TEI Türkiye'nin ilk havacılık motoru PD170'in seri üretimine başladı TEI mühendisleri tarafından geliştirilen, Anka, Aksungur, Akıncı ve Bayraktar TB3'e güç verecek olan ülkemizin yerli ve milli ilk havacılık motoru TEI PD170'in üretimine başlandı.
1987 yılında ilk motor ve motor parçalarının üretim ve sevkiyatını gerçekleştiren TEI, aradan geçen yıllar içerisinde uçak motoru parça ve modül üretimi, montaj ve test teknolojisinin ülkemize transferini gerçekleştirmiş; ayrıca uluslararası standartta, güvenilir, yüksek kaliteli üretimiyle kendini global pazarlarda ...
Uçak motorlarının üretim teknolojisinin transferi amacıyla TUSAŞ öncülüğünde kurulan TEI, Türkiye dışındaki ülkelerden gelen müşterilere de hizmet vermektedir.
TEI-TF6000 Turbofan Motoru ve çekirdek motorundan geliştirilecek türevleri, insanlı-insansız savaş uçakları, iş jeti, bölgesel yolcu uçakları, 10-ton kalkış ağırlığında sivil-askeri helikopterler, hücumbot ve enerji santralleri gibi farklı millî platformlarda kullanılabilecektir.
Mahmut Faruk Akşit, Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) tarafından yürütülen ve Türkiye'nin en önemli teknoloji geliştirme projesi olan Milli Muharip Uçak'ın (MMU) yerli motoruna giden yolda, geliştirdikleri TEI-TF6000 ve TEI-TF10000 motorlarının birer basamak olacağını bildirdi.
İlgili 31 soru bulundu
Bayraktar Kızılelma-A Motoru
Askeri ve sivil çift şaftlı orta baypas turbofan motor ailesinde yer alan Al-25, Sovyetler Birliği sınırlarında kısa mesafeli uçaklarda kullanılan ilk baypas motoruydu. Ukrayna merkezli uçak motoru üreticisi “Motor Sich” bu motorları üretmeye devam ediyor.
Milli Muharip Uçak KAAN'ın milli motoru için TEI bünyesinde 300 kişilik bir ekip çalışmalarını sürdürüyor.
Motor ayrıca, TUSAŞ Motor Sanayii (TEI) tarafından Eskişehir, Türkiye'de lisanslı olarak üretilmektedir.
TUSAŞ Motor Sanayii A.Ş. (TEI/ TUSAS Engine Industries), Türk Hava Kuvvetlerinin F-16 savaş uçaklarında kullanılan F-110-GE-100 turbofan motorlarının son montajının yapılması, bu motorun çeşitli parçalarının yurt içinde üretilmesi ve testlerinin gerçekleştirilmesi amacıyla, Ocak 1985'te kurulmuştur.
Şu anda Türkiye, özel sektörün ve teknoloji transferlerinin de büyük katkıları ile birlikte hem pistonlu hem jet motor üretimi yapabiliyor. Burada özellikle TUSAŞ'ın çatısı altındaki TEI (TUSAŞ Motor Sanayii) ön plana çıkıyor. Fakat Kale Grubu gibi bu alanda önemli ve kritik yatırımları olan şirketler de mevcut.
Teı-Tusaş Motor Sanayii A.Ş.
(TEI), 1985 yılında, Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş. (TAI), General Electric (GE), Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı (TSKGV) ve Türk Hava Kurumu (THK) arasında kurulmuş olan bir anonim şirkettir.
TUSAŞ'ın hissedarları Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı (TSKGV) (%54.49), Savunma Sanayii Başkanlığı (SSM) (%45.45) ve Türk Hava Kurumu (THK) (%0.06)'dur. TUSAŞ Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ (TAI), 15 Mayıs 1984 tarihinde Türk Ticaret Kanunu ve Yabancı Sermayeyi Teşvik Kanunu uyarınca kurulmuştur.
TEI'nin ana yerleşkesi 505.000 m2'lik arazide, 69.000 m2 kapalı alana yerleşik olarak Eskişehir'de konumlanmıştır. Ayrıca, Gebze TÜBİTAK MAM Teknoloji Serbest Bölgesi'nde GE Aviation ile ortak kurulan Türkiye Teknoloji Merkezi ile Teknopark İstanbul (Pendik) ve ODTÜ Teknokent'te Mühendislik Ofisleri bulunmaktadır.
TUSAŞ Motor Sanayii A.Ş. (TEI), 1985 yılında, Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş., General Electric (GE), Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı (TSKGV) ve Türk Hava Kurumu (THK) arasında kurulmuş olan bir anonim şirkettir.
TF6000, Millî Muharip Uçak KAAN'ın motoruna giden yolda teknoloji kazanımı, test ve kabiliyet gösterimi için kurgulanarak, gerçek bir askerî turbofan motor özelliklerine sahip olacak şekilde tasarlandı.
T3 Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı ve Baykar Teknik Müdürü Selçuk Bayraktar, Twitter hesabından, TEI tarafından geliştirilen Türkiye'nin ilk millî havacılık motoru TEI-PD170'e ilişkin videolu paylaşımda bulundu.
TEI-PD170. Türkiye'nin ilk yerli ve milli havacılık motoru olma özelliği taşıyan TEI-PD170, TUSAŞ Motor Sanayii A.Ş. (TEI) tarafından 2012 yılında başlatılan bir proje kapsamında geliştirildi.
TEİ Genel Müdürü Prof. Dr. Mahmut Akşit, PAÜ Ev Sahipliğinde Düzenlenen EGEKAF24'te “Motor Sanayisi”ni Anlattı
İtki. TUSAŞ Genel Müdürü Temel Kotil 2019 Paris havacılık fuarında yaptığı açıklamada MMU prototiplerinde test aşamasında her biri 29.000 lbs itki üreten 2 adet General Electric F110-GE-129 turbofan motorunun kullanılacağını açıkladı. Bu motorlar halihazırda F-16'larda kullanılmaktadır.
Dünyanın en güçlü motorunda TEI imzası.
134,300 poundsluk itki ile dünyanın en güçlü motoru olarak tescil edilen GE9X, Boeing'in en yeni nesil uçaklarından olan 777X uçağında kullanılacaktır.
Halen Ford Dizel motorları PSA motorlarıdır. PSA motorlarının Ford ve Volvo için kullanıldığı ve bu markaların genel olarak sorunsuz ve arıza olasılığı düşük olduğu bilinmektedir. PSA, Toyota'ya bile motor satmıştır.
Hürjet'in General Electric F404 motoru ile üretilmesi kararlaştırıldı. Kesin çözüm olarak yerli bir turbofan motorun üretilmesi planlanmasına rağmen ilk üretim Hürjet'lerde yerli motorun yetişmeyeceği düşünüldü. Bu süre zarfında üretilecek olan uçaklara General Electric F404 turbofan motoru entegre edilecek.
Bu ailenin en bilinen motorları F-16 savaş uçaklarında kullanılıyor.
TRMotor, ülkemizin hava araçlarına motor ve güç sistemleri tasarlayan bir teknoloji geliştirme merkezidir. ''Dünya Markası Bir Motor Geliştirme Şirketi'' olma vizyonuyla sektöre her gün yeni fırsatlar sunmaya devam ediyoruz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri