Havucu doğradıktan sonra: 7-9 dakika haşlayarak. 10-13 dakika buharda pişirerek.
Bezelyeler için 6-8 dakika, havuç için 8-10 dakika, pancar için de 10 dakika pişirmek gerekiyor. En sevdiğim ama pişirmekten en çok kaçtığım sebze "enginar" ise 8 dakikada pişiyor.
Buhar dağıldıktan, yani yaklaşık 10 dakika sonra düdüğü yeniden dik konuma getirin, düdükten havanın tamamen çıkmasını bekleyin. Düdük dik konuma getirildiğinde hızlı ve ani bir buhar çıkışı olacaktır.
Düdüklü tencerede yemekleri asla susuz pişirmeyin
Çünkü düdüklü tencerede kapağını açıp yemeği kontrol etme şansınız yok. Suyu fazla olan yemeği kurtarabilirsiniz ancak suyunu az koyarsanız dibinin tutma olasılığının yüksek olduğunu da aklınızdan çıkarmayın. Ayrıca susuz yemekler tencerenin çatlamasına da yol açabilir.
Suyu düdüklü tencereye alıp kaynamaya bırakalım. O kaynarken buğdayımızı gözden geçirip iyice yıkayalım. Kaynayan suya buğdaylarımızı atıp ateşten alıp düdüklünün kapağını kapatalım. Aynı yoğurt mayalar gibi tenceremizi sıkıca saralım. 4 veya 5 saat bu şekilde bekleyelim sonra açıp istediğiniz gibi kullanabilirsiniz.
İlgili 30 soru bulundu
Etler suyunu çektikten sonra soğan ve sarımsağı ekleyin. Son olarak baharat, tuz ve suyunu da ekleyip düdüklünün kapağını kapatın. 20 dakika orta ateşte, 30 dakika da kısık ateşte pişirin. Yumuşacık etleriniz hazır.
“Düdüklüye sıcak su konur mu?” sorusunun cevabı da evet olmaktadır.
Zeytinyağını da gezdirin ve 3 dakika kadar bu şekilde kavurun. Ardından kaynar suyu ekleyin. Karıştırın ve tencerenin kapağını kapatıp kısık ateşte pişmeye bırakın. Etler iyice yumuşayana dek yaklaşık 30 dakika bu şekilde pişirin.
Aşurelik ya da keşkeklik olarak da bilinen buğdayı bir gece önce ıslattıktan sonra aşureyi pişirirken iyice haşlamalısınız. Buğdayın yeterince haşlandığını suyunun renginden anlayabilirsiniz. Suyu sararmışsa, buğday kıvamını bulmuş demektir.
Aşurelik buğday 45 dakika haşlanacak. Süre bitiminde tencere, ocak üzerinden uygun bir yere alınacak. Üzeri kalın bir örtü örtülecek, buğdayın helme dökmesi için en az 3 saat bekletilecek.
Yarma ıslatmadan pişer mi? WebAşurelik buğday haşlanmadan önce su içinde bekletilirse, aşure yapımında daha iyi sonuç verir. WebAşurelik buğday Islatmadan haşlanır mı? Çünkü; yarma çok çabuk pişer ve bir gece boyu su içinde ıslatmaya gerek kalmaz..
DÜDÜKLÜ TENCERENİN PATLAMASINI ÖNLEMEK İÇİN
Arızalı contalara, hasarlı valflere, uygun olmayan contalara ve mandallara dikkat edin. Kılavuzunu takip edin ve düdüklü tencereyi açmadan önce buharın dışarı çıkmasına ve tamamen sönmesine izin verin. Düdüklü tencerenin suyu bitmemeli ve kuru olmamalıdır.
Eğer patatesi kabukları ile haşlamak istersen haşlama süresi yaklaşık 40 dakikadır. Düdüklü tencerede patateslerini haşlayacaksan bu sefer yaklaşık 10 dakika pişirmen yeterli.
Düdüklü tencere çok fazla doldurulursa ve maksimum çizgi aşılırsa içerisindeki basınç patlamaya neden olur. Düdüklü tencerenin kapağını hemen açmaya kalkarsanız, hava boşalmadığı için patlamaya yol açabilir. Bu yüzden en az 1 dakika beklemenizi öneriyoruz.
Buhar çıkışı borusunun buhar çıkış sesinin duyulmasının ardından ocağın altının kısılması gerekmektedir. Ardından 10 dakika beklenmeli ve pişme süresi bittiğinde ocağın altı kapatılmalıdır. Yine 10 dakika daha beklenmesi gerekmektedir.
İstediğiniz sürede pişen yemeğinizi düdüklü tencereden almak için ocağın altını kapatın. Kapağı açmak için sakın acele etmeyin; çünkü tencere içinde hala hava var ve fokur fokur yemek kaynamakta. Ortalama 20 dakika kadar bekledikten sonra düdüğü yavaş yavaş kaldırın.
Suyun kaynama derecesine ulaştığında buharlaşma başlar ve oluşan buhar kendine yer açabilmek için tencere içerisindeki havayı dışa doğru iter. Sonrasında uyarı niteliğinde düdük ötmeye başlar.
Havucu doğradıktan sonra: 7-9 dakika haşlayarak. 10-13 dakika buharda pişirerek. 40-45 dakika kadar 180 derecede fırınlayarak lezzete ve vitamine doyabilirsiniz.
Havuçlar julyen doğrandıktan sonra kızgın yağda 3-4 dakika kızartılıyor. Ama bu aşamada dikkat edilmesi gereken bir püf nokta var! Havuçları önce kaynar suda daha sonra soğuk suda kısa bir süre tutup, şoklayarak hem rengini hem de besin değerini korumuş olursunuz.
Sarımsaklar rendelenir. Üzerine tuz, baharatlar ve yağ eklenerek karıştırılır. Suyu süzülüp, kurulanmış havuç ve patatesler bu sosla karıştırılarak yağlı kağıt üzerine dökülür. Yaklaşık 35-40 dk, patatesler pişip kızarana kadar fırınlanır.
Aşurenin özü doğru pişirilmiş buğdaydır.
Aşurenin temel malzemesi buğdaydır. Lezzetli bir aşure için buğdayı doğru pişirmek ve özünün çıktığından emin olmak gerekiyor. Buğdayınızın suyu sarardıysa, kıvamını bulmuş demektir. Buğdayınıza pişerken tuz katarak kıvam almasını kolaylaştırabilirsiniz.
Büyük bir tencere aşureyi pişirme süresi 2 saat civarındadır. Bu süre içine eklediğiniz malzemelere göre değişkenlik gösterebilir.
Aşure tatlısı, bildiğiniz üzere yarma buğday kullanılarak yapılıyor. Aşure tarifi için aşurelik buğday olarak da adlandırabileceğimiz yarma buğdaydan yalnızca 2 su bardağı kadar kullanmanız yeterli olacaktır.
Etli yemeklerinizin daha çabuk pişmesini sağlayacak püf nokta tencerenin içine biraz sirke katmaktır. Böylece yemeğiniz hem daha çabuk pişecek hem de daha lezzetli olacaktır. Ayrıca etlerinizin ve et yemekleriniz pişerken tencereye bir parça ekmek atmanız da etin daha hızlı pişmesini sağlayacaktır.
Etler pişerken birkaç damla sirke damlatmak, etin daha da yumuşak olması sağlar. Tuzu et piştikten sonra ilave edin, tuz etin sertleşmesine neden olur. Eti yavaş yavaş pişirmek en sağlıklı yöntemdir. Et pişirirken içi ile dışının aynı oranda pişirilmesi önemlidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri