Tencereye 2 yemek kaşığı karbonatı ve biraz sirkeyi dökün. Sünger ile suyu açıp güzelce ovun. Yanık lekeleri ovdukça çıkacaktır. En son temiz su ile durulayın.
Tencerenin dışındaki yanıkları temizlemek için de yine deterjan dolu sıcak bir kap içerisine tencerenin oturtulması gerekir. Uzun süre boyunca bu şekilde kaynar su ve deterjan içerisinde kalan yanıklar zamanla yumuşar. Yumuşayan yanık izleri de bir tel ya da sünger yardımı ile temizlenebilir.
Bir çay kaşığı sirkeyi, bir tatlı kaşığı karbonatla karıştırın. Bu karışımı çelik tencereye ekleyin. Üzerine az miktarda su ilave ederek kısık ateşte kaynatın. Ardından tenceredeki suyu dökün ve bol suyla tencerenizi durulayın.
Tencerenize yanık kısmın üzerini geçecek kadar su koyun ve içerisine bir miktar bulaşık makinesi deterjanı ekleyin. Bu şekilde tenceredeki suyu kaynatın ve bir gece bekletin. Bir gece sonunda bir tahta kaşık yardımıyla yanık kısımların kolayca temizlendiğini göreceksiniz.
İlgili 44 soru bulundu
Limon ve Tuz
Bu yöntemi uygulamak için öncelikle yanmış tencere ya da tavaya 1 yemek kaşığı tuz ve 2 yemek kaşığı limon suyu ekleyin ve bu şekilde yarım saat bekletin. Bu süre sonunda tencerenizi çok zarar vermeyen bir sünger yardımı ile fazla bastırmadan ve ovarak temizleyin.
SİRKE VE KARBONAT KARIŞIMI
Bir çay kaşığı kadar sirkeyi bir tatlı kaşığı kadar da karbonatla iyice karıştırın. Bu karışımı çelik tencere ya da çaydanlıkta bir miktar su ekleyerek kaynatın. Bol su işe duruladığınızda nasıl bu kadar parladığına inanamayacaksınız.
Çaydanlığın dışını temizlemek için, 1 çay kaşığı tuz ve 1 bardak sirkeyi karıştırın. Tuz tamamen eridiğinde çaydanlığın dışını bu karışımla silin. Çaydanlığın içini parlatmak için, bir yemek kaşığı limon tuzu ve su ekleyin. Bu karışımı 15 dakika kaynatın.
Paslanmaz çelik kararmaya ve su izlerine eğilimlidir. Bu nedenle parlaklığını geri kazanmak için çelik eşyalarınızı düzenli olarak cilalayın. Paslanmaz çeliğin yüzeyini su, sirke veya zeytinyağı gibi toksik olmayan temizleyiciler veya özel bir çelik temizleyici kullanarak parlatabilirsiniz.
Tencerenin dibine 1 yemek kaşığı kristal tuz, 2 yemek kaşığı limon suyu ekleyin. Bu karışımı tencerede yarım saat bekletin. Yarım saatin sonunda temiz bir süngerle çok bastırmadan tencereyi temizleyin. Ovalama işlemi yanık lekelerinin çıkmasını kolaylaştıracaktır.
Eğer granit tava dışı nasıl temizlenir diyecek olursanız, bulaşık süngerine karbonat döküp dışını silebilirsiniz. Kullanacağınız deterjanlar ise aşındırıcı olma özelliğinden uzak kalmalıdır. Bulaşık yıkama deterjanı işinizi görecektir.
Çelik Tencere Lekelerine Çözüm
Bu noktada lekeleri giderebilmek için limon tuzu, beyaz sirke, karbonat gibi doğal içerikli materyallerden yararlanabilirsiniz. Bu tarz doğal içerikli materyaller ve mineraller tencerelerdeki lekeleri çözebilmektedirler.
Tencerenizin içerisinde 1 tatlı kaşığı bulaşık deterjanı ve 3 yemek kaşığı karbonat ekleyip yarısına kadar ılık suyla doldurun. Ocağa koyduğunuz tenceredeki karışımı kaynatın. Ardından 8 dakika daha kaynamasına izin verin. Plastik spatula yardımı ile dibinde kalan kararmış kısımlarını kazıyın.
Tencere oda sıcaklığına geldiğinde içine tabanını kaplayacak kadar, yaklaşık 1-2 çay bardağı karbonat koyun. (Bu miktarı tencerenizin büyüklüğüne göre artırıp azaltabilirsiniz.) Ardından üzerine 3-4 su bardağı oda sıcaklığında su ekleyin ve tencereyi yeniden ocağın üzerine alarak kaynamaya bırakın.
Tavada oluşan yanık ve yağ lekelerini temizlemek için diğer bir öneri de; granit tava veya tencerenize, su ve bir miktar sirke ekleyip 2-3 dakika kadar kaynatın. Daha sonra bir sünger yardımıyla temizlediğinizde lekelerin ve izlerin kaybolduğunu görebilirsiniz.
Metalden kir gidermede oldukça etkili olabilecek bir ev bazlı çözüm, sirke ile karıştırılmış karbonattır. Okuldaki bilim deneylerinden, bu iki bileşeni birbiriyle karıştırmanın minyatür volkanlar üzerinde harikalar yaratan bir köpüren macun meydana getirdiğini hepimiz biliyoruz.
Paslanmaz çelik, krom, nikel alaşımı metal yüzeylerin bakımı ve parlatma maddesidir. Metal yüzeyleri çizmeden bakımını yaparak parlatır. Yüzeyde oluşturduğu film tabakası ile metallerde parlaklık sağlayan ve tekrar kirlenmesini önleyen bir film tabakası oluşturur.
KULLANIM ŞEKLİ tatbik edilecek yüzeyleri kir,toz yağdan arındırınız ,parlatılacak bölgeye bir miktar sıkınız . bir kumaşla ovarak yüzeye yediriniz . enson temiz bir bezle parlatınız istenilen parlaklığa göre birkaç kez uygulaya bilirsiniz .
Yanıp, kararan çaydanlığın dışını temizlemek
Bir bardak sirkenin içine 1 çay kaşığı tuz atıp tamamen eritin. Daha sonra çaydanlığın dışını bu sirke-tuz karışımını kullanarak güzelce silin. Bu işlem çaydanlığınızın temizlenmesini ve pırıl pırıl olmasını sağlayacaktır.
Bir kaba sirkeyi boşaltın ve bir miktar da tuz ekleyin. Tuz sirke içinde çözününceye kadar karıştırın. Daha sonra bir bez yardımı ile çaydanlığınızı temizleyin. Sirkeli tuz ile temizleme işleminiz bittikten sonra su ile durulayın ve kurulayın.
Sirke ile çaydanlıklarınızı parlatmak için çaydanlığınızın içerisine katacağınız bir miktar sirkeyi yaklaşık 15 dakika kadar kaynatın. Daha sonra çaydanlığı iyice durulayın. Bu işlem sonrasında çaydanlığın lekelerden kurtularak ışıl ışıl parladığını fark edeceksiniz. Limon Tuzu Temizliğin Harika Bir Alternatifi Olacak!
Karbonat. Karbonat belki de hem bulunması hem de herhangi bir yüzeyden pas çıkarmada kullanılması en kolay malzemedir. Tek yapmanız gereken paslı alana bol miktarda karbonat serpmek ve sonrasında birkaç saat beklemek. Birkaç saat geçtikten sonra sodayı ovalayarak çıkarın.
Bir miktar tuz ve ılık su ile tavanızı çok fazla bastırmadan ovarsan, paslanmış bölümlerin birkaç dakika içinde üzerindeki pası attığını gözlemleyebilirsin. Ancak böyle bir durumda tavayı paslarından arındırdıktan sonra mutlaka yağlama yapmalısın.
-Çeliklerinizi zeytinyağı ile temizlemek için yapmanız gerekenler çok basit. Elinize yumuşak bir bez alıp üzerine bir miktar zeytinyağı dökün. -Daha sonra çeliklerinizi bu bez yardımı ile temizleyin. Paslanmaz çeliklerinizin üzerinden su lekelerinin hatta çizik izlerinin bile yok olduğunu göreceksiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri