Tensip zaptı, davanın açılması ile mahkeme tarafından, gerçekleştirilecek ilk duruşmaya kadar yapılması gereken işlemlerin ve duruşma gününün belirlenmesi amacıyla hazırlanan tutanaktır.
Tensip kelimesi Arapça kökenli bir kelimedir. Adalet Bakanlığı sözlüğünde ise tensip, uygun görme olarak tanımlanmaktadır. Adalet Bakanlığı sözlüğünde ise tensip zaptı, davanın açıldığı mahkemenin ilk duruşmadan önce, duruşmaya kadar yapılacak iş ve işlemleri belirlemek için tuttuğu bir tutanak olarak tanımlanmaktadır.
Tensip zaptı hazırlandı sonra ne olur sorusunun yanıtı oldukça basittir. Tensip zaptı hazırlandıktan sonra PTT aracılığı ile taraflara gönderilir. Mahkemenin göndermiş olduğu tensip zaptına cevap verilmesine gerek bulunmamakla birlikte eğer davalıya tensip zaptı ile gönderilen dava dilekçesine cevap verilmesi gerekir.
Tensip zaptının diğer adı tensip raporu olup muhteviyatında mahkeme tarafınca duruşma ilk duruşma gününün öncesinde gerekli görülen ön hazırlık işlemlerine yer verilir.
Mahkeme tarafından tensip zaptı ile beraber davacıya bu eksikliklerini tamamlamaması amacı ile bir haftalık kesin süre verilir. Tensip zaptı içeriğinde belirtilen eksiklikler süresi içerisinde davacı tarafından tamamlanmaz ise dava açılmamış sayılır.
İlgili 31 soru bulundu
Tensip tutanağı olarak da bilinen tensip zaptı mahkeme tarafından hazırlanır. Mahkeme duruşma öncesinde duruşmaya kadar yapılması gereken iş ve işlemleri bu zapt ile kayda alır. Davanın açıldığı mahkemenin hazırlaması gereken tensip zaptı mahkeme hakiminin hazırladığı bir evraktır.
Davaya cevap verilmediği takdirde davalı tarafından davacının iddia ettiği tüm vakıalar inkar edilmiş sayılır. Davaya cevap dilekçesi verilmezse dava dilekçesi inkar edilmiş sayılır.
CEZA DAVALARINDA TENSİP ZAPTI
Ceza mahkemeleri iddianameyi kabul ettiklerinde tensip zaptı düzenleyerek sanığa ve müştekiye gönderir.
Tensip zaptı hazırlandı demek, davanın açılmış olduğu anlamına gelir. Tensip zaptı hazırlanmışsa duruşma günü muhtemelen verildi demektir. Mahkeme taraflara tensip tutanağının birer suretini tebliğ eder. Tensip zaptı taraflara tebliğ edilince içerisinde yer alan ara kararlar yerine getirilmelidir.
Tensip zaptı, davanın açılması ile mahkeme tarafından, gerçekleştirilecek ilk duruşmaya kadar yapılması gereken işlemlerin ve duruşma gününün belirlenmesi amacıyla hazırlanan tutanaktır.
Öncelikle belirtmek gerekir ki; UYAP Vatandaş Portal ya da e-devlet üzerinden davayla ilgili yapılan sorgulamada Tensip zaptı hazırlandı ibaresiyle karşılaşmak mümkündür. UYAP ya da e-devlet sistemi üzerinden tarafların açtığı davayla ilgili mahkeme tarafından yapılan işlemleri takip edilebilir.
Hukuk davalarında birkaç günde tensip zaptı hazırlanır. Ceza davalarında iddianamenin kabulü süreci de bulunduğundan, tensip zaptının düzenlenmesi iddianamenin mahkemeye verilmesinden sonra 15-20 günü bulmakatadır.
Tensip Tutanağı Nedir? Tensip tutanağının diğer adıyla tensip zaptı; davanın açılmasından sonra mahkemenin davaya ilişkin yapılacak olan işleri belirttiği, dosyanın seyrini gösteren usulü işlemdir. Tensip Tutanağı Ne Zaman Düzenlenir? Tensip tutanağı davanın açılmasından sonra ve ilk duruşmadan önce hazırlanır.
Türk Dil Kurumu sözlüklerine göre tensip yaraştırma manasında kullanılmaktadır. Yaraştırma kelimesi aynı zamanda tensip kelimesinin eş anlamlısıdır.
“Tensip zaptı hazırlandı” ibaresi davanın açıldığı mahkeme tarafından dosyanın ön hazırlık işlemlerine karar verildiği ve duruşma gününün belirlendiği anlamına gelmektedir. Ancak hazır durumlarda tensip zaptında duruşma günü belirlenmemiş de olabilir.
Tensip, hukuksal bir terim olarak kullanılır. Kelime anlamı itibari ile münasip görme, uygun görme ve tasvip etme anlamlarına gelir. Zabıt ise; tutanak anlamındadır.
Bu nedenle tensip zaptında yer alan hükümlere ilişkin olarak itiraz, cevap veya savunma dilekçesi verilmesi genellikle gerekmemektedir. Yapılması gereken iş, hakkında tensip zaptı düzenlenmiş olan davanın bizzat kendisine ilişkin olarak beyanda bulunmaktır.
Hukuk davalarında dava dilekçesini alan mahkeme birkaç gün içerisinde tensip zaptını hazırlar ve mahkemenin iş yoğunluğuna göre duruşma günü tayin edilir.
Dava açıldıktan sonra 6 ay içinde davanın ilk duruşması belli olur. Mahkemenin yoğunluğuna göre en kısa zaman içinde duruşma davetiyesi kişilere ulaştırılır. Tensip zaptı ile duruşma günü belirlendikten sonra PTT aracılığı ile taraflara gönderilir.
Tensip tutanağında duruşma gününe kadar yapılacak iş ve işlemler yer alırken duruşma gününe de bu tutanakta yer verilmektedir. Yazılı yargılama usulü ile görülen davalarda duruşma günü hemen belli olmayabilir. Bunun yanı sıra basit yargılama usulü kullanılacaksa duruşma günü birkaç günde belli olur.
Tensip tutanağı düzenlemek bir kanunî zorunluluk olmasa da, gerek yargısal alışkanlıklarımız gerekse yargılamanın yol haritasını çizmesi bakımından yararlı bir uygulamadır.
Genel olarak tensip zaptı mahkemenin duruşmaya hazırlık yapması olarak açıklanabilir. Hukuk davalarında mahkeme birkaç gün içerisinde, ceza davalarında ise 15 – 20 gün içerisinde tensip tutanağını hazırlar. Tensip zaptı hazırlandıktan yaklaşık 1 ay sonra ilgilisine tebliğ edilir.
Bir diğer deyişle tensip tutanağı davanın açılmasından sonra hakim tarafında yapılan ilk inceleme neticesinde düzenlenen ve dava dilekçesi doğrultusunda talep edilen hususların ilk değerlendirmesinin yapılması sonrası mahkemece verilen ara kararların yazıldığı evraktır.
Düplik Dilekçesi (davalının 2.
Davalının verdiği ikinci cevaba, düplik layihası denir (HMK m. 136). Kanun buna ikinci dilekçe demektedir. Hukuk Muhakemeleri Kanunumuzun, 136. maddesine göre davacının verdiği replik (cevaba cevap) dilekçesine karşı, davalı tebliğden itibaren iki hafta içinde düplik dilekçesi verebilir.
Davalı, cevap dilekçesinde yeni vakıalar (maddi ve usûl hukukuna dayanan savunma araçları) ileri sürerek davacının iddialarının haksızlığını ispat etmeye çalışacaktır4. Davalının davaya cevap vermemesi ise, davanın inkâr edilmiş sayılması sonucunu doğuracaktır (HMK m. 128).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri