Vakıf bir kişi ile kurulabileceği gibi birden fazla kişi tarafından kurulabilir.
Vakıf, yerleşim yeri mahkemesi nezdinde tutulan sicile tescil ile tüzel kişilik kazanır. Vakıf kurma iradesi, noterde düzenleme şeklinde yapılacak bir resmî senetle veya ölüme bağlı tasarrufla açıklanır. Ancak vakfın kurulması için yetkili asliye hukuk mahkemesine başvurularak tescilinin sağlanması gereklidir.
YÖNETİM KURULU:
yedek üyeden oluşur. Yönetim kurulu üyelerinden çoğunluğunun mütevelli heyet üyesi olması zorunludur. Çoğunluk oluşturmamak şartıyla vakıf dışından kişilerin seçilmesi mümkündür. Yönetim kurulunun ilk toplantısında başkan, başkan yardımcısı ve muhasip üye seçilerek görev taksimi yapılır.
Dernek kurucularının fiil ehliyetine sahip olması gerekir. Bir derneğin kurulabilmesi için en az 7 gerçek kişiye ihtiyaç vardır. Dernekler, kuruluş bildirimini, dernek tüzüğünü ve gerekli belgeleri yerleşim yerinin bulunduğu yerin en büyük mülki amirine verdikleri anda tüzel kişilik kazanırlar.
Sahih olmayan vakıflarda, gayrimenkulun çıplak mülkiyeti devlete ait olup; aa) Yalnız aşar ve rüsumatı (resimleri, vergileri) Sultan tarafından bir cihete (hizmete) vakıf ve tahsis olan arazidir.
İlgili 32 soru bulundu
Vakfın taşınır ve taşınmaz mallar ile menkul değerlerinden elde edilecek kira, irat, faiz ve temettüler ile bunların satışlarından sağlanacak gelirler, Her türlü toplantılar ve sosyal organizasyonlardan sağlanan gelirler, Yayıncılık gelirleri, Vakfın amacına uygun olan diğer gelirler.
T.C. Anayasası'nın 33. Maddesine göre; herkes önceden izin almaksızın vakıf kurma hak ve hürriyetine sahiptir. Her ne kadar izin almak zorunluluğu olmasa da vakfın kuruluşu için belirli prosedürlerin yerine getirilmesi gerekmektedir. Bu işlemler Türk Medeni Kanunu'nda belirtilmiştir.
Sosyal politika fonksiyonlarını gören ve kâr amacı gütmeyen kuruluş niteliğini taşıyan vakıflar, insan hayatının korunması ve kolaylaştırılması gibi toplumsal düzenin temini amacıyla kurulmuş kuruluşlardır.
Kızılay Başkanı ve Yönetim Kurulu Üyeleri maaş alır mı? Türkiye Kızılay Derneği Genel Başkanı, Yönetim ve Denetim Kurulu Üyeleri, Kızılay'ın ülke çapına yayılmış şube ve temsilciliklerinin başkan ve yönetim kurulları Dernek faaliyetlerini gönüllü olarak hiçbir ücret ya da maaş almaksızın meccanen yerine getirirler.
Dernekler; en az yedi gerçek veya tüzel kişinin kazanç paylaşma amacı haricinde ortak bir amacı gerçekleştirmek amacıyla oluşturdukları tüzel kişiliğe sahip topluluktur. Vakıflar ise gerçek veya tüzel kişilerin yeterli mal ve hakları sürekli bir amaca özgüleyerek oluşturdukları mal topluluğudur.
Sonraki Konu. Vakıf Yöneticisi maaşları kıdem ve çalışılan kuruma göre değişiklik gösterebilmektedir. 2023 yılı itibari ile 6 kişinin paylaştığı veriler ışığında aylık ortalama Vakıf Yöneticisi maaşları 20980 TL'dir. En düşük Vakıf Yöneticisi maaşı 16780 TL iken, en yüksek Vakıf Yöneticisi maaşı 29160 TL'dir.
MADDE 23 – (1) Mülhak vakıflar, vakfiye şartlarına göre Meclis tarafından atanacak yönetici eliyle yönetilir ve temsil edilir.
Vakıfların, şube ve temsilciliklerinin amaca ve yasalara uygunluk denetimi ile iktisadî işletme ve iştiraklerinin faaliyet ve mevzuata uygunluk denetimi Vakıflar Genel Müdürlüğünce yapılır.
5737 sayılı Vakıflar Kanununun 5. maddesi ile Vakıflar Yönetmeliğinin 111. maddesinin (ğ) bendi gereğince yeni vakıfların kuruluşunda amaçlarına özgülenecek asgari mal varlığı, Vakıflar Meclisinin 14.11.2022 tarihli ve 546/530 sayılı kararı ile 2023 yılı için 120.000-TL (YüzYirmibinTürkLirası) olarak belirlenmiştir.
Vakfın özünde bulunan yardımlaşma ve dayanışma duygusu, Türkler'in İslamiyet öncesindeki geleneklerinde de görülen bir sosyal özellik olduğundan Müslüman olduktan sonraki dönemde de vakıf ve yardımlaşma anlayışı “Allah Rızasını Kazanma İsteği” ile çok daha güçlenerek, genişlemiştir.
Vakıf ve Dernek Arasındaki Farklar
Derneklerin amacı, kazanç paylaşma dışında belirli ve ortak bir amaç gerçekleştirmek, bilgi ve çalışmaları sürekli olarak birleştirmektir. Vakıfların amacı ise, belirli bir hizmetin yerine getirilmesi veya başkalarının belirli mallardan yararlandırılmasıdır.
Bu hüküm, adli ve önleme aramaları yönetmeliğinin 18. maddesinin b bendinde “kumar oynanan umumi ve umuma açık yerler ile her çeşit özel ve resmi kurum ve kuruluşlara ait lokallerin denetimi… polisçe doğrudan yapılabilir…” hükmü ile tezat teşkil etmektedir.
2023 Yılı Proje Başvuruları 3 Şubat 2023 Tarihinde Başladı. İçişleri Bakanlığı Bütçesinden Derneklere Yardım Yapılması Hakkında Yönerge kapsamında her yıl Bakanlık bütçesinden derneklere proje karşılığında yardım yapılmaktadır.
Belediye Başkanı maaşları kıdem ve çalışılan kuruma göre değişiklik gösterebilmektedir. 2023 yılı itibari ile 13 kişinin paylaştığı veriler ışığında aylık ortalama Belediye Başkanı maaşları 87160 TL'dir. En düşük Belediye Başkanı maaşı 69720 TL iken, en yüksek Belediye Başkanı maaşı 128810 TL'dir.
Vakıflar yüz yıllar boyunca özellikle barınma, eğitim, sağlık hizmetleri başta olmak üzere sosyal dayanışmayı güçlendiren, toplumsal ihtiyaçları karşılayan ve diğer yandan taraflara doğrudan ya da dolaylı olarak ekonomik etkileri olan faaliyetleri devam ettirmişlerdir.
Vakıflar, Türk Medeni Kanunu'nun 101. maddesine göre gerçek veya tüzel kişilerce belirli bir mal veya gelirin bir amaç için tahsis edildiği hayır kurumları niteliğindeki tüzel kişilerdir. Vakıflar kendi tüzel kişilikleri itibariyle kurumlar vergisi mükellefi değildirler.
teslim ve hizmetlerinin Katma Değer Vergisinden istisna olacağı hükmü getirilmiştir. Bakanlar Kurulu Kararıyla Vergi Muafiyeti Tanınan Vakıfların 3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanununun 17 nci maddesinin 1 ve 2 numaralı fıkraları kapsamına giren mal teslim ve hizmet ifaları katma değer vergisine tabi değildir.
Hazreti Ömer (Radiyallahu Anh) vakfedilen malın başka amaçla kullanılamayacağını ve sonradan da bu malın geri alınamayacağını söyleyerek işi kanunlaştırıyor. Vakfedilen mal ferdin malı olmaktan çıkıp toplumun menfaatine verilmiş bir mal oluyor.
Tam ehliyetsizler ve sınırlı ehliyetsizler vakıf kuramaz; bunlar adına kanuni temsilcileri de vakıf kuramaz. Zira vakıf kurma yasak işlemlerdendir (MK 449). Sınırlı ehliyetliler, MK 429'da sayılan işlemler arasında vakıf kurma yer almadığı için serbestçe vakıf kurabilirler.
Vakfın özgülendiği amacın yasak olduğu ya da faaliyetlerinin yasak olduğunun tespit edilmesi durumunda eğer vakfın amacının değiştirilmesi de mümkün değilse vakıf mahkeme kararıyla sona erdirilir. Mahkeme kararıyla sona ermede de yalnızca amacın yasak olması yeterli değildir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri