Yüzleştirme danışanın korku ya da sıkıntı veren uyaranla karşı karşıya kalması, kaçınmasının ortadan kaldırılmasıyla gerçekleştirilir. Beraberinde danışanın kendisini rahatlatmak için yaptığı güvenlik sağlayıcı davranışlar ya da ritüellerin engellenmesi yani tepki önleme yapılır.
Peki Yüzleşme Nedir? Yüzleşme kendimizle, başkalarıyla veya çeşitli durumlarla yüz yüze gelmek işidir. Cesaret isteyen bir durum… Aynı zamanda objektif, vicdani ve adil davranmamızı gerektiren de.
Yüzleştirme sağlıklı egonun ifade edilmesine ve faaliyetine ve ya ortaya çıkan gerçek kendiliğe karşı direnişi veya savunmasını hastaya gösteren terapötik müdahaledir. Bu biçimde belirlenmiş, yüzleştirmenin kullanımı borderline kişilik bozukluğu terapisi ile sınırlandırılmamıştır.
Yüzleştirme, danışanın duygu, düşünce ve davranışları arasındaki tutarlılığı sağlamak için yapılır.
İlgili 39 soru bulundu
Bireysel terapi, çiftler terapisi, aile ve grup terapileri uygulanır.
Bilişsel Davranışçı Terapi ; çağdaş bilimsel arka planı güçlü, hızlı ve etkili bir terapi yaklaşımıdır. Günümüzde tüm psikolojik sorunlarda kullanabilen güvenirliliği ve geçerliliği yüksek bir terapi yöntemidir.
Yüzleştirme danışanın korku ya da sıkıntı veren uyaranla karşı karşıya kalması, kaçınmasının ortadan kaldırılmasıyla gerçekleştirilir. Beraberinde danışanın kendisini rahatlatmak için yaptığı güvenlik sağlayıcı davranışlar ya da ritüellerin engellenmesi yani tepki önleme yapılır.
7-Yüzleştirme: Psk. danışmanın danışana saygısını kaybetmeden empati kurarak, zamanlamayı iyi yaparak, kesin olmadan danışanın ideal benliğiyle gerçek benliği, sözleriyle davranışları arasındaki tutarsızlık ve çelişkileri ortaya koyma sürecine yüzleştirme denir.
Yüzleştirme işlemi, tanık, mağdur, şüpheli veya sanıkların çelişki veya farklılık arz eden beyanlarından kaynaklanan çelişkilerin giderilmesi ve hangi beyanın daha üstün tutulacağının değerlendirilmesi amacıyla yüz yüze getirilerek beyanlarının alınması işlemidir.
Terapide ilk görüşme, terapistin ağırlıklı olarak soru sorduğu, tedavi ve değişim amacı taşımayan değerlendirme görüşmesidir. Bu görüşmedeki temel amaç danışanı tanımak, danışanın terapi sürecine dair beklentilerini anlamak ve terapiye yönelik hedefler belirlemektir.
Yataktan çıkma ve sosyalleşme gücü bulmak, depresif eğilimlerin şiddetine bağlı olarak duş almak, yemek yemek, kıyafetlerini değiştirmek gibi günlük aktiviteleri yerine getirebilecek gücü kendinde bulmak gibi davranışsal değişiklikler terapi sürecinin iyi ilerlediğini gösteren güçlü işaretler olabilir.
Yüzleştirme, tanıkların veya şüphelilerin birbirini tutmayan ifadeleri söz konusu olduğu zaman bu tür çelişkilerin giderilmesi, hangi ifadeye değer verileceğinin tayin edilmesi ve yeni delillerin tayin edilmesi amacıyla tanıkların birbirleriyle veya şüphelilerle karşı karşıya getirilmesi işlemidir.
Boş sandalye tekniği, Fritz Perls tarafından geştalt terapi yönteminin tedavi tekniklerinden bir tanesi olarak ortaya atılmıştır. Almanca kelime olan Geştalt “biçim” “tamamlama” “bütünleştirme” anlamlarını taşımaktadır.
Stres toleransı, mevcut durumu daha da kötüleştiren psikolojik savunma mekanizmalarına başvurmadan, duyguları kabul edip onlarla başa çıkabilme yeteneğidir.
Terapötik, tedavi ile ilgili olan veya tedaviye yardımcı olan anlamına gelir. Bu terim genellikle sağlık ve psikoloji alanlarında kullanılır. Terapötik uygulamalar veya terapötik teknikler, belirli bir rahatsızlığı tedavi etmek veya semptomları hafifletmek için kullanılan yöntemlerdir.
Müdahale Nedir? Bir terapötik müdahale Bireylerin veya grupların yardım ihtiyacı olan ancak reddeden ya da başka türlü yardım başlatan veya kabul edemeyen birinin refahını iyileştirme çabasıdır.
Terapötik ilişki kuramsal dayanaklar doğrultusunda yapılandırılmış, profesyonel bir ilişkidir. Bu ilişki aynı zamanda, iki insan arasında gelişen ve her iki tarafın kişiliklerinin ve tutumlarının kaçınılmaz bir biçimde etkili olduğu bir etkileşimi içeren kapsamlı, karmaşık ve özgün bir ilişkidir.
Problemin Kişiselleştirmesi: Danışanın yaşadığı problemin ve bu probleme yönelik olan duygusunun ifade edilmesidir. Amacın Kişiselleştirilmesi: Danışanın duygusunun ve bu duruma neden olan olumsuz durumun ve danışanın amacının ifade edilmesidir.
Terapi kişinin kendi içsel süreçlerini keşfetmesi, kendine ve diğerlerine yönelik farkındalığını artırması, duygu, düşünce ve davranışlarını değerlendirme becerisini geliştirmesi yolunda, alanında uzman psikologlar eşliğinde gerçekleştirilen bir sağaltım yolculuğudur.
Saydamlık: Danışanlarla ilgili konu ve sorunlar içtenlikle ele alınır, ilgili konu üzerinde duygu ve düşüncelerin gerçekçi ve dürüst bir biçimde dile getirilmesine önem verilir.
Psikoloji veya Ruh bilimi, içgüdüsel davranışları ve zihni inceleyen bilimdir. Bilinçli ve bilinçsiz olayların yanı sıra daha çok duygu ve düşüncenin incelemesini içeren Psikoloji, çok kapsamlı bir bilimsel alandır.
Cevap : Psikologlar, seans sırasında danışanlarından edindikleri bilgileri not alırlar. Bu bilgiler, danışanın sorunlarını anlamalarına ve tedavi planı geliştirmelerine yardımcı olur.
Haftalık seanslar, danışanın duygusal süreçlerini işlemesi ve ilişkiyi sürdürmesi için yeterli bir zaman çerçevesi sağlar. Bu seanslar genellikle 50 dakika ile 1 saat arasında sürer. Bazı durumlarda, danışanın ihtiyaçlarına ve terapistin önerilerine bağlı olarak haftada iki kez terapi yapılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri