Dilimize Farsçadan geçmiş olan can kelimesi, hem ruh hem de hayat manasına gelir. Öz ise, hakikat, cevher ve temel demektir. Bu iki kelimenin birleşmesinden oluşan can özüm ifadesi, genellikle sevgililer ve eşler arasında hitap sözü olarak kullanılır.
Kuvvet ve dirilik, Canlılık, kişinin varlığı, sevimli kimse anlamları bulunmaktadır. Can ismindeki kişiler çok açık sözlü insanlardır. Bir olay ya da kişi hakkında ne düşündüklerini saklamazlar, açık bir şekilde dile getirirler.
Mesela "Canmânâ". Canıma can veya yaşamımı anlamlandıran kişi demek. Farsça kökenli "Can" (hayat, ruh) ve Arapça kökenli "Mana" (anlam, öz) birleşimiyle oluşan sözcük "ruhumun özü, hayatımın anlamı" diye kullanılıyor.
İşte Türk Dil Kurumu'na göre Cankız isminin anlamı; Sevilen, sevimli, şirin kız.
Özcan isminin TDK anlamı gerçekten dost olan kimse demektir. Ayrıca Özcan anlam olarak samimi, candan ya da içten anlamlarına da gelir.
İlgili 23 soru bulundu
Can kelimesi de yüzlerce yıldır ruh ve hayat manasında kullanılmaktadır. Can isminin diğer anlamı ise güçtür. Canı çıkmak, güçten kesilmek ve çok yorulmak anlamına gelir. Canım sözcüğü, hem hitap hem de sevgi gözü olarak kullanılır.
Can İsminin Anlamı
Kökeni Farsça 'dan gelen Can ismi, hem kız hem de erkek bebek / çocuk isimi olarak kullanılıyor.
Canına tak etmek deyimi sabrı tükenmek ya da herhangi bir şeye daha fazla dayanamamak biçiminde karşılık bulunmaktadır. Başka bir tabir ile canına yetmek şeklinde de ifade edilir.
Canım kelimesi, günlük hayatımızda çok kullandığımız ve çok sevdiğimiz sözcükler arasında yer alır. Bu sözcüğü insanlar genellikle de sevdiklerine karşı bir sevgi sözcüğü olarak kullanır.
En yaygın kullanılan seslenme sözlerinden biri olan can özüm, en kıymetli parçam, en değerlim anlamına gelir. Çünkü bir insan için en önemli şey kendi canıdır. Birisine can özüm diye seslenen kişi, o kişiye kendi canı kadar değer ve önem verdiğini göstermiş olur.
Yakın dost, çok sevilen arkadaş. Yardımcı (could) -ebil-, yapmak imkanı olmak.
- Dirilik, kuvvet, - Gönül, - Kişinin kendi özü, varlığı, - Sevimli, çok içten, şirin bir kişi şeklindedir.
Can dostu TDK sözlük anlamı şu şekildedir: isim Pek içten dost, can arkadaşı, candaş
Türk Dil Kurumu'na göre Cansın isminin anlamı şöyle; Sevgi dolusun, sevilmeye değersin, dostsun, sevgilisin" anlamında kullanılan bir ad.
cansın ne demek? Sevgi dolusun, sevilmeye değersin. Canım gibisin, canımsın.
Farsça kökenli can sözcüğü, hem ruh hem de hayat demektir. Canlı ise diri anlamına gelir. Divan edebiyatında sıklıkla kullanılan ''canan'' imgesi sevgili ve dost demektir.
Bebeğine Cansel ismini vermek isteyenler, Cansel ne demek sorusunun yanıtını büyük bir titizlik içinde araştırmaktadır. Arapça kökenli olan Cansel isminin tek bir anlamı bulunmaktadır. Cansel anlam bakımından Özü taşkın olan kimse demektir.
İnsanın kendi varlığı, yaşam, birey kişi, ruh, güç kuvvet
Can, ruh. Hayat. 2. Güç, kuvvet, hayatiyet, dirilik.
1. can, ruh. 2. hayat, yaşayış. 3. gönül.
Can Dostum (İngilizce özgün adıyla Good Will Hunting), senaryosunu Matt Damon ve Ben Affleck'in yazdığı, başrollerinde Robin Williams ile birlikte oynadıkları Oscar ödüllü filmdir. Matt Damon ve Ben Affleck Film ile En iyi Senaryo ödülüne layık görülmüştür.
Can yoldaşı hayat boyu birlikte yaşanılan ve yalnızlıktan kurtulma durumu veren kişilerdir. Bir deyim olarak ön plana çıkması ile birlikte, özellikle karı ya da koca üzerinden eş anlamına gelir.
Canözüm çok sevilen kişilere denir. Canımın içi demektir. Çok sevilen insanlara söylenir. Bir hitap kelimesi olarak da söylenebilir.
Kişi eğer bir insanın çok seviyorsa, ona kendisinde var olan, kendinden bir parçaymış gibi değer veriyorsa, o kişi için canımın içi deyimini kullanır. Bu deyim yalnızca insanlar için kullanılmayabilir. Bazen insan çok değer verdiği bir hayvanı ya da bitkisi için de bu deyimi kullanabilir.
habib / habîb / حبيب / حَب۪يبْ
Bir tasavvuf terimi olarak cânân, bütün mevcûdatın kendisiyle kāim olduğu “kayyûmiyyet” sıfatını ifade eder. Cân-ı cân ise lugatta rûh-ı a'zam ve Allah mânasına gelmekle birlikte tasavvuf ıstılahında hakikatler hakikati şeklinde de ifade edilen hakiki vahdet demektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri