Patlıcan kuruturken rüzgârın da en az güneş kadar etkili olduğunu unutmayın. Eğer hava güneşli değilse havanın rüzgârlı olmasına dikkat edin. Aynı zamanda güneşsiz olan rüzgâr etkisi sayesinde patlıcanların kararmadan kurumasını da sağlayabileceğinizi unutmayın.
Aslında birçoğunuzun patlıcan yemekleri yaparken kullandığı bir yöntem. Patlıcanları yıkayıp uygun şekillerde kestikten sonra tuzlu su dolu bir kap içinde bir saat kadar bekletmeniz sebzenizin kararmadan kurumasını sağlar.
Patlıcanı kestiğinizde ya da kabuklarını soyduğunuz bölümlerde çok hızlı bir renk değişimi oluşmaya başlar. Önce sarılaşıp sonrasında da müdahale edilmezse rengi iyice kararır. Bunun nedeni kesildiği veya soyulduğu noktalarda hücre bölünmeleri olur, bu da renk ve tat değişimmine neden olur.
Kuruturken yağmur yağarsa yağmur suyunun değmemesine dikkat edin yoksa biberler çürür. Nem ve ışıktan uzak bir ortamda muhafaza etmelisiniz.
Ara ara esmerlikler var ise yemenizde sıkıntı yoktur. Patlıcanlar kesildikten sonra "enzimatik esmerleşme" denilen bir süreçten geçerler, yani beyaz renkli patlıcan dilimleri hava ile temas ettikten sonra kahverengileşmeye başlar. Oksitlenmiş patlıcanı doğru sakladığınız sürece yemek tamamen güvenlidir.
İlgili 18 soru bulundu
Patlıcanı kestiğinizde veya kabuklarını soyduğunuzda, bu bölümlerde hızlı bir şekilde kararmalar meydana gelir. Önce sararan patlıcanlar, müdahale edilmediği takdirde iyice kararır. Bunun nedeni kesin bölgelerde hücre bölünmesi olmasıdır. Bu durum hem renk, hem de tat değişimine yol açar.
Meyvelerde şekil ve renk bozukluğu. Nedeni: Düşük ve yüksek sıcaklık, düşük nem, demir (Fe), bor (B), kalsiyum (Ca), potasyum (K) dengesizliği ve düşüklüğünden kaynaklanır.
Patlıcanlarınızı kuruttuğunuza kararmalarını önlemek istiyorsanız, kurutmaya başlamadan önce tıpkı patlıcanlı yemekleri pişirmeden önce yaptığınız gibi 1 saat kadar tuzlu suda bekletip siyah sularının çıkmasını sağlayabilirsiniz.
Patlıcanı hem içi oyulmuş dolmalık şekilde kurutabilir hem de dilimleyerek güneşte bekletebilirsiniz. Kışın bu şekilde kuruttuğunuz patlıcanları afiyetle tüketmeniz mümkün.
Sudan çıkarınca iyice kurutun. Daha sonra güneş alan bir yere temiz bir bez serin ve patlıcanları da bu bezin üzerine serpin. 7-10 gün arasında kavurmalık patlıcanlarınız kuruyacaktır.
Antep usulü patlıcan nasıl kurutulur derseniz, burada güneşte kurutma şekli ön plana çıkar. -Gaziantep'te patlıcanlar kurutulmaya hazırlanırken önce çekirdeklerinden ayrıştırılır ve iplere dizilerek bol miktarda güneş alan çatılarda, teraslarda veya balkonlarda kurutulmaya bırakılır.
Hava koşulları çok önemlidir. Nem oranı yüksek olan yerlerde, değil patlıcan kurutmak, hiç bir sebzeyi kurutamazsınız. Kurutmaya kalkarsanız çürür, buruşur küflenir, yine de kurumaz.
Özellikle nemli olmaması gerekmektedir. Öte yandan kendi bağından çıkarmayarak asılı bir şekilde olduğu gibi saklamak uygundur. Bu şekilde haftalarsa durabilen kuru patlıcanlar istenilirse buzdolabında muhafaza edilebilir -ki eğer çok sıcak bir ortam varsa buzdolabında saklanması önerilmektedir.
Közleyip kabuklarını ayıkladığınız patlıcanları oda sıcaklığında güzelce soğutun ve yine tamamen soğuduklarından emin olduktan sonra buzdolabı poşetlerine ya da kilitli poşetlere pay edin. Ardından hava almayacak şekilde poşetlerin ağzını kapatın, her bir poşete o günün tarihini atın ve buzluğa kaldırın.
Küp küp ya da dilim dilim kestikten sonra hem kararmaması için hem acısının çıkması için bol tuzlu suyun içerisine atıp bekletebilirsiniz. Suyun içerisinde bekletirken özellikle kızartmak istiyorsanız soğuk ve tuzlu suyun içerisinde bekletmek güzel sonuçlar elde etmenize fayda sağlayacaktır.
Taze patlıcanların yemek tariflerine eklenmeden önce tuzlu suda maksimum 25 dakika boyunca bekletilmesi yeterlidir. Ancak bu yöntem kuru patlıcanlar için uygulanacağı zaman sebzeleri tuzlu suda bekletme süresinin bir gece boyunca olması mümkündür.
İpe takılan patlıcanları suya batırıp, çıkartınız. Kalan tohumlar suda temizlenecektir. Daha sonra terasta güneş alan bir ortama çamaşır ipine asınız. 3 günde kuruyacaktır. Kuruyan patlıcanlarımızı kışın yapacağınız zaman önce kaynar suya koyunuz.
Alüminyum folyoyu fırın tepsinize serin. Üzerine temizlenmiş ve kurulanmış biberlerinizi dizin. 70 derecelik fırında, ara ara biberlerin yönlerini çevirerek, en az 4-6 saat arası kurumaya bırakın. Elbette güneşte kuruyan kadar uzun süre dayanan ve tam kuruyan şekilde olmayacaktır.
Patlıcanları yıkadıktan sonra saplarını çıkartın. Oyacak yardımıyla, patlıcanların içini oyun. Ardından oyduğunuz patlıcanları tuzlu suda bekleterek acılıklarının çıkmasını sağlayın. 10-15 dakika beklettikten sonra patlıcanları çıkartın ve kağıt havlu ile kurutun.
Kuru patlıcanları bir tencerenin içerisine alıyoruz ve tuzlu su ekleyip yaklaşık 10 dakika haşlıyoruz. Süzüyoruz ve tencerenin içinden alıyoruz.
Kurutulmuş patlıcanları kaynayan suyun içerisine atın ve yumuşayana kadar, yaklaşık 5-7 dakika bekletin. Ardından suyunu süzdürerek soğuk suya alın. Patlıcanlar soğuduktan sonra sudan alın ve sularını süzdürün. İç harcını hazırlamak için; pilav tenceresinde zeytinyağıyla birlikte soğanları yumuşayana kadar soteleyin.
Patlıcanların kabuklarını soyduktan sonra oda sıcaklığında tamamen soğuyana kadar bekleyin. Soğuyan patlıcanları porsiyonlar halinde ayırın ve buzdolabı poşetlerine yerleştirin. Poşetlerin ağzını düğümledikten sonra üzerine tarih etiketi koyun ve buzluğa yerleştirin.
Patlıcana mor rengini veren şey derisindeki antosiyaninler (anthocyanins) adlı bir grup kimyasaldır.
-Patlıcanları kurutabilmeniz için güneş olmazsa olmaz bir etken değildir. Onları gölgede de kurutabilirsiniz fakat bu noktada dikkat etmeniz gereken şey kurutacağınız ortamın rüzgar gibi hava akımını alan bir yer olması gerektiğidir. Üstelik gölgede kurutma yöntemi patlıcanın kararmasının da önüne geçer.
Limon ve tuz ile hazırlayabileceğiniz bir diğer yöntem ise limon suyu ve tuz ile hazırlanır. Tuzun içerisine limon suyu sıktıktan sonra ellerinize uygulayabilirsiniz. Duruladıktan sonra tam olarak çıkmadıysa işlemi tekrar ederek ellerinizdeki lekeden kurtulabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri