Saklı paylı mirasçı tenkis davasını açtıktan sonra ölmüşse, mirasçıları saklı pay sahibi olmasalar bile açılmış olan davaya devam edebilirler. Hatta Yargıtay kararlarına göre, saklı paylı mirasçının bu davayı açmadan ölmesi halinde de tenkis davası hakkı bunun mirasçılarına(keza atanmış mirasçılarına) geçer.
Saklı Paylı Mirasçılar ve Tenkis Davası
Medeni Kanun'a göre kural olarak tenkis davasını sadece saklı paylı mirasçılar açabilir. Yukarda belirttiğimiz üzere saklı paylı mirasçılar miras bırakanın alt soyu, ana-babası ve eşidir.
Tenkis davası sonucunda verilen karar; yenilik doğuran bir karar olduğundan, karar davacılar lehine olursa mahkemece, hem saklı payların ihlalini ortadan kaldıracak miktarda mal veya meblağ belirlenir hem de bu dava aynı zamanda bir eda davası olduğu için bunların saklı paylı mirasçılara verilmesi de hüküm altına ...
Anne ve babanın alacağı toplam miras payı terekenin 1/2'sidir. Kalan 1/2 ise sağ kalan eşe aittir. Anne ve babadan birisi hayatta değilse 1/4'lük kısım hayatta olan anne veya babaya verilir. Kalan 1/4 ise mirasbırakanın kardeşleri arasında paylaştırılır.
Kimler Tenkis Davasını Açamaz? Saklı payını elde eden mirasçılar tenkis davası açamaz. Saklı payın ihlal edilmesi şarttır. Davayı açacak kişiler bakımından mirasçı dışındaki kişiler temsilen dava açamazlar.
İlgili 19 soru bulundu
Tenkis davasında tanık dinlenir mi; davada tanık bulunması gerekmediği gibi miras hukukundaki zarar verme veya malın tecavüzü durumlarına göre tanığa söz hakkı verilerek, şahitlik durumunun gerçekleşmesi de söz konusu olabilmektedir.
Mirasbırakan hayattayken miras hakkı ve saklı pay hakkı henüz doğmamıştır. Davanın açılması için hak düşürücü süreler öngörülmüştür. Mirasçının saklı payının ihlal edildiğini öğrendiği günden itibaren 1 yıllık hak düşürücü süre mevcuttur. 1 yıl içinde dava açılmazsa hak kaybedilir.
Yerel mahkemece mirasta iade isteğinin reddine, tenkis da vasının kabulüne, taşınmazların miras bırakanın ölümü tarihin deki değerleri esas alınmak suretiyle yapılacak tenkis sonucunda belirlenen bedelin davalıdan tahsiline karar verilmiştir.
Saklı Pay Hangi Durumlarda Alınamaz? Murisin altsoyu, eşi, ana ve babası haricindeki hısımları saklı pay hakkına sahip değildir.
Bu davada, miras bırakanın malvarlığı üzerindeki haksız kazandırmaların veya saklı payları azaltan hükümlerin düzeltilmesi veya iptal edilmesi talep edilebilir. Saklı pay oranları Türk Medeni Kanunu 506. Maddede belirlenmiştir.
Miras bırakanın sağlararası tasarrufun denkleştirmeye tabi olmadığını emretmesi, açıkça belirtmiş olması halinde bu tasarruflar da tenkise tabi olacaktır. Altsoya yapılan mal devri, borçtan kurtarma, kuruluş sermayesi ve alışılmışın dışındaki çeyiz vb. gibi kazandırmalar bu kapsamdadır.
Tenkis davası, miras bırakanın tasarruf özgürlüğünü aşarak saklı pay sahibi mirasçıların miras hakkına yaptığı tecavüzün giderilmesi ve miras bırakanın yaptığı tasarrufun kanuni sınırlar içerisine çekilmesi için açılan bir davadır.
Saklı Pay Davası Zamanaşımı Süresi
Saklı pay davasında zamanaşımı süresi, mirasçının saklı payının ihlal edilmiş olduğunu öğrendiği günden itibaren başlayan 1 yıllık süredir. Mirasçının saklı payına tecavüz edildiğinden haberinin olmaması durumunda 10 yıllık hak düşürücü süre geçerli olmaktadır.
Saklı paylı mirasçılar altsoy ( çocuklar, torunlar, torun çocukları..), anne, baba ve sağ kalan eştir. Altsoyun saklı pay oranı yasal miras payının 1/2'sidir. Anne ve babanın saklı pay oranı yasal miras payının 1/4'üdür.
Hukukumuza göre saklı paylı mirasçılar 3 gruptur. Bunlar altsoy, anne-baba ve sağ kalan eştir.
Saklı pay sahibi mirasçılar, mirasbırakanın alt soyu, eşi, anne ve babasıdır. Bu kişiler dışındaki zümre üyeleri saklı pay sahibi olamazlar. Altsoyun saklı pay oranı yasal miras payının 1/2'sidir. Altsoy ile birlikte sağ kalan eş varsa saklı pay oranı yasal mirasın tamamıdır (1.zümre + sağ kalan eş).
Tenkis davası açma hakkı, saklı payın ihlal edildiğinin öğrenildiği tarihten itibaren, 1 yıl süreyle mevcuttur. Ancak, vasiyetnameye dayalı olarak bir saklı pay ihlali söz konusu ise, bu süre vasiyetnamenin açıldığı tarihten itibaren 10 yıldır. Bu süreler, hak düşürücü sürelerdir.
Kardeşler için önceden miras payının 1/8 i oranında saklı pay miras hakkı öngörülse de 10 mayıs 2007 tarihinde medeni Kanun'da yapılan değişikliğin yürürlüğe girmesiyle kardeşlerin saklı pay miras hakkı ortadan kaldırılmıştır.
Saklı pay davasında zamanaşımı süresi, mirasçının saklı payının ihlal edilmiş olduğunu öğrendiği tarihten itibaren başlar ve 1 yıllık süreye tabidir. Saklı payının ihlal edildiğinden haberinin olmaması durumunda ise mirasçının 10 yıllık hak düşürücü süresi vardır.
Tenkis Alacağına Tercih Hakkının Kullanıldığı Tarihten İtibaren Faiz Yürütülmesi Gerekir.
Tasarrufa konu malın sabit tenkis oranında bölünmezliği ortaya çıktığı takdirde sözü geçen 564.maddedeki tercih hakkı gündeme gelecektir. Böyle bir durum ortaya çıkmadan davalının tercih hakkı doğmadan davalının tercihinin kullanılması söz konusu olamaz. Daha önce bir tercihten söz edilmemişse de sonuç doğurmaz.
“Tenkis davası açma hakkı, mirasçıların saklı paylarının zedelendiğini öğrendikleri tarihten başlayarak bir yıl ve her hâlde vasiyetnamelerde açılma tarihinin, diğer tasarruflarda mirasın açılması tarihinin üzerinden on yıl geçmekle düşer.
Saklı paylı mirasçılar her halükarda (istisna :reddi miras) terekeden belli oranda pay alacaklardır. Ölünceye kadar bakma sözleşmesiyle taahhüt edilen malvarlığının bakım alacaklısına devriyle saklı paylı mirasçıların haklarına tecavüz edilmesi mümkündür.
Davacının kendisinin mirasçı olduğunu ve iyiniyetli davalının terekeyi ve tereke malını elinde bulundurduğunu öğrendiği tarihten başlayarak 1 yıl ve herhalde mirasbırakanın ölümünün veya vasiyetnamenin açılmasının üzerinden 10 yıl geçmekle zamanaşımına uğrar. İyiniyetli olmayanlara karşı zamanaşımı süresi 20 yıldır.
Çocuklar ve torunlar, yasal miras payının yarısı kadar saklı paya sahiptir. Örneğin, miras bırakanın toplam mal varlığı 1.000 TL ise ve 4 çocuğu varsa, her bir çocuğun miras payı 250 TL olacaktır. Ancak, saklı payları yasal miras payının yarısı olduğundan, her bir çocuğun saklı payı 125 TL olacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri