Buharları gidermek amacıyla Tens Pedi kullanılabilir. Tens pedi kullanımı esnasında herhangi bir zarar görmemesi için tens pedi kablosu doğru şekilde yerleştirilmesi ve ağrıyanın bölgenin net olarak belirlenmesi gerekir.
Tens pedi jeli Beyaz 1000 ml..tens jeli Her türlü ultrasonografi ve dopler uygulamasında cilt ile prob arasındaki havayı keserek ultrasonografi dalgalarının cihaz ekranına daha net ve kesintisiz gelmesini sağlar.
TENS pek çok ağrı çeşidinin tedavisinde kullanılabilir, uzun süren ağrılar ile cerrahi sonrasında gelişen ağrılarda kullanıldığı gibi kaslardan yada eklemlerden kaynaklanan ağrıların tedavisinde de yararlı bir seçenek olabilmektedir.
Tens cihazının kullanımı oldukça basittir. Öncelikle cihazın üzerindeki elektrotları vücut bölgesine yerleştirilir. Daha sonra cihazın ayarları yapılır ve tercih edilen program seçilir. Cihazın şiddet ayarları da kişinin hassasiyetine göre belirlenmelidir.
İlgili 17 soru bulundu
Fizik tedavi yöntemleri arasında en sık kullanılan yöntemlerden biri olmanın yanı sıra güzellik merkezlerinde incelme amacıyla da elektroterapi kullanılır. Dokuları uyaran hafif elektriksel dalgalar, ödem attıran ve yağ dokularını harekete geçirerek vücuttan atılmayı teşvik eden etkiye sahiptir.
-Yüksek frekanslı, uzun süreli akım. -Frekansı 60-120 Hz, akım geçiş süresi 200 mikrosaniyedir. -Tedavi süresi genellikle 10-15 dakikadır.
Ayrıca hamileler, kalp pili ya da beyin pili olan hastalar ile epilepsi ve kalpte ritim problemi olan hastaların da TENS cihazını kullanması sakıncalı. Nadiren de olsa elektrotların uygulandığı bölgede gelişebilecek alerjik deri reaksiyonlarına karşı da dikkatli olunmalı.
Norman Shealy adlı beyin ve sinir cerrahı tarafından icat edilen tens, vücuda düşük voltajlı elektrik vererek sinirleri uyaran bir cihazdır. Türkçe açılımı “Transkutanöz Elektriksel Sinir Uyarımı” olan bu cihaz, elektrik akımını kullanarak vücudun doğal mekanizmasını uyarır ve ağrı hissini ortadan kaldırır.
Not: Tens pedinin yapışma ömrü azaldı ise, musluk suyu ile yıkanabilir ve kurutulabilir ve tekrar kullanılabilir. Cilt kuru veya yağlı ise, elektrodu tens pedlerini kullanmadan önce cildi ıslak bir bezle silin, ardından elektrodları tens pedlerini yapıştırın.
Tedavi için basit bir pilli cihaz( TENS cihazı) kullanılır. Haftada 3 gün 30 dakikalık 20 seans yapıldıktan sonra 1 ay ara verilir ve bir kür daha uygulanır. Toplam 4 aylık bir tedavidir.
Fizik tedavi ve rehabilitasyon kliniklerinde, ems ile 5 -6 haftalık tedavi sonucunda kas kütlesinin %1, kas işlevinin ise -15 oranında arttığı yapılan araştırmalarla belirlenmiştir. Tens ve ems, sinir ve kas sisteminin uyarılmasını sağlayan en iyi fitness ve fizik tedavi yöntemleridir.
Teknik Özellikleri. Bağımsız iki kanal. Direk akımlı asimetrik bifazik kare dalga. 500 ohm da maksimum oran 40 volt.
TENS sayesinde vücuda verilen elektronik uyarılar sinir sisteminde vücudun kendine ait olan ( yaratılışta mevcut bulunan ) AĞRI HAFİFLETİCİ VE AĞRI UYARILARININ BEYİNE İLETİLMESİNİ ÖNLEYİCİ aktivitelerin uyarılarak devreye girmelerini sağlayan ve ağrı bulunan bölgedeki acı miktarını en aza indiren bir terapi yöntemidir ...
Faradik Akım
Motor sinir bağlantısı normal olan kaslarda kullanmama atrofisinde, konversiyonda, tendon transplantasyonlarında hangi kasını ne şekilde kullanabileceğini anlama amaçlı, travmatik ve venöz yetmezliğe bağlı ödem tedavisinde kullanılır.
TransKutaneal Elektriksel Sinir Stimulasyonu (TENS)
Frekansı 1-200 Hz, şiddeti 0.1-120 mA, atım süres, 50-400 mikrosaniyedir. Çoğunlukla pille çalışan, küçük taşınabilir cihazlar tercih edilmekle birlikte, FTR ünitelerinde büyük cihazlar da kullanılabilir.
Kronik veya akut ağrılı hastalıklarda analjezi meydana getirmek için kullanılan bir yöntem olan TENS'te direkt, düşük şiddette bir akım oluşturularak duyu sinirlerinin uyarılmasıyla ağrının üst merkezlere taşınması bloke edilir.
TENS, alçak frekans yüksek akımla (acıtacak dereceden hafif, fakat elektrot altlarında kasların hareketleri görülecek şekilde) kullanıldığında, beyindeki vücut ağrı kontrol sistemini harekete geçirir.
Kas ve eklem ağrılarına oldukça iyi gelen elektroterapi olumlu sonuçlar verir. Özellikle bel, boyun, sırt, diz gibi ağrılarda kullanılır. Yaklaşık olarak 30 dakika içerisinde uygulanacak bölgeye elektrik akımı verilir. Böylece kas hücreleri uyarılır.
TENS tedavisi veya transkutanöz elektriksel sinir stimülasyonu, ağrı yönetimi için invazif olmayan, ilaçsız bir seçenektir. TENS tedavisi sırasında ağrı sinyallerini, kullanıcı tarafından kontrol edilen ve bir karıncalanma hissi ile değiştirir.
Tens cihazları ile deri üzerinden verilen elektrik akımı, sinir uçlarının içinden geçmekte olan iletimin önünü keser ve bu sayede beyin ağrı sinyalini alamaz ve hastaların çeşitli nedenlerden kaynaklı olarak yaşadıkları ağrılar ortadan kaybolur.
Transkütanöz Elektriksel Sinir Stimülasyonu (TENS) cihazları yalnızca ağrı giderme amaçlı olarak sinirleri stimüle ederken, Elektriksel Kas Stimülasyonu (EMS) cihazları, kasları kuvvetlendirme ve rehabilitasyon amaçlı olarak stimüle etmek üzere tasarlanmıştır.
Fizik tedavi ultrason cihazı, kasların, eklemlerin ve bağların şişmesini tedavi etmenin en etkili yollarından biridir. Ancak daha çok kas dokusundaki problemleri çözmek için tercih edilir. Ultrasonun ısıtma etkisi sayesinde kas ağrıları iyileştirilir ve kronik iltihap azaltılmış olur.
Kas kuvvetinin artırılmasında sıklıkla Faradik akım, Rus akımı ve Yüksek Voltaj Kesikli Galvani (YVKG) akımı tercih edilir (4) . Tedavi protokollerinde deri belirli süre için elektrik akımına maruz bırakılır. Tedavi edilen alanların yanı sıra epidermal bariyerin de etkilenebileceği düşünülmektedir.
Fizik Tedavi Sonrası Nelere Dikkat Edilmelidir? Fizik tedavi sonrası, tedavinin uygulandığı bölgenin ağrılı veya hassas olması yaygındır. Bu nedenle, tedavi sonrasında ağır kaldırmaktan veya ani hareketlerden kaçınmak önemlidir. Ayrıca, aşırı egzersiz yapmaktan da kaçınmak gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri