Tens cihazı, transkutanöz elektriksel sinir stimülasyonu anlamına gelen bir tedavi yöntemidir. Bu cihaz, elektrot adı verilen küçük pedler aracılığıyla vücudunuzdaki sinirlere düşük seviyelerde elektrik akımı göndererek ağrıları azaltmaya yardımcı olur.
Tens, transkutanöz elektriksel sinir stimisyanonu olarak adlandırılır. Bu cihaz deri yoluyla elektriksel sinir uyarımı yapacak özelliğe sahiptir. Özellikle hissedilen ağrıya karşı insan vücudunun doğal savunma mekanizmasını uyarmaya yardımcı olur. Tens cihazları güvenli ve uygulaması kolay ürünlerdir.
Tens ems cihazı cilt üzerine yapıştırılan elektrot pedleri ile yapılan ayar oranında frekansın sinir ve kas dokularına ulaşmasını sağlıyor. Vücuda iletilen akım yaptığı uyarı ile ağrı tedavilerinin gerçekleştirilmesini sağlıyor.
KONVANSİYONEL TENS
En yaygın kullanılan tiptir. Düşük şiddette (1-100 mA), yüksek frekansta (50-100 Hz) uyarılar kullanılır. Postoperatif ağrı ve akut ve kronik ağrıda kullanılır.
TENS TEDAVİSİ NASIL YAPILIR? TENS sakral bölgeden sinirlerin geçtiği alana düşük dozda elektrik akımı uygulanarak yapılır. Tedavi için basit bir pilli cihaz (TENS cihazı) kullanılır. Haftada 3 gün 30 dakikalık 20 seans yapıldıktan sonra 1 ay ara verilir ve bir kür daha uygulanır.
İlgili 24 soru bulundu
TENS uygulaması genellikle kolay uygulanabilir ve çok güvenlidir. Ancak güvenilir olmasına karşı fizik tedavi ve rehabilitasyon hekiminize danışmadan asla uygulamayın.
-Etkisi birkaç saat gecikebilir, fakat birkaç saat devam eder. 3) Kısa Şiddetli TENS: -Yüksek frekanslı, uzun süreli akım. -Frekansı 60-120 Hz, akım geçiş süresi 200 mikrosaniyedir. -Tedavi süresi genellikle 10-15 dakikadır.
Tens cihazı tavsiyesi olarak Respirox RTC-PRO veya Comfort Plus R-C4A modellerini önerebilirim. İkisi de oldukça başarılı sonuçlar veren ve geniş kullanım alanına sahip olan cihazlardır. Ayrıca bu cihazlar, şarj edilebilir olmaları sayesinde pil masrafından da kurtulmanızı sağlar.
Klinik tipi tens cihazı: Taşınamaz, 220 V şehir şebekesine bağlı olarak çalışır. 2, 4, 6 ve 8 birbirinden bağımsız kanallı modelleri şeklinde mevcuttur.
Temel fark
Transkütanöz Elektriksel Sinir Stimülasyonu (TENS) cihazları yalnızca ağrı giderme amaçlı olarak sinirleri stimüle ederken, Elektriksel Kas Stimülasyonu (EMS) cihazları, kasları kuvvetlendirme ve rehabilitasyon amaçlı olarak stimüle etmek üzere tasarlanmıştır.
İngilizce'de zamanlar (tensler) 12 adettir. İngilizce zamanların 4 tanesi Past (Geçmiş) zamanları ifade eder. 4 tanesi Present (Şimdiki) zamanları ifade eder. 4 tanesi de Future (Gelecek) zamanları ifade eder.
Bel ağrısı, boyun ağrısı, diz ağrısı, kalça ağrısı, spor yaralanmaları, bel-boyun fıtıkları, kireçlenmeler (osteoartrit), fibromiyalji, MAS hastalığı TENS'in sıklıkla kullanıldığı durumlardır. Fizik tedavi programları içinde en sık kullanılan tedavilerden biridir. Evde kullanım için son derece uygundur.
Kaslara gönderdiği elektrik akımı sayesinde glikoz yakımını sağlayarak kalori kaybına sebep olan cihaz ayrıca kasları uyararak hareket etmelerini sağlar. Bu sayede kullanıcılar hem kas geliştirir hem de kilo kaybeder.
TENS pek çok ağrı çeşidinin tedavisinde kullanılabilir, uzun süren ağrılar ile cerrahi sonrasında gelişen ağrılarda kullanıldığı gibi kaslardan yada eklemlerden kaynaklanan ağrıların tedavisinde de yararlı bir seçenek olabilmektedir.
Elektroterapi de en sık kullanılan ajanlarından biri ''TENS''tir. Türkçe açılımı ''Transkutanöz Elektriksel Sinir Uyarımı'' anlamına gelir. Küçük elektrotların deriye yerleştirildiği ve düşük yoğunluklu akımın uygulandığı bir ağrı yönetim tekniğidir.
Haftada iki gün 48 veya 72 saat aralıklarla yapılması tavsiye edilmektedir. Daha sık yapılması doğru değildir.
Elektrik uyarımı ile kası aktive etmek, yıllardır fizik tedavi ve rehabilitasyonda kullanılan bir yöntemdir. Sinir hasarı nedeniyle kasın uyarılamadığı durumlarda, ya da kasın kullanılmama nedeniyle kitlesinin azaldığı ve gücünü kaybettiği durumlarda dışarıdan uygulanan bu elektrik akımları kas erimesini engeller.
EMS Nasıl Yapılır? EMS işleminde vücuda bir yelek giydirilir. Yeleğin üzerinde bulunan elektrotlar ile bir yandan elektriksel kas uyarımı yapılır, diğer yandan da fizik tedavi uzmanı ile çeşitli fizik tedavi hareketleri gerçekleştirilir.
TENS, ameliyat sonrası ağrı kontrolünde yaygın olarak kullanılmakta olup, etkisi hala tartışmalıdır. Bazı çalışmalarda TENS'in şiddetli ağrıda etkili olmadığı, bazılarında ise ağrıyı ve analjeziklerin tüketimini azalttığı belirtilmiştir.
Tens(Transcutaneous Electrical Nerve Stimulation): Tens cihazı ağrı tedavisinde aktif kullanılan kliniklerde profesyonel ve evde kullanım için küçük boyutları olan bir cihazdır.Deri yüzeyine yakın olan sinir dokunun ve reseptörlerin uyarılarak ağrının dindirilmesini amaçlar.
Zayıflamaya etkisi çok değil zannımca çünkü enerji kaybetmeden zayıflama olmuyor maalesef.
Kişide kalp pili, diş implantı gibi metal malzemeler bulunması durumunda elektriksel akımın tedavide olumsuzluk oluşturmaması için elektroterapi uygulanmaz. Gebelerde de elektroterapi işlemi tercih edilmez.
Fizik tedavi ve rehabilitasyon uygulamalarının evde yapılan türü hasta için pek çok avantaja sahiptir. Hastanın daha kısa sürede sağlığına kavuşmasının dışında evde fizik tedavinin aşağıdaki avantajları vardır: Bekleme sorunu yoktur. Enfeksiyon kapma riski yoktur.
Tens pedi jeli Beyaz 1000 ml..tens jeli Her türlü ultrasonografi ve dopler uygulamasında cilt ile prob arasındaki havayı keserek ultrasonografi dalgalarının cihaz ekranına daha net ve kesintisiz gelmesini sağlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri