Teorik Verim: Sentez reaksiyonu sonunda, teorik olarak elde edilmesi gereken ürünün gram cinsinden miktarıdır. Pratik Verim: Sentez reaksiyonu sonunda, elde edilen tamamen saf ve kuru ürünün gram cinsinden miktarıdır.
Sınırlayıcı maddenin miktarına bağlı olarak ortaya çıkan ürün miktarı teorik verim olarak adlandırıır. Gerçek hayatta, ortaya çıkan ürün miktarı ya da gerçek verim, hemen hemen her zaman teorik verimden düşük olur.
reaksiyon sonunda pratikte elde edilen ürün miktarıdır. Gerçek verim: bir reaksiyonda sınırlayıcı reaktif tamamen tükendiğinde oluşması gereken ürün miktarıdır.
c) Beklenen Gelir: Sigortalı parselde beklenen verim değeri ile beklenen fiyatın çarpılması sonucu oluşan geliri ifade eder. ç) Gerçekleşen Verim: Tarım Sigortaları Havuz eksperi tarafından sigortalı parselde, hasat döneminde belirlenen verimi ifade eder.
Verimlilik çıktıların girdilere bölünmesiyle hesaplanmaktadır. Bu sonuca göre de ilgili işletmenin kısmi ya da toplam verimlilik oranı tespit edilmektedir. Genel anlamdaki verimlilik formülü= Çıktı / Girdi şeklindedir.
İlgili 22 soru bulundu
Bir sistemde yapılan işin harcanan enerjiye oranıdır. Yüzde olarak gösterilir ve %100'e yakın olduğunda sistemdeki enerji kayıpları en düşük düzeydedir. Ancak pratik olarak herhangi bir sistemde enerji kayıpları kaçınılmazdır. Dolayısıyla %100 verim mümkün değil.
Üretimde verimlilik hesabı yapmak için çıktıların girdilere bölünmesi gerekir yani formül= çıktı/girdi şeklindedir. Çıktılar arasında faturalar, çalışanların maaşı, reklam parası, toptancı ve tedarikçi firmalara ödenen ücret ve tadilat ödeneği vardır. Girdi ise sermaye ve aylık kazançtan oluşur.
Verim kabaca, amaçlanan ürünün onu elde etmek için tüketilen kaynağa oranı diye tanımlanabilir. Örneğin, bir konuyu öğrenmek için çalışılan zaman, belirli bir yolu katetmek için tüketilen benzin gibi. Hangi ölçütler kullanılırsa kullanılsın, verimin hep yüksek olması istenir.
Verimlilik göstergelerine ilişkin hesaplamalar temelde “Verimlilik=Çıktı/Girdi” eşitliğine dayanır. Bu eşitliği kullanarak, etkinliklerden başlayıp, çalışma grupları, bölümler, tüm işletme gibi çeşitli sistem düzeyleri için verimlilik göstergelerini hesaplamak mümkündür.
Beklenen Getiri: Hisselerin günlük getirilerinin geometrik ortalamasını verir. Geometrik ortalama n tane getirinin çarpımının n. dereceden kökü alınarak hesaplanmaktadır : Karekök[(100+100)*(100-50)] - 100 = %0 olur.
Verimlilik, bir bireyin veya grubun belirli bir süre içinde gerçekleştirdiği iş miktarıdır. Daha fazla üretkenlik, daha az zaman veya çabayla daha fazlasını tamamlamanız anlamına gelir. Başarıları işin kalitesine, tamamlanan işlerin sayısına veya oluşturulan ürün miktarına göre ölçebilirsiniz.
Normalde Yunan alfabesindeki küçük Eta (η) ile gösterilir. Eğer enerji çıkışı ve girişi aynı birim olarak ifade edilirse verim bir boyutsuz nicelik olur.
Verim asla 1'den büyük olamaz.
(k): Maddenin katı hali ● (s): Maddenin sıvı hali ● (g): Maddenin gaz hali ● (aq) veya (suda): Suda çözünmüş anlamına gelmektedir.
Kimyasal tepkime ya da kimyasal reaksiyon, iki veya daha fazla maddenin birbiri ile etkileşmesi sonucu kendi özelliklerini kaybederek yeni özellikte maddeler oluşturmasıdır. Kimyasal olay ve kimyasal değişme kavramlarıyla eşanlamlıdır.
Kimyasal tepkimeler atomların arasındaki kimyasal bağların kopmasıyla oluşur. Kimyasal tepkimeye giren maddelere tepkiyen ve tepkime sonucu oluşan madde ürün denir.
Verimlilik kavramı prodüktiviteden başka rasyonellik ve etkenlik kavramıyla da eş anlamlı kullanılmaktadır. Rasyonellik yani ussallık, akla uygunluk anlamında kullanılmaktadır.
Belirli miktarda bir kaynaktan azami miktarda ürün elde etme amaçlı olarak kullanılan bir ölçüttür. Eğer aynı miktarda kaynak kullanan iki üretim süreçlerinden bir tanesi diğerinden daha fazla ürün elde edilmesini sağlıyorsa, daha fazla ürün sağlayan süreç daha verimlidir.
TOPLAM VERİMLİLİK: Toplam verimlilik = Toplam çıktı / Toplam girdi formülü ile bulunmaktadır.
Verimlilik, en yalın haliyle, aynı girdi ile daha fazla çıktı veya aynı çıktının daha az girdi ile elde edilmesidir. Çıktı, üretilecek mal veya hizmet, girdi ise çıktıları üretebilmek için kullanılacak olan kaynaklar olarak tanımlanır.
Verimlilik için daha çok üretmek, en az girdiyle en fazla çıktıyı elde etmek gibi birçok tanım yapılabilir. En genel tanımıyla, işletmede verimlilik nedir? sorusunun cevabı; bir üretim sisteminin çıktı ile bu çıktıyı yaratmak için gerekli olan ve kullanılan girdi arasındaki ilişki olarak yapılabilir.
Verimlilik, kaynakların kullanımının, bir işin veya bir sürecin sonucunda elde edilen ürün, hizmet veya çıktı miktarı ile ölçüldüğü bir kavramdır. Verimlilik, genellikle birim zamanda veya birim kaynak kullanımında ne kadar değer veya fayda sağlandığını ifade eder.
Verimlilik bir üretim ya da hizmet sürecinin belli bir dönem sonunda üretilmiş olan ürün ve hizmetlerle (çıktı), bu üretimi gerçekleştirmek amacıyla kullanılan üretim kaynaklarının (girdi) birbirine oranlamasıyla elde edilen bir katsayıdır.
* Verimlilikte analiz edilen değerlerin çözümü sunulması ve verimlilik düşüren zayıflıkların ortadan kaldırılması, çözüm sağlanması, verimlilik analizi konusudur.
Bir ekonominin uzun dönemli büyüme trendi açısından kritik öneme sahip kavramlardan biri, verimliliktir. Toplam faktör verimliliği (TFV), verimlilik artışı ele alınırken en çok kullanılan kavramlardan biridir. TFV, en basit ifadeyle üretim sürecinde kullanılan girdilerin hangi ölçüde verimli olduğunu göstermektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri