Sözlükte “büyük ve cüsseli, ulu ve yüce olmak” mânasındaki kiber masdarından türemiş bir sıfat olup “büyük ve gövdeli, ulu ve yüce” demektir.
El Kebir esması haksızlıklara karşı kurtulmaya vesile olmaktadır. El Kebir esması faziletleri arasında bu ismi şerifi okumaya devam eden kişiler yüksek makamlardaki insanlar tarafından saygı ve hürmet görürler. El Kebir esmasını borçlu kişiler 1000 kez okumaya devam ederlerse borçlardan kurtulmaya vesile olmaktadır.
Kebir, sözlükte büyük ve cüsseli, ulu ve yüce olmak anlamlarına gelir ve "kiber" kelimesinden türemiştir. El-Kebir ismi şerifi ise; "zatının ve sıfatlarının mahiyeti bilinmeyecek kadar ulu olan" anlamına gelmektedir.
El-Kebir esması ile yapılacak duaların genellikle; Perşembe günleri, güneş doğmadan önce ya da ikindiden sonra yapılması tavsiye edilmektedir. Bu esmanın yer aldığı surelere ise; Rad Suresi, Hac Suresi ve Lokman Suresi örnek olarak gösterilmektedir.
Ya Kebir celle celaluhu şeklinde her gün 232 kere zikredildiğinde okuyan kişi haksızlıklara karşı korunmaktadır. Her gün 232 kere Ya Kebir celle celaluhu okuyan eşler arasında sevgi ve saygı bağları kuvvetlenir. Her gün El-Kebir ismini zikreden kişilerin Allah katında maneviyat ve imanı artar.
İlgili 19 soru bulundu
El-Kebir Camii (Arapça: الجامع الكبير, romanize: El-Camiü'l-Kebir; "Ulu Camii"), Cezayir'in başkenti Cezayir'de bulunan bir camidir.
Buna göre Allah Cevşen-i Kebîr'i dünyayı yaratmadan 50.000 yıl önce arşın direkleri üzerine yazmıştır. Bu duayı okuyan veya yazılı olarak üzerinde bulunduran kimse dünyada her türlü belâdan, âfet, hastalık, yangın ve soygundan korunduğu gibi Allah ile kendisi arasında perde kalmaz ve bütün istekleri yerine getirilir.
İnsanlara verilen tüm nimetlerin sahibi Allah'tır ve insanların çabasıyla Allah tarafından verilmektedir. Her gün 90 kere okunan El-Melik esması kötülüklerden korumaktadır. 40 gün süreyle okunan “Ya Melik” ismi şerifi Allah'ın rızasıyla dertlerden kurtulmayı, iyi günler görmeyi sağlamaktadır.
Koku ve endişelerden kurtulmak için 998 kere zikir vaktinde “El-Hafız” okumaya özen gösterilmelidir. İnsanlar hem nefislerini hem de mallarını korumak için “Ya Hafız” ismi şerifini 998 kere zikretmektedir. Maddi ve manevi olarak tüm kötülüklerden korunmak için “Ya Hafız” esması 998 kere okunmaya devam edilmektedir.
Ya Celilu Celle Celaluhu şeklinde günde en az 100 kere zikreden kişi kendini daha güçlü ve kuvvetli hissetmeye başlamaktadır. İtibarı artmakta ve psikolojik rahatsızlıklardan kurtulmaya bu zikir faydalı olmaktadır. Ya Celil esması zikrine başlayan ve bunu kendine adet edinen kişi bu zikri bırakmamalıdır.
Allah'ın en güzel isimleri arasında yer alan el-Kebîr, "Kibriyâ sahibi" demektir. Allahu Teâlâ'nın yüceliğini zâtî ve sübûtî sıfatlarından anladığımız kadarıyla fiilî sıfatlarından da anlarız. O'nun fiilî sıfatları, doğrudan varlıkla ilgilidir. O, fiillerinde de büyüktür.
Kebir kelimesinin kökeni Arapça dilidir. Kebir kelimesinin Arapça dilindeki karşılığı kebīr şeklindedir.
Es-Selam Esmasının Anlamı Nedir? Es-Selam esenlik, ferahlık veren, her türlü kötü durumdan selamete erdiren ve gözetip koruyan anlamlarını taşımaktadır. Allah'ın kullarını selamete kavuşturduğu, cennete giren tüm kullarına da selam veren anlamı da vardır.
Günlük namazlardan sonra okunan El Evvel esması, ilim yolunda başarılı olmasını sağlar. Uyumadan önce okunduğu takdirde müminin kalbi şeytanın vesveselerinden uzaklaşıp Allah aşkıyla dolar. El Evvel zikrinin en önemli faziletlerinden bir diğeri insanın kalp gözünü açması ve maneviyatını güçlendirmesidir.
Hafîz ismiyle, “her şeyin varlığı kendisine bağlı olup kâinatı idare eden” mânasındaki kayyûm, “kötü şeylere engel olan” mânasındaki mâni', “bilip gücü yeten ve koruyan” anlamındaki mukīt ve “gözetleyip kontrol eden” mânasındaki rakīb ismi arasında anlam yakınlığı vardır.
El-Latif esması, ayrıntılı her şeyin inceliklerini bilen demektir. Hiç beklenmedik şekilde Allah kullarına iyilik ulaştırandır. Her şeyin en inceliğini bilendir, Yüce Allah sonsuz hikmet sahibidir. Allah sonsuz lütuf sahibidir ve kulları üzerine lütfu bol olandır.
Farsça Tanrı anlamına gelen Huda ve Arapça hafız "koruyucu" anlamına gelir. Yerel çeviri "Hoşçakal"dır. Bu tabir olduğunu loanword gelen Farsça/ Peştuca'dan Azerice, Kürtçe, Sindhi, Urduca, Hintçe, Bengalce ve Pencap dillerine geçmiş bir sözcüktür. Aynı zamanda "Tanrı senin koruyucun olsun" olarak tanımlanabilir.
El Fettah esması Türkçe anlamı fetheden, açan dilediği her kapıyı açan yaratıcı olan Allah anlamına gelmektedir.
Allah'a şükretmek ve yalnızca Ona sığınmak için sık sık El-Mukaddim ismi zikredilmelidir. Hayrın da şerrin de Allah'tan geldiğini bilen kullar, sabredip her şeye razı olup El Mukaddim zikri, mümin kulların imanını tazeler ve onları kazalardan, belalardan korur.
El-Cebbar Esmasının Anlamı Nedir? Azamet ve kudret sahibi anlamına gelen El-Cebbar, dileğini yapan ve yaptıran demektir. Kırılanları onaran, noksanlıkları tamamlayan, dilediklerini yaptırmak için muktedir olan Allah'tır anlamını taşır. İstediğini zorla yaptırma gücüne sahip olandır.
Büyük Cevşen duası, bazı Sünni ve şii Müslümanlar arasındaki yaygın inanışa göre Yüce Allah'ın Cebrâîl vasıtasıyla Hz. Peygamber'e -sallellahu aleyhi ve sellem- gönderdiği söy- lenen bir dua, Küçük Cevşen ise, şîî Müslümanlara göre 12 imamdan biri olan Mûsa el-Kâzım'ın yaptığı bir duadır.
Buna göre Allah Cevşen-i Kebîr'i dünyayı yaratmadan 50.000 yıl önce arşın direkleri üzerine yazmıştır. Bu duayı okuyan veya yazılı olarak üzerinde bulunduran kimse dünyada her türlü belâdan, âfet, hastalık, yangın ve soygundan korunduğu gibi Allah ile kendisi arasında perde kalmaz ve bütün istekleri yerine getirilir.
Farsça asıllı olduğu kabul edilen cevşen kelimesi sözlükte "bir tür zırh, savaş elbisesi" anlamına gelmektedir. İşte her türlü musibete karşı siper olan dua... Sübhâneke yâ lâ ilahe illâ ente'l-emâ-ne'l-emâne hallisnâ mine'n-nâr.” Sübhâneke lâ ilahe illâ ente'l-emâ-ne'l-emâne hallisnâ mine'n-nar.”
Özet: Şeyh Hamza ne zaman yaşadığı tam olarak bilinmeyen, Çorum'un Hacı Bey Ağacı köyünde medfun bulunan ancak mezarının yeri zamanla kaybolan dinî, manevi hüviyete sahip tarihi bir şahsiyettir.
Lâilâhe illâllâhü rabbü's-semâvâti verabbü'l-'ardı verabbü'l-'arşi'l-kerîm. *"Sıkıntıya düşen veya borçlanan, bin kere "La havle ve la kuvvete illa billahil aliyyil azim" derse, Allahü teâlâ işini kolaylaştırır."
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri