Kalabalık olmayan yer şeklinde anlamı bulunan tenha kelimesi, Türk Dil Kurumu'na göre, 'ıssız' kelimesi üzerinden eş anlamlı olarak karşılık bulunmaktadır. Aynı zamanda kuytu eş anlamlısı da yine yerine göre aynı ifadesi üzerinden değerlendirilir.
Issız kelimesinin eş anlamlıları, tenha, kuytu, yaban, tek, vahşi ve yalnız kelimeleri olarak öne çıkıyor. Ayrıca ıssız kelimesinin birden fazla eş anlamlısı olduğu için kullanım alanı da son derece geniştir. Issızın eş anlamlısı olan sözcükler tenha, kuytu, yaban, vahşi, yalnız kelimeleridir.
Tenha Zıt Anlamlısı
- Issız. - Kalabalık olmayan. - Yalnız, tek. Tenha kelimesinin anlamı olarak belirtilen ıssız kelimesi aynı zamanda eş anlamlı kelimesidir.
Arapça kökenli bir kelime olan kalabalık sözcüğü, dilimizde çok fazla kullanılmaktadır. Bu denli fazla kullanılan kalabalık kelimesinin zıt anlamlısı da TDK sözlüğüne göre 'tenha'dır.
Tenha sözcüğünün zıt anlamlısı olarak kalabalık kelimesi kullanılabilir.
İlgili 19 soru bulundu
karşılıksız, parasız, emeksiz, caba.
Anlamları birbirinin tam tersi olan sözcüklere zıt anlamlı sözcükler denir.
Aynı zamanda çok kelimesinin yerine gelebilecek aşırı, bol, birçok, pek gibi kelimeler vardır.
Kalabalık kelimesinin zıt anlamlısı 'ıssız' ve 'tenha' olarak geçmektedir. Amaca uygun şekilde bu iki kelimeden herhangi birini kalabalık kelimesinin karşıtı olarak değerlendirmek mümkündür. Türk Dil Kurumu açısından aynı şekilde kalabalık zıt anlamlısı olarak, 'tenha' ile 'ıssız' kelimeleri çıkmaktadır.
Fazlanın eş anlamlısı olan sözcükler ise hayli, çok, okkalı ve ağır olarak bilinmektedir.
Dize kelimesi için TDK bünyesinde eş anlamlı olarak mısra sözcüğü yer almaktadır.
Alıcı kelimesinin iki farklı zıt anlamlı kelimesi bulunmaktadır. Bunlardan ilki verici olurken, ikincisi ise verici olmaktadır.
Üretici kelimesinin zıt anlamını tüketici kelimesi oluşturur. Tüketici kelimesi, tüketmek kelimesinden türeyen bir kelimedir.
Yazılışları ve okunuşları birbirinden farklı olan fakat aynı anlama sahip kelimelere eş anlamlı kelimeler denir. Bu kelimeler çoğunlukla birbirinin yerini alabilir ve birbirlerini karşılayabilirler. Eş anlamlı kelimeler günlük yaşantımızda dilimizde çok fazla bulunan ve çok kullanılan kelimelerdir.
Meydan kelimesi yerine, alan kelimesi tercih edilebiliyor. Alan veya meydan kelimesi aynı anlamda olan kelime türleridir.
Eş anlamlı kelimeler birbirlerinin yerine kullanılabilen kelimelerdir. Birbirlerinin yerine kullanılabildikleri için aynı anlama karşılık gelmektedir. Bu durumda ak sözcüğünün eş anlamlısı “beyaz” sözcüğüdür.
Medeni kelimesinin zıt anlamı olan kelimeler barbar kelimesi ile ilkel kelimesidir. Buna göre medeni kelimesi ile ilkel ve barbar kelimeleri tam zıt anlamı olan kelimelerdir. Medeni kelimesi kentlileşmiş, kırsallıktan kurtulmuş, uygar anlamına gelmektedir.
1- Masum: Örnek Cümleler: 1.A.- Masum birine iftira atmalarına izin vermeyeceğim.
Fiyatı normalin ya da beklenilenin üstünde olan şeyler için pahalı denir.
Sami gönül kelimesini “insan duygularının merkezi, yüreğin manevi yönü, duygu, his, tesir, şefkat, sevgi, aşk, alaka, istek, arzu, heves, meyil” olarak tanımlar ve “kalp, dil, fuad” kelimeleri ile eşanlamlı olduğunu belirtir.
Pek ile eş anlamlı olan bol kelimesi, bereketli ve fazla demektir. "Bol bol" ikilemesi de yaygın olarak kullanılır. "Kendine fazla güveniyorsun." Ziyade hem çok hem de gereksiz anlamına gelir.
Zor kelimesi için Türk Dil Kurumu açısından ele alınan eş anlamlı sözcük 'güçlük' ya da 'sıkıntı' şeklinde geçmektedir. Okunuşları ve yazılışları farklı olan bu kelimeleri aynı anlam üzerinden amaca uygun kullanabilirsiniz.
Mucize kelimesi, kudretin zıddı olan “acz” kökünden türetilmiştir.
Ağır kelimesinin zıt anlamlısı; hafiftir. Ağır ile hafif kelimeleri birbirinin zıddı olarak tanımlanmıştır. Bunun yanı sıra ağır kelimesi ile hafif kelimesine örnek vermek, pekiştiren nitelikte olabilir.
Gece kelimesinin zıt anlamı; gündüzdür. Gece ile gündüz kelimeleri birbirinin zıt anlamı olarak belirtilmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri