Terapist, sizi eleştirmez, yorum yapmaz, öğüt vermez. Sizin kendi özelliklerinizin farkına varmanıza yardımcı olur; hedeflenen değişimi gerçekleştirebilmeniz için işbirliği içinde çalışır, bilgi ve deneyimini kullanarak değişimi mümkün kılar. Yani sizi gideceğiniz yere doğrudan bırakmaz, bu yolculukta size eşlik eder.
Psikolog kişisel yorumlar yapmaz.
Her birey özeldir ve farklıdır. Doğrular yanlışlar kişiye göre değişir. Terapi odasında bütün bu yargılar kapının dışında bırakılır. Kısacası psikoterapinin amacı kesinlikle sizi bir yola yönlendirmek, sizin adınıza karar vermek, size tavsiye vermek değilidir.
Psikologlar insanlar arasında hiçbir ırk, cinsiyet, din, sosyo-ekonomik düzey ayrımı yapamazlar. Psikologlar danışanlara yapması gerekenleri söylemez veya danışanları yönlendirmezler.
İyi bir terapistin en önemli işaretlerinden biri, onunla yaptığınız çalışma hakkında nasıl hissettiğinizdir. Terapi her türlü açıdan zorlayıcı olsa da, terapinin gidişatı konusunda kendinizi olumlu hissetmeniz gerekir. İyi bir terapist size güven verir ve yaptığınız iş konusunda umutlu hissetmenizi sağlar.
Sonuç olarak, psikoterapi alanında uzmanlaşmış psikologlar, herhangi bir alanda problem yaşayan ve kişisel gelişimi amaçlayan bireylere ya da gruplara tanısal ve danışmanlık alanlarında hizmet sunarlar. Psikoterapist Kimdir? Psikoterapistler , psikoterapi eğitimini tamamlamış ruh sağlığı uzmanlarıdır.
İlgili 20 soru bulundu
Terapist danışanın geçmiş yaşantısı, güçlü yanları, gelişime açık yönleri, kişilerarası ilişkileri ve terapi hedefleri gibi konular hakkında sorular sorar. Ancak cevap vermek istemediğiniz bir soru karşısında sessiz kalma hakkınızın her zaman olduğunu unutmayın.
Psikoterapide klinik psikologlar tanı koyamaz ve ilaç tedavisi uygulayamaz.
1) İki kişi psikolojik bir ilişki içinde olmalıdır, 2) Danışan kaygılıdır, 3) Ikinci kişi uyumlu ve entegre bir kişi olmalıdır, 4) Terapistin danışana karşı şartsız pozitif bir saygısı olmalıdır, 5) Empatik bir ilişki olmalıdır, 6) Terapistin empatik anlayışı ve pozitif şartsız saygısı minimal düzeye başarılmalı. dır.
Genel olarak psikoterapi müşterilerinin çoğunluğu 3 ay sonra daha iyi hissettiklerini belirtmişlerdir. Ancak depresyon ve anksiyetesi olan kişilerde daha kısa ve uzun zaman aralıkları gözlemlenmiştir. Genel olarak 1-2 ay ve 3-4 gibi sürelerde belirgin iyileşmeler yaşanmaktadır.
Psikoterapi, akıl sağlığı sorunlarını tedavi etmek için bir psikiyatrist veya psikolog ile konuşarak gerçekleştirilen terapi yöntemlerini ifade eden genel bir terimdir. Psikoterapi sürecinde birey durumu, ruh hali, duyguları, düşünceleri ve davranışları hakkında bir şeyler öğrenir.
Organizmaların hem doğrudan gözlenen davranışları, hem de düşünme, zihinde canlandırma, hatırlama ve hayal etme gibi doğrudan gözlenemeyen karmaşık zihinsel süreçleri psikolojinin inceleme alanına girer.
Mesleki bilgi ve yetkilerini suistimal etmez, bunları başka ortamlarda prim yapmak için kullanmaz. Bilmediği, hakim olmadığı konularda faydası dokunmayacağını bile bile, para kazanmak uğruna kendisine başvuran kişileri oyalamaz. Başka bir uzmana yönlendirir.
Psikoloji alanından herhangi bir tedavi almanın KBB, dahiliye gibi alanlardan tedavi almayla arasında hiçbir fark yoktur. Sicile işlenen bir durum yoktur. Psikolojik tedavi almak ayıp değildir, suç değildir.
Başkalarını dahil edip etmemek danışan olarak tamamen size kalmıştır. Psikologlar genellikle sizin yazılı izniniz olmadan başkaları ile temasa geçmez. Gizlilik ya da psikologunuzun yasal olarak bildirmesi gerekenlerle ilgili özel endişeleriniz var ise bunu psikologunuz ile konuşabilirsiniz.
İlk terapi seansında mutlaka yapılması gereken şey psikologun kısaca terapi sürecini danışana anlatmasıdır. Bu kısa konuşmada psikolog terapinin süresinden, haftada kaç kere yapılacağından, seans kurallarından ve danışanın sorumluluklarından bahseder.
Terapi sıklığını psikolog danışanı ile birlikte belirler. Danışanın sıkıntısının yoğunluğuna, zamanına ve maddi gücüne göre bu durum değişir. Genel olarak terapi seanslarının seyri haftada 1 gün ya da 2 haftada 1 gün şeklinde düzenlenir.
Psikoterapide, depresyonun ciddiyetine bağlı olarak, süreç birkaç hafta veya daha uzun da sürebilir. Ortalama 10 ile 15 seans sonrasında önemli gelişmeler elde edilir.
Psikolog ücretleri 2023 yılında 550 TL ile 4600 TL arasında değişiklik göstermektedir. Pedagog ücretleri 2023 yılında 450 TL ile 3700 TL arasında değişmektedir. Aile Terapisi ücretleri 2023 yılında 600 TL ile 4700 TL arasında değişmektedir. Ücretlerle ilgili detaylı bilgiye yazımızın devamında ulaşabilirsiniz.
Terapi 6-12 seans kadar sürmektedir. Bilişsel davranışçı terapide hasta öncelikle hastalığının ne olduğu ve sebepleri konusunda eğitilmektedir. Bunun yanı sıra nefes alma ve çeşitli gevşeme egzersizleri, stresle başa çıkma yöntemleri ile kişinin rahatlaması sağlanır.
Uzmanlar, dizide Tony Soprano'nun terapisti olan Dr. Jennifer Melfi'nin mesleği en başarılı şekilde temsil eden kurgusal karakterlerden biri olduğunu söylüyor. HBO'nun In Treatment adlı dizisinde de bir psikiyatrın hastalarıyla ve kendi terapistiyle olan seanslara yer veriliyor.
Danıştığımız, sorunlarımıza çözüm bulmak amacıyla başvurduğumuz profesyonel kişilere 'Terapist' denir. Zaman içerisinde arkadaşımız olan bu kişiler, bizimle empati kurarak çözüm arar. Odak noktasının değişim olduğu terapiler, farklı uzmanlık alanlarına sahip terapistler tarafından yürütülür.
Danışan odaklı psikoterapi yöntemindeki bireylerin, uygun koşullar altında kendi kişiliklerini daha fazla geliştirmeye ve olgunlaştırmaya yönelik doğuştan gelen bir “kendi kendini gerçekleştirme” ve “mükemmelleştirme” (güncelleme) eğilimine sahip oldukları düşünülür.
Terapistler kişinin gizliliğini, kendine dair açıkladıklarını tamamen gizli tutsalar dahi bazı durumlarda bunların ihlal edilmesi şarttır/ kabul edilebilir: Kişi kendisine yönelik intihar tehditlerinde bulunuyorsa. Kişi başkasına yönelik öldürme ve zarar verme tehdidinde bulunuyorsa.
Sanılanın aksine psikoloğa gitmek ve psikologdan terapi hizmeti almak sicile işlenmemektedir. Sicile işlenme durumu, psikiyatri polikliniklerinden veya psikiyatri hastanelerinden alınan rapor veya yatış kararı sonrası gerçekleşir.
Öfke kontrolü merkezimizde ilaçsız olarak psikoterapi ile tedavi edilmektedir. Ancak probleme eşlik eden başka rahatsızlıkların tanısı ve ihtiyaç durumunda danışanlar psikiyatriste yönlendirilebilmekte ve tedavi ilaçla desteklenebilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri