyiz incelemesi sonucu hükmü bozması ise kararın kesin olduğunu göstermez. Yapılan incelmeler sonucu ilk derece mahkemesi veya istinaf mahkemesinin kararını bozan Yargıtay, dosya halinde tekrardan kararın bozulduğunu ilk mahkemeye gönderir.
Bölge adliye mahkemesi, ilk derece mahkemesinin kararına karşı yapılan istinaf (itiraz) başvurusunu reddetmiş (eş söyleyişle kararı onaylamış) ise bölge adliye mahkemesinin kararı, Yargıtay'ın bozma kararı ile kaldırılır ve dava dosyası ilk derece mahkemesine gönderilir.
Yargıtay, temyiz edilen hükmü, hükmü etkileyecek nitelikteki hukuka aykırılıklar nedeniyle bozar. Yargıtay' dan verilen bozma kararı üzerine davaya yeniden bakacak olan mahkeme, ilgililere bozmaya karşı diyeceklerini sorar. Yargıtay' dan verilen bozma kararına mahkemenin direnme hakkı vardır.
Burada özellik gösteren ve dikkat edilmesi gereken husus, ilk derece mahkemesinin Yargıtayın bozma kararına uymasından sonra vereceği yeni karara karşı, artık istinaf yoluna değil, doğrudan temyiz yoluna başvurulması gerektiğidir.
Hakim, karar verdikten sonra bu kararını tarafların talebi olsa dahi değiştiremez. Ancak, istisnai hallerde hüküm açık değil, hüküm fıkraları birbirine aykırı ise yada uygulanmasında tereddütler oluşturacak nitelikte ise bu halde belli koşullarda hüküm tavzih edilebilir.
CMK Madde 307 Gerekçesi
Bozma ilâmına bağlı dava dosyası Yargıtayca 335 inci maddenin ikinci veya üçüncü fıkrası uyarınca kendisine gönderilen mahkeme ilk iş olarak duruşma gününü belirleyecek ve taraflara çağrı yapacaktır.
Yargıtay ceza dairelerinden birinin kararına karşı Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı, re'sen (kendiliğinden) veya istem üzerine ilamın kendisine verildiği tarihten itibaren 30 gün içerisinde Ceza Genel Kuruluna itiraz edebilecektir.
Yargıtay Cumhuriyet savcısı dosyayı inceledikten sonra tebliğname ile birlikte ilgili Yargıtay ceza dairesine teslim edilir. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığından ilgili ceza dairesine gelen dosya kayıt edilir ve daire esas numarası alır. Dosyanın takibi bu numara üzerinden yapılır.
HMK Madde 373 Gerekçesi
Burada özellik gösteren ve dikkat edilmesi gereken husus, ilk derece mahkemesinin Yargıtayın bozma kararına uymasından sonra vereceği yeni karara karşı, artık istinaf yoluna değil, doğrudan temyiz yoluna başvurulması gerektiğidir.
Şimdi 5 yıl ve altı ceza verilen kişiler temyiz yerine cezaevine gidiyor. 5 yılın üstünde ceza verilen arkadaşlarımız Yargıtay'da temyize gidebiliyor.
Temyize Gitmek Ne Demek? İstinaf mahkemesinin verdiği karara karşılık olarak hükümlerin tekrardan incelenmesi için gerçekleştirilen kanun yoluna temyiz denir. Bir nevi olayın üst mahkemeye taşınması şeklinde ifade edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri