Genelde kural olarak porsiyonluk olan ekmekler 15 dakika ile 20 dakika arasında pişmektedir.
Fırını önceden 150° (fanlı 140°) dereceye getirin. Ekmek pişirme kalıbını kapatın ve fırına verin. Ekmeği fırında (altta) yaklaşık 45 dk. kadar üzeri altınımsı kahverengi olana kadar pişirin.
Mayalanan hamuru tezgahta birkaç dakika elimizle açıp ekmek şeklini verelim ve tencereye un serpip hamuru koyalım. Tencerede yarım saat kadar daha bekletip tekrar mayalandıralım. 200 derece ısıda tencerenin kapağını kapatıp 20 dakika kapağı açıp 200 derece ısıda yaklaşık 30 dakika iyice kızarana kadar pişirelim.
1 Adet kapaklı küçük boy tencere (içinin Teflon veya Porselen olması işimizi kolaylaştırır)
Ekmeğin üzerine keskin bir bıçakla istenen şekli verin ve tencerenin ağzını kaptın. Fırın ısısını 230 'C ye indirin ve 20 dk. kapalı şekilde pişirin. 20 dakika sonra üzerini açıp 25 dakikada böyle pişirin.
İlgili 44 soru bulundu
Isınan tencereye ekmeğimizi koyup keskin bir bıçak yada mutfak makası ile üzerine çizik atın. Kapağı kapalı 30 pişirin. 30 dakika sonra tencerenin kapağını açıp fırını 190 derece yapıp 15 dakika üzeri kızarana kadar pişirin, fırını kapatıp kapağını açıp 10 dakika fırının içinde tutun.
Öncesinde ısıtılan fırın içerisine ekmek hamurunu aktarılır ve de yaklaşık olarak 180 derecede pişirilir.
Sebep 1 Fırın sıcaklığı yetersiz geliyor olabilir. Eğer kabuk kararmış ama iç kısım çiğ kalmışsa fırın çok sıcak olmalı. Sebep 4- Hamurun su oranı, unun kaldırabileceğinden fazla olduğunda yani çok cıvık olduğunda iç kısım hamur kalacaktır.
Ekmek hamurunuzun içerisinde ılık süt, ılık su kullanmak ekmeğinizin yumuşacık olmasına etki eden malzemelerin başında geliyor. Soda ilave etmek yine hamurun kocaman kabarıp yumuşacık olmasını sağlayan unsurlardan biri.
Pişirdikten sonra ekmeği hemen kesmeyin!
Hemen keserseniz içi hamur, hafif ıslak bir ekmekle karşılaşabilirsiniz. Tüm aşamalarda gösterdiğiniz sabrı piştikten sonra da gösterin. Ekmeğinizi oda sıcaklığında 30 dakika kadar mutlaka dinlendirin.
Büyük bir tencerenin içine su koyun. Ekmeği ise küçük bir tencereye koyup, üzerine bir bez örtüp kapağını kapatalım. 20 dakika tencerenin kapağı kapalı, 15 dakika üzeri kızarana kadar pişirilir.
Rüyada ekmek pişirmek, iş hayatında uzun süredir yaşanan maddi sıkıntıların sona ereceğine delalet eder. Rüyada mayalı ekmek pişirmek rüya sahibinin engelleri kolayca aşacağı, bereketli bir döneme gireceği, elinin bollaşacağı, hayallerinin yakın zamanda gerçekleşeceği ve keyfinin yerine geleceği anlamına gelir.
1 kg un ile yapılan malzemelerde 250 gramlık ortalama olarak 5 veya 6 ekmek üretilmektedir. Yapılacak ufak bir matematiksel hesap ile bir ekmeğin için 160-180 gram un bulunduğu söylenebilir.
Ekmek yapışan bir yapıya sahipse ortamda rutubetin fazla olması, aşırı enzim aktivitesi, hamurun çok soğuk olması, yetersiz fermantasyon süresi, pişirme süresinin yetersiz olması gibi nedenlere odaklanmalısınız.
Çok fazla maya kullanılması, hamurun hızlı bir şekilde yükselmesine neden olur; bu da ufalanan bir ekmek veya güçlü bir maya aroması üretebilir. Kaseyi temiz bir mutfak havlusuyla örtün ve sıcak bir yere koyun. Hava sıcaksa hamur çok çabuk yükselir ve kuru, ufalanan bir somun oluşturur.
Hamuru az veya fazla yoğurmak bir sıkıntıdır. Az yoğurmak, glüteni şişirmek için gereken esnekliğe geliştirmez. Aşırı yoğurma, glüten proteininin sıkılaşmasına neden olur ve maya gazları onları şişirmek için yeterli güce sahip değildir. Suyun sertliği veya yumuşaklığı ekmeğinizin kabarıklığına etki eder.
Mayalanma çok hızlı gerçekleşiyorsa veya maya sıcaklığı çok yüksekse çökme sorunu ile karşılaşabilirsiniz. Maya oda sıcaklığında kullanılmalıdır. Tarifte belirtilen miktardan fazla koyulan su, hamuru gereğinden fazla yumuşatır ve ıslatır.
Mayaların Çalışma Prensibi
Mayalar, şekeri bünyelerinde sindirirler. Tıpkı diğer canlılarda olduğu gibi besini sindirip enerjiye dönüştürdükten sonra atık madde ortaya çıkar. Bunlar etil alkol ve karbondioksit gazıdır. Açığa çıkan karbondioksit gazı hamur içerisinde hapsolur ve hamurun kabarmasını sağlar.
Fazla miktarda maya kullanımı mayalanma hızını arttırmakta, ama buna karşılık hoş olmayan keskin bir maya tadının oluşmasına neden olmaktadır. Bir tarifi çoğaltıp azaltırken maya miktarı un miktarıyla aynı oranda arttırılıp azaltılmaz.
Kesildiği zaman iç kısmı süngerimsi yapıda, gözenekler mümkün olduğunca homojen olur, hamurumsu, yapışkan ve kabuk-iç ayrımı olmaz, yabancı madde ve karışmamış halde un, tuz, katkı maddeleri ile bunların topakları bulunmaz. Ekmek içi homojen, kendine has renk, tat ve kokuda olur, yabancı tat ve koku hissedilmez.
Yağ ve kullanımı:
Hamurunuzun daha yumuşacık ve gevrek olmasını istiyorsanız, katı ya da sıvı yağ ilavesi ile bunu başarabilirsiniz.
Genelde kural olarak porsiyonluk olan ekmekler 15 dakika ile 20 dakika arasında pişmektedir. Somun ekmekler ise 30 dakika ile 35 dakika arasında pişerken kalıba yerleştirilen ekmekler 40 dakika ile 50 dakika arasında pişmektedir. Evde ekmek yapımı için gerekli malzemeler nelerdir?
Peki neden buz kullanılır? Çünkü hamurun karıştırma sürecinde, karıştırma aracından kaynaklı bir sürtünme söz konusudur. Oysaki hamurun soğuk tutulması gerekir. Hamur soğuk tutulduğunda maya kademeli olarak mayalanır.
Ekmek Yaparken Üzerine Ne Sürülür? Ekmeğinizi pişirmeden önce dinlenen hamur üzerine biraz su serpebilirsiniz. Üzerine çırpılmış yumurta sarısı, yoğurt veya süt sürebilirsiniz. Eğer ekmeğinizin parlak bir kabuğu olmasını istiyorsanız, ekmeğinizi fırından çıkardıktan sonra biraz soğuk su ile fırçalayın.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri