Yapılan çalışmalarda soğuk demleme yöntemi ile demlenmiş kahvelerin kafein içeriklerinin biraz daha fazla olduğu bulunmuştur. Orta boy cold brew kahvenin kafein içeriği 200 mg'dır.
Cold Brew yapımının en güzel yanı kolay hazırlanmasıdır. Cold Brew ekipmanı da alabilirsiniz, rahatlıkla French Press de kullanabilirsiniz. 100-150 gram iri çekilmiş kahvenin üzerine 1 litre soğuk su koyun ve 12-16 saat bekletin. Sonrasında kahve konsantresini bir filtreden geçirin. Hepsi bu!
Bu doğrultuda türlerine göre de kafein miktarı yüksek olan kahve olarak espresso öne çıkmaktadır. Espresso bilindiği gibi küçük fincanda, genelde fincanın yarısı doldurulacak şekilde içilmektedir. Espresso'yu tercih ettiğinizde yüksek miktarda kafein alma durumunuz daha yüksek olmaktadır.
Peki ne kadar kahve çok fazla anlamına gelir? ABD Gıda ve İlaç İdaresi (FDA), sağlıklı yetişkinlerin günlük 400 mg kafein alınabileceğini söylüyor; bu yaklaşık günlük 4-5 fincan kahveye tekamül etmektedir.
Bir fincan Türk kahvesi, yaklaşık 60 mg, filtre kahve 150-200 mg, espresso 100 mg kafein ihtiva eder. Bir bardak çayda ortalama 50 mg kafein bulunur. Yeşil çayın kafein miktarı biraz daha azdır, ama arada ciddi bir fark yoktur. Kolalı içeceklerin 330 ml'sinde 45-50 mg, enerji içeceklerinde 150-250 mg kafein vardır.
İlgili 24 soru bulundu
Günde 1000 mg'dan fazla kafein tüketimi, insanlarda asabilik ve titreme gibi istenmeyen davranışlara sebep olur. Kafeine duyarlı insanlarda ise daha az tüketmek bile benzer etkileri yaratır.
Ortalama düzeyde kafein alımında herhangi bir yan etkisi gözlenmezken, günlük 500- 600 mg tüketimiyle birtakım şikayetler gözlenebilir. Uykusuzluk, anksiyete, kalp atım sayısında artış gibi.
Günlük 500-600 mg'ın(4-7 kupa kahve) üzerinde kafein tüketimi çoğu kişide uykusuzluk, asabiyet, huzursuzluk, tedirginlik, bulantı ve gastrointestinal problemler, hızlı ya da düzensiz kalp atışı, kas krampları, baş ağrısı, anksiyete gibi sorunlara neden olmaktadır.
Koma. Bir kişi çok fazla kafein aldığında, kafa karışıklığı ile kendini gösteren kafein zehirlenmesi geçirebilir. Bu durum bir kafein koması bunun yanı sıra nöbet ortaya çıktığında olur.
Kahve İçmeden de Uyanabilirsiniz
Günde 700 mg'den daha fazla alınan kafein, bağımlılığı işaret eder. Kahvenin çeşidine ve gün içinde diğer kafein alımlarına bağlı olarak, günde ortalama 7-8 bardak çay ve 2-3 bardak kahve, 700 mg'yi tamamlamaya yeter. 1 bardak demli çayda 40-80 mg kafein bulunur.
Alınabilecek maksimum kafein miktarı 600 miligram olarak bildirilmekle birlikte, bu miktarlara asla çıkılmaması gerekir. Bu miktarlara ulaşıldığı takdirde çarpıntı, huzursuzluk, sıkıntı gibi aşırı uyarılmışlık belirtileri görülebilir.
Yüksek kafein alımının uyarıcı etkileri, kalbinizin daha hızlı atmasına neden olabilir. Ayrıca aşırı yüksek dozda kafein içeren enerji içecekleri tüketen gençlerde rapor edilen atriyal fibrilasyon adı verilen kalp atışı ritminin değişmesine de yol açabilir.
"Yapılan araştırmaya göre sigara ile kafein içeren kahve benzeri maddelerin birlikte içilmesi hem bağımlılığı artıyor hem de bu maddelerin zararlarını ikiye katlıyor. Uzmanlar sigarayı bırakanların kahve gibi kafeinli içecekleri de bırakması gerektiğini vurguluyor."
Kahve tüketicilerinin yaz aylarında favori tercihlerinden olan Cold Brew, mide tarafından daha kolay sindirilir. Sıcak demlenmiş kahvenin ve soğuk demlenmiş kahvenin de faydaları vardır. Burada demleme koşulları, tüketim hacmi gibi detaylar, fayda sağlayan etkenlerin önüne geçebilir.
diğer yöntemlere göre çok yumuşak içimli bir kahve elde edilir. sıcak su ile temas gerçekleşmediğinden ötürü kahveyi acı ve ekşimsi yapan asitler ve yağlar kahveye geçmez.
Cold brew ise soğuk suyla uzun sürede demlenir ve ayrıca soğutulmasına gerek kalmaz. Lezzet olarak farkı ise soğuk kahvede demlenen filtre kahve sıcak olduğu için soğutulunca acılaşır, tuzlu ve asidik tatlar ortaya çıkar. Cold brewde ise böyle bir durum gerçekleşmez ve çok daha tatlı, kolay bir içime sahip olur.
Uzmanlara göre ortalama sağlıklı bir yetişkin için ölümcül doz kafein 5 ila 10 g arasında. 590 ml'lik çifte kavrulmuş Starbucks kahvesinde 340 mg kafein bulunmaktadır. Ölümcül doz için o kadar fazla kahve içmeniz gerekir ki zaten yarı yolda mesaneniz havlu atar.
Güvenli Kafein Tüketim Seviyesi
Ancak ortalama ve sağlıklı bir bireyde kafeinin etkisi, kabaca 250 miligram ve üzeri dozlarda başlamaktadır ve günde 400 miligrama kadar tüketiminde herhangi bir sakınca bilinmemektedir.
Uzmanlar, bir mililitre kan başına 80 mikrogramın üzerinde kafeinin ölümcül olabileceğini söylüyor. Soruşturma sonucunda bir adamın fazla kafein tükettikten sonra kaza eseri öldüğü ortaya çıktı.
Uzmanlar kafeinin uyuşturucu maddeler gibi ciddi yan etkiler yaratmayacağı ve sosyal olarak kabul edilebilir olduğu için bağımlılık yapıcı olmadığını belirtiyorlar. Kafeinin yapısı beyindeki adenozin molekülüne benzer. (Adenozin, sinir hücreleri arasında uyarı taşıyan bir maddedir.)
Günlük güvenli alım miktarı kilo başına 3 mg olarak hesaplanır. Örneğin 70 kg bir birey 210 mg kafein tüketebilir. Bu oran kg başına 6 mg'a kadar çıkabilir, fakat bu maksimum seviyedir.
Magnezyum takviyesi almayı deneyin. Magnezyum içeren vitaminler iyi gelecektir. Organik süt de vücudunuzu dengelemenizi sağlar. Taze bir havuç, bir bardak süt ve bir büyük bardak suyu peş peşe tüketin.
Kafeine karşı duyarlılık; tüketim sıklığı, düzenli olarak alınan miktar, vücut ağırlığı ve fiziksel koşullar gibi pek çok etmene bağlıdır. Pek çok çalışmada, yetişkinler için güvenli olarak tüketilebilecek kafein miktarının günde 300 mg (yaklaşık 3-4 fincan kahve ya da 5-6 büyük bardak çay) olduğu belirtilmiştir.
Sonuç olarak; kafeinli içecekler; çay kahve ve koladaki kafein, sağlığa zararlı olmadıkça içilmesinde sakınca yoktur. Çünkü çoğu zarar veren mübah bir şeyin, zarar vermeyen az miktarının kullanılması haram değildir.
Günde 1000 mg (10 bardak kahve) kafein almazsa anksiyete, ajitasyon, uyku bozukluğu ve baş ağrısı gibi semptomlar yaşadığını belirten hasta, kafein alımını durdurmak istese bile psikiyatrik ve psikolojik semptomların önünü kesemediği için kafein alımına devam ettiğini belirtmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri