Genel olarak söylemek gerekirse, domates tohumunun ekimi için en uygun zaman mart ve nisan aylarıdır. Güneşi ve sıcak havayı seven domateslerin bu zamanda çimlendirilmesi gerekir.
Tohumdan Domates Yetiştirme Yöntemi
Ekim işleminden hasada kadar ortalama olarak 7 ila 10 hafta gerekir.
İşlenmiş toprağa domates tohumlarını yerleştiriniz ve üstünü ince elenmiş toprakla 1 cm arasında kapatınız. Toprak yüzeyini şeffaf bir naylonla kapatınız. Periyodik olarak toprağı nemlendiriniz. Çimlenme tahmini 15-20 gün içerisinde gerçekleşecektir.
Çeri domates fidesi için öncelikle sebze yetiştirmeye uygun bir saksı temin edilmelidir. 30-40 cm derinliğinde bir saksı yeterli olacaktır. Gübreli saksı toprağı ile saksının yarısından fazlası doldurulduktan sonra tohumlar serpiştirilir. Daha sonra tohumların üzeri örtülerek can suyu verilir.
İlgili 28 soru bulundu
Ankara'nın Ayaş ilçesine özgü bir cins olan Ayaş domates, ülkemizin en verimli domates çeşitleri arasında yer alıyor. Tamamen doğal koşullarda ve ata tohumundan üretilen bu domates türü, ince kabuklara ve sulu bir yapıya sahip.
1 FİDEDEN 55 KİLOGRAM ÜRÜN
Normal şartlarda en sistemli seralarda bile bir domates fidesinden 20 kilogram civarında ürün alınabiliyor ama bizim yetiştirdiğimiz fideden 55 kilogramın üzerinde verim alınabiliyor" diye konuştu.
Düzenli olarak sulanması gereken aralık genellikle 3 gün olarak kabul edilir. Bu aralıklı sulama domatesin rutin gereksinimini karşılamak için yeterlidir.
Bunu yapmak için hangi domateslerin yetiştirilebileceği hususunda bilgi edinilmelidir. Tüm domates tohumu çeşitlerinin sera üretimine uygun olmadığı gibi kışın serada üretime de uygun olmamaktadır.
Bolca güneş gören pencere kenarında domates fideleri daha çabuk yetişir. Ama fideyi yetiştirdiğiniz saksıdaki toprak soğuk olduğu takdirde çimlenme süresi gözle görülür şekilde yavaşlayacaktır. Fideleriniz saksıdayken düzenli olarak sulamanız gerekmektedir.
kadar fazla olursa o kadar iyidir. günde bir sulanmalıdır, toprağı daima nemli olmalıdır.
Domates, biber ve patlıcan aynı familyaya bağlı olduklarından hastalık, zararlıların o toprağa yerleşmesi ve hep aynı besin maddelerinin tüketilmesi toprağın bu yönde zayıf kalmasına neden olduğundan, bu sebze türleri arka arkaya aynı tarlada yetiştirilmemelidir.
Domates fidelerinin sağlıklı şekilde büyümesi için 3 günde 1 defa olacak şekilde sulamalısınız. Sulamayı sprey şişe ile yapabilirsiniz.
Ana vatanı Güney ve Orta Amerikadır. Akdeniz iklim kuşağında rahatça yetişme imkanı bulan kiraz domatesler, Akdeniz ülkelerinin mutfağında da önemli bir konuma sahiptir. Ülkemizde Akdeniz Bölgesinde serada çeri domates yetiştiriciliği sıklıkla yapıldığından, ülke genelinde de yaygın tüketime sahiptir.
Domates bitkileriniz tüm bu aşamaları eksiksiz olarak uyguladığınız takdirde yaklaşık 3 ay gibi bir sürede çiçeklenmeye başlayacak, hemen ardından da meyve oluşacaktır. Bu aşamanın ardından meyveler yüzünü göstermeye başlayınca, saksılarınızı daha bol güneş alan alanlara taşıyabilirsiniz.
Yer çeşitlerinde bitki aralığı, 40-60 cm karık aralığı 120-160 cm arasında olmalıdır. Sırık çeşitlerde ise sıra üzeri 30-40cm, sıra üzeri 60-70 cm olmalıdır.
Domatesler yıkanıp kurulandıktan sonra poşetlenerek derin dondurucuya kaldırılır. Kullanacağınız zaman domatesi musluk suyuna tutarsanız kabuğu kolayca sıyrılacaktır. Dondurulmuş domatesleri rendeleyerek veya doğrayarak yemeklerde kullanabilirsiniz.
Çiçeklenme için en az günlük 6 saat ışıklanmaya ihtiyaç duyan domates az ışığa karşı duyarlıdır.
Toprağın yumuşak yapılı, su geçirme özellikli olduğu durumda genellikle sık sulama gerekmez. Kumlu ve killi bir toprak söz konusu olduğunda ise su geçirme niteliği az olduğundan dolayı daha sık sulama yapmak gerekebilir. Domates, gelişme dönemindeyken metrekare başına günlük 3-4 litre suya ihtiyaç duyar.
Doğal marmande domates verimli çeşitlerden olmaktadır. Ancak, düz, kalın etli ve tatlı, lezzetli bir yapıya sahip olmaktadır. Kısımlar halinde ekim yapıldığı zaman daha çok verim alınmaktadır.
Genel olarak ise domates ağacının ömrü 5 ay ile 2 yıl arasında değişkenlik göstermektedir.
APACHE F1. Sofralık ve sanayilik oturak domates çeşididir. Yüksek verimlidir.
9. Ayaş domatesi ülkemizin nitemetlerinden.
En lezzetli domates olarak biliniyor.
BU bölgeler dışında Tokat ve Şanlıurfa illerinde de domates yetiştiriciliği yapılabilmektedir. Domates yetiştiriciliğinde ülkemizde ilk sırayı yaklaşık %20,6 ile Antalya ili alır. daha sonra ,2 ile Bursa, %7,8 ile İzmir ili gelir. Domates En Çok ve En İyi Nerede Yetişir ve Yetiştirilir?
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri