Severek tüketilen kuru fasulye, düdüklü tencerede 10 ile 15 dakika arasında pişirilir. Tencerede pişirim süresi ise, yaklaşık 40 dakikadır.
3) Pişirme Tekniği Mühim
Eğer düdüklü tencerede pişirecekseniz kuru fasulye düdüklüde kaç dakikada pişer diye dakika hesapları yapabilirsiniz. Bu durumda ortalama 30 dakika pişirmeniz yeterli olacaktır. Tencerede pişireceğiniz durumda ise kısık ateşte yaklaşık 1 saat boyunca pişirmelisiniz.
Kısık ateşte karıştırarak ve sütün taşmamasına özen göstererek pişirmeye başlayın. Kuru fasulyeler cinsine bağlı olarak ortalama 40 dakika - 1 saat içerisinde yumuşamaya başlayacaktır.
Fasulyeyi bir gece önceden mutlaka ıslatmayı unutmuyorlar ve tuzun tamamen içine işlediğinden emin oluyorlar. Fasulyeler düdüklü tencerede değil büyük tencerelerde mutlaka içme suyuyla haşlanıyor. Suyun üzerinde oluşan köpükleri dikkatlice alıyorlar ve fasulyelerin hafif yumuşayana kadar pişmesine dikkat ediyorlar.
Kuru fasulye bir gece önce suda bekletilir ise düdüklü tencerede yaklaşık 10 dakika içerisinde pişebilir. Fakat bir gece önce suda bekletilmeyen kuru fasulye düdüklü tencerede pişme süresi 40 dakikayı bulabilir.
İlgili 40 soru bulundu
Fasulyelerin üzerlerini geçecek kadar sıcak su döküp, karıştırın. Et suyu da koyabilirsiniz. Tencerenin kapağını kapatıp, kaynamaya bırakın. Tencerede etli kuru fasulye kaynadıktan sonra ocağın altını kısıp, 25-30 dakika kadar pişirin.
Kuru fasulye yapmanın ilk püf noktası 1 gece önceden suda bekleyip, yumuşamasını sağlamaktır. Bu esnada suyuna biraz karbonat da atabilirsiniz. Kuru fasulyenin şişkinlik ve gaz yapmaması için, pişirmeden önce bu suyu değiştirmeniz ve yine pişirme esnasında suyuna biraz kimyon katmanız önemlidir.
Normalda fasulye suyla ıslatılır. Bu tarifte ise 2 bardak suya 2 su bardağı süt koyacaksınız ve fasulyeyi bu sütte yatıracaksınız. Bir gece bekleyecek olan fasulyeleriniz sütün içinde şişecek ve pişirmeye hazır hale gelecek. Süt fasulyenizin dağılmasını ve kabuklanmasını önleyeceği gibi lezzetini de tavana çıkaracak.
Kullanacağınız kuru fasulyeleri önceden ıslatmadıysanız normal tencerede pişmesi orta ateşte 1 saati bulabilir. Bu süre fasulyenin cinsine göre değişecektir. Vaktiniz kısıtlıysa önceden ıslatılmayan kuru fasulyeyi yaklaşık 20 dakika düdüklü tencerede de pişirebilirsiniz.
Bir gün önceden kuru fasulyeyi ıslattıysanız kuru fasulyenin düdüklü tencerede pişme süresi için 25-30 dakika yeterli olacaktır. Kuru fasulye önceden ıslanmadı ise bu pişme süresi 1 saati bulabilir.
Fasulye soğuk su ile ıslatılır dedik ama pişerken yemeğe sıcak su eklenerek pişirilmeli.. pişecek yemeğe hem ilk anda hemde pişerken soğuk su eklenmemelidir..
Kuru fasulyenizi yapmak için bir gece önceden suda bekletmeniz yumuşamasına ve daha hızlı pişmesine yardım edecektir. Normal tencerede ıslanmamış kuru fasulyeler çok zor pişer. Bu yüzden kuru fasulyenizi bir gece önceden akşam 9-10 gibi ıslatırsanız, ertesi gün yemek yapacağınız saate kadar ıslanacaktır.
ıslatmadan yıkanan fasulyeleri 20 dakika haşlayın üzerine bir bardak soğuk suyu döküp ocağı kapatın 15-20 dakika dinlensin.Ondan sonra pişirme işlemini yapın böyle daha pratik ve çabuk pişiyor.
Kurubaklagiller öncesinde haşlanarak pişirilme yapılacaksa haşlama suları dökülmemelidir. Haşlama suyunda suda eriyen vitaminler oldukça fazladır. Düdüklü tencereler kurubaklagiller için en iyi pişirme yöntemidir. Ağzı kapalı 45- 60 dakika pişirme yeterlidir.
Kuru fasulyenizi yapmak için bir gece önceden suda bekletmeniz yumuşamasına ve daha hızlı pişmesine yardım edecektir. Normal tencerede ıslanmamış kuru fasulyeler çok zor pişer. Bu yüzden kuru fasulyenizi bir gece önceden akşam 9-10 gibi ıslatırsanız, ertesi gün yemek yapacağınız saate kadar ıslanacaktır.
En önemli noktalardan biri, fasulyeyi pişirmeden önce haşlama suyuna ekleyeceğiniz 1 çay kaşığı kimyon, fasulye tükettikten sonra hissedeceğiniz gaz problemini büyük oranda ortadan kaldırır. Aynı şekilde kekik de fasulye pişerken ortaya çıkan gaz yapıcı moleküllerin parçalanmasını sağlayabilir.
Fasulyeler akşamdan ılık suda bekletilir, Bekleme suyu süzülüp haşlanacak tencereye alınır, üzerini geçecek kadar su ve 1 çay kaşığı karbonat eklenerek kısık ateşte haşlanıp süzdürülür.
ISLAMAYI UNUTTUĞUNUZ FASULYEYİ KURTARACAK YÖNTEM
Kaynattıktan sonra 1 bardak soğuk su veya buz ilave edelim. Ocağınızı kapatın ve 1 saat bekleyin. Suyunu süzerek yemeğinizi pişirmeye başlayabilirsiniz.
Bu durumun önüne geçmek için ustalar, yemeği hazırlarken birkaç damla limon sıkarlar. Kuru fasulyeye sıkılan limon, fasulyenin dağılmasını önleyen bir püf noktasıdır.
Fasulyelerin yumuşaması ve daha çabuk pişirilmesi için, mutlaka bir gece önceden ıslatın. Islatma işlemini su ile ya da süt ile yapabilirsiniz. Ardından dökerek pişirme işlemine devam edebilirsiniz. Islatma esnasında suyun içerisine bir kaşık tuz ekleyin.
FASULYENİN GAZ YAPMASI NASIL ÖNLENİR? * Kuru fasulye yemeğini pişirirken tencereye bir tutam karbonat veya kimyon ekleyin. Böylelikle yemeğin gazını önceden almış olacaksınız. * Aynı şekilde ve miktarda koyacağınız kekik de benzer bir etki yaparak gaz yapma sorununu çözecektir.
Kuru fasulyenin pişme esnasında oluşan suyunda oluşan köpükleri hemen ve sürekli almaktır. Dağılmadan kuru fasulye pişirmek için, suyu kaynamaya başladığında, suyun içine biraz limon sıkabilirsiniz. Limon, fasulyenin pişerken dağılmaması ve kabuğunun çıkmamasını sağlar.
Öncelikle fasulyeyi ayıklayıp yıkayın. Bir tencerenin içerisine kaynar su alın ve 25, 30 dakika kaynatın. Ocağı kapatın ve fasulyenin üzerine 1 su bardağı su döküp kapağını kapatın. 1 saat yada ne kadar zamanınız var ise o kadar bekletin. 1 saat sonra fasulyeyi süzün.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri